lauantai 30. elokuuta 2014

Raakaruokinta meillä

Fretin raakaruokinta on suhteellisen simppeliä esimerkiksi koirien raakaruokintaan verrattuna. Yksi iso ero tulee jo siinä, että frettien kanssa valinnanvaraa lihoissa on paljon vähemmän kuin mitä koirilla. Erityisesti sianliha kuormittaa fretin munuaisia, joten sitä ei tarvita ruokavalion osaksi ollenkaan. Itse ajattelen ruokinnan niin että fretit saavat sellaista ruokaa mitä söisivät luonnossakin; erilaisia lintuja, kaneja, jyrsijöitä sekä pienissä määrin kalaa. Jotkut omistajat antavat myös poroa ja lammasta freteille, meillä niitä on kokeiltu mutta koska yksikään kuudesta fretistä ei suostunut niihin kajoamaan, niin en nähnyt niiden soluttamista ruokalistaamme niin tarpeelliseksi. Freteille voidaan myös antaa erilaisia hyönteisiä ja toukkia, meillä on annettu joskus ajanvietevälipaloiksi etanoita sekä heinäsirkkoja.

Koska fretti on lihansyöjä, tulisi sen ravinnosta 95% olla eläinperäistä. Ruokavaliosta maksimissaan 5% on kasviksia, tämä osuus jäljittelee sitä osuutta mikä luonnossa voisi olla esimerkiksi kanin vatsalaukussa. Fretin ruokavaliosta rasvaa tulisi olla noin 25-30%. Talvea kohti rasvan määrää nostetaan, esimerkiksi meillä on rasvaa annettu jopa 50% talvisin jo senkin vuoksi että fretit ovat asuneet pihalla ja niillä menee enemmän energiaa ylläpitoon kylmillä ilmoilla. Liian vähäinen rasvan saanti näkyy fretin yleiskunnossa; turkki ei kiillä, anturat ja fretin iho ovat kuivat ja energiataso matala. Aikuisen fretin ruokavaliosta proteiinin osuus tulisi olla ainaki 35%, pennuilla sekä imettävillä naarailla vielä korkeampi.En ota itse suurempaa stressiä frettien raakaruokinnasta. En laskeskele sen tarkemmin määriä ja suhteita, vaan annan ruokaa ihan maalaisjärjen mukaan ja ennenkaikkea seurailen frettejäni jotta näen miten ruokinta niihin vaikuttaa. Ylipaino kielii liiallisesta energiansaannista, jolloin rasvan määrää voidaan vähentää. Aiemmin mainitut kuiva iho, turkki ja anturat taasen kielivät rasvan puutoksesta. Meillä fretit ovat olleet suurimman osan ajasta aivan terveitä, lukuunottamatta muutaman vuoden takaista ECEä sekä muutamaa flunssaa jotka olen itse onnistunut niille tartuttamaan varotoimenpiteistä huolimatta. Tällä hetkellä kaikki ovat hyvässä, solakassa kesäkunnossa ja harjoittavat lihaksistoaan ahkerasti kaivelemalla, hyppimällä ja kiipeilemällä ulkotarhassa.

Meillä fretit ruokitaan viikkolistan mukaan näin:

Maanantai
Aamu: Broilerin siipiä
Ilta: Broilerin maksaa, kivipiiraa, sydämiä, rasvaa & valkosipulijauhetta


Tiistai
Aamu: Broilerin kauloja
Ilta: Jauhettua lohta ja kalkkunaa, broilerin rasvaa, neljä keltuaista, merileväjauhetta & jauhettuja kananmunankuoria


Keskiviikko
Aamu: Broilerin kauloja
Ilta: Tipuja, hiiriä tvs. kokonaisia eläimiä


Torstai
Aamu: Jäniseläimen lihaa

Ilta: Broilerin rasvaa, sisäelinseosta, jauhelihaa, lohiöljyä, luujauhoa & nokkosjauhetta

Perjantai
Aamu: Broilerin siipiä
Ilta: Jauhettua lohta ja broileria, kana-kasvis sekoitusta, neljä keltuaista & maitohappobakteereja


Lauantai
Aamu: Broilerin kauloja

Ilta: Jauhettua siipeä tai kaulaa, broilerin jauhelihaa, rasvaa, pellavansiemenöljyä & oluthiivaa

Sunnuntai
Aamu: Broilerin kauloja

Ilta: Tipuja, hiiriä tvs. kokonaisia eläimiä

Fretti syö päivässä noin 4-7,5% painostaan. Talvea kohden fretit syövät enemmän kerätessään talvipainoa, ja keväisin ne taas laihduttavat itsensä solakkaan kesäkuntoon. Meillä ruoan ja etenkin rasvan määrää lisätään syksyisin, varsinkin nyt kun fretit ovat pääsääntöisesti ulkoasukkeina. Päivässä ruokaa menee tämän lauman ruokkimiseen n. 700-1000 grammaa. Navi syö huomattavasti vähemmän kuin mitä pojat, joten jos ruokintakustannuksia miettii niin tottakai olisi halvempaa pitää kuuden fretin tyttö- kuin poikalaumaa. Esimerkiksi kanankauloja pojat syövät kaksi per naama, per ateria. Navi syö yhden. Kokonaisia eläimiä annan aina yhden per naama, senkin vuoksi että kaikilla on sitten omat eväänsä eikä tule tappeluita. Etenkin hiiret ovat melko kalliita, ja olisikin tietty hienoa jos voisi kasvattaa hiiret itse ruokakäyttöön! Itse olen tätä suunnitellut mutta toistaiseksi siihen ei harmikseni ole ollut mahdollisuutta. Vaikka kyse on ruokaeläimistä, tulee nekin kasvattaa ja hoitaa oikein - näin varmistetaan jo sekin että fretit saavat varmasti hyvää lihaa eikä vain luuta, nahkaa ja pahimmassa tapauksessa jonkinlaisia tauteja. Raakaruokinnassa paras valttikortti on aina se että tietää mistä liha on peräisin.

Meillä fretit ovat tätä nykyään pelkästään raakaruokinnalla. Mikäli kuitenkin esimerkiksi näyttelyistä voitetaan nappulaa, niin ne pyritään syöttämään pois ennenkuin ne menevät vanhaksi. Nappulatilanteesta riippuen frettimme siis viettävät silloin tällöin "roskaruokapäivää", jolloin tietenkin omistajakin käy päivän teeman hengessä hakemassa mäkkisapuskaa. :D Freteillä roskaruokapäiviä ei ole kuin maksimissaan 1-2 kuukaudessa, täytyy tunnustaa että omistaja viettää niitä hieman useammin..


Ehdottomasti yksi hienoimmista asioista fretin raakaruokinnassa on se, kuinka voit nähdä fretin nauttivan ravinnosta jota se luonnossakin söisi. Raakaruokaa ja etenkin luita syödessään fretti käyttää täysin erilaisia lihaksia esimerkiksi päässä ja niskassaan, kuin mitä se kuivaruokaa syödessä käyttäisi. Raakaruoka saa fretit syömään ja nautiskelemaan silmät kiinni ateriastaan, karvaiset eläimet kuten tiput ja hiiret taasen aiheuttavat usein hillitöntä ravistelua ja repimistä, ikäänkuin fretit saalistaisivat ateriansa uudestaan!

Lihakauppalista:

broilerin maksaa
-"- kivipiiraa
-"- rasvaa
-"- jauhelihaa
-"- sydämiä
-"- sisäelinseosta
-"- jauhettua siipeä/kaulaa
-"- kauloja
-"- siipiä (saannista riippuen olkavarrettomia)
kalkkunan jauhelihaa
-"- jauhettua siipeä/kaulaa
kana/kalkkuna-kasvismix
jauhettua lohta
tipuja
hiiriä

Saannista riippuen hamstereita, marsuja, rottia, kania, viiriäistä jne. mutta meidän pakastimen peruspilarit ovat broileri, kalkkuna, lohi ja hiiret. Pääpaino on siis broilerilla ja broilerista käytetään meillä tällä hetkellä kaikkia muita osia paitsi selkärankoja. Selkärangatkin uppoavat kyllä laumalle mutta ne ovat työläämpiä ja vievät enemmän tilaa kuin siivet ja kaulat, niistä myös jää enemmän rippeitä kuin muista luisista lihoista joten käytännön vuoksi ne on toistaiseksi deletoitu ruokalistastamme. Suurin osa sekä frettiemme että Mislan ruuista tulee siis tällä hetkellä Mustin ja Mirrin pakastealtaista. Maukas -sarjalta löytyy laaja valikoima frettien raakaruokinnan peruspilareihin lukeutuvia lihoja. Kätevät pötköt voi ottaa vaikka päivän mittaiselle näyttelyreissulle mukaan, sillä vakuumi on sen verran paksua ettei lihasta sulamisen aikana erittyvät nesteet pääse sotkemaan laukkua.
Freteille löytyy myös Maukas -sarjalta niille sopivia käteviä annospaloja. Maukas kana-lohi-kasvispullat ovat meillä nykyään osana ruokavaliota jo ihan vain niiden helppokäyttöisyyden vuoksi. Olisikin hienoa jos kaikki lihat voisi saada tällaisessa muodossa, säästyisi paljon aikaa ja vaivaa pötköjen ja levyjen sahaamiselta. :) Annospullat sulavat nopeasti ja niiden annostelu on äärimmäisen helppoa. Meidän laumamme syö näitä kerran viikkoon, yleensä siis perjantai-iltaisin. Ja kaikki tykkäävät!

Lisäravinteet:

Kananmunankeltuainen
Pellavansiemenöljy
Oluthiiva
Kananmunankuoret
Lohiöljy
Maitohappobakteerit/inupekt
Nokkosjauhe
Luujauho
Merileväjauhe
Valkosipulijauhe

Lisäravinteet ovat tärkeä osa raakaruokinnan tukemisessa. Lohiöljy sisältää paljon hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja, jotka tukevat elimistön toimintaa monin eri tavoin. Ensimmäisenä vaikutuksen huomaa yleensä terveestä ihosta sekä pehmeästä ja kiiltävästä turkista. Pellavansiemenöljy on myös hyvä rasvahappojen lähde. Valkosipulijauhetta annetaan fretin vastustuskyvyn ja ruoansulatuksen parantamiseksi, ja sen on huomattu myös ehkäisevän tehokkaasti erilaisia loistartuntoja. Merileväjauheesta fretti saa sekä vitamiineja, kivennäisaineita että mineraaleja kun taas oluthiiva on äärimmäisen hyvä B-vitamiinin lähde. Maitohappobakteerit auttavat ylläpitämään elimistön hyvää bakteerikantaa ja niitä voidaan käyttää monissa eri tilanteissa, kuten fretin ulosteen ollessa löysää tai vatsaa herkistävien lääkekuurien aikana. Kananmunankuoret ja luujauho pitävät huolen siitä että fretti saa tarpeeksi forsforia ja kalsiumia, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä kivennäisaineita fretin luuston ja hampaiden kannalta. Kananmunan keltuaisesta fretti saa hyödyllisiä vitamiineja sekä rasvalisiä, kun taas nokkosjauhe on mainio flavonoidien, kivennäisaineiden ja vitamiinien lähde. Helpoiten lisäravinteet uppoavat freteille mössöruokien joukkoon sekoitettuina.

Helpottaakseni ruokintaa, sahaan tai pussitan lihat annoskokoisiksi aina siinä vaiheessa kun ne hankin. Frettien lihoja varten on hankittu oma pakastin, ei siksi että itseäni häiritsisi eläinten ruuat omieni joukossa, vaan siksi että perus pieni kaappipakastin ei yksinkertaisesti riitä tällaisen lauman lihoille. Frettien ruokapakastimen virkaa meillä ajaa Matsuin kaappipakastin, joka on kyllä ollut jokaisen euron arvoinen! Pakastin on ollut kovalla käytöllä parin vuoden ajan eikä ongelmia ole ilmennyt, ehdottomasti siis yksi parhaista frettien hoitoon liittyvistä investoinneistani. Mislan lihat ovat omien ruokieni seassa jääkaappipakastimessa, koska Mislaa ei pääsääntöisesti ruokita raa'alla, ei lihojakaan ole miljoonaa erilaista tilaa viemässä.

Kannustan lämpimästi kaikkia fretinomistajia raakaruokintaan, tai edes 50/50 periaatteella ruokkimiseen jolloin lihaiset luut pitävät fretin hampaat hyvässä kunnossa. Frettien raakaruokkiminen on loppupeleissä hyvin simppeliä, ja parin fretin raakaruokkiminen saattaa olla jopa halvempaa kuin laadukkaan kuivamuonan syöttäminen. Yksi raakaruokinnan suurimmista eduista on pienenneet ulostemäärät. Raakaruokinnalla fretti pystyy hyödyntämään ravinnostaan lähes kaiken jolloin jätettä ei pääse syntymään merkittäviä määriä, toisinkuin kuivaruokinnalla. Frettien raakaruokinta ei ole rakettitiedettä ja terveellä maalaisjärjellä pääsee jo hyvin pitkälle! :)

♥ Manta 

8 kommenttia:

EJAL kirjoitti...

Ja eikun Mislan ruokavaliosta samanmoosta :D

Jonna kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Mistä olet ostanut sen kopin jossa on myös "yläkerta"? (:

Anonyymi kirjoitti...

Luulen tietäväni mitä tarkoitat, ja Zooplussasta niitä ennen sai. Kävin juuri katsomassa mutta enää ei ollut myynnissä. Siis jos tarkoitit sitä vaaleaa koppia missä on pinkit reunat ja avorappuset ylös, yläkerta kaiteella aidattu.

Anonyymi kirjoitti...

Hei löytyykö kaupoista ihan silkkaa kananrasvaa? Kun olen yrittänyt etsiskellä, mutta löytymättä on jäänyt. Sen sijaan kana/kalkkunatuotteista on lähtenyt mukaan se, joka on sisältänyt eniten rasvaa.

Anonyymi kirjoitti...

hello! mistä tilaat sun näätien lisäravinteet?

Anonyymi kirjoitti...

Jauhatko itse kananmunankuoret ja mistä hankit olut hiivat yms? kuinka annostelet lisäravinteet.Tää autto tosi paljon kun en löydä mistään itseä miellyttävää kuivaruokaa ja raakaruoka tuntuu olevan vain kaikinpuolin parempi ja fretille mielenkiintoisempi :) mutta kävisikö fretille kissan pennun nappulat joissa ei ole viljatuotteita kun ne voisi kumminkin olla kiva lisä sielä häkissä jos fretille pikkunälk tulee?

Tiia Tapper kirjoitti...

Aivan ihanan selvä teksti! Olen yrittänyt lukea raakaruokinnasta, mutta tuntuu että tekstit on yleensä sellaisia, että pää on ihan pyörällä lukemisen jälkeen :D Kiitos tästä!

Lähetä kommentti