keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Turkinhoitoa tassujen tahdissa

Jokainen lemmikinomistaja tietää sen tunteen kun ne ensimmäiset karvatollot löytyvät sohvalta, keittiön nurkasta tai omalta tyynyltä. Se alkaa taas - karvanlähtö nimittäin. Misla päätti muistaa minua romanttisesti aloittamalla karvanvaihdon pari viikkoa sitten, vaikka neiti varsin hyvin tietää että koiranäyttelykautemme on hädin tuskin puolivälissä. Karvoista inspiroituneena ajattelinkin kertoa teille hieman tarkemmin siitä, miten meillä ikuisesti kestävä sota karvoja vastaan hoidetaan!

Myös fretit tiputtavat turkkinsa kaksi kertaa vuodessa, meillä yleensä alkutalvesta sekä loppukeväästä. Frettien karvanlähtö on vähintäänkin yhtä tuskaisaa aikaa kuin Mislankin karvan tiputtaminen - karvaa vain lähtee lähtemistään ja tuntuu ettei se ikinä lopu, eikä voi kuin ihmetellä että miten noin pienistä eläimistä voikaan lähteä sellainen määrä karvaa. Karvanlähtöjen aikaan kaikista rakkain väline meillä on Furminator Short-Hair, joka on todellakin ollut hintansa väärti ja kestänyt kovaa käyttöä jo useamman vuoden. Meiltä tämä löytyy S-koossa, se ei ole liian suuri freteille eikä myöskään liian pieni Mislalle, esimerkiksi jalkojen harjaaminen on helpompaa kun furminaattori on hieman pienempi.
Furminaattori irrottaa pohjavillan sekä irtokarvat tehokkaasti, mutta kuitenkaan katkomatta tai muuten vahingoittamatta päällikarvaa. Frettien kanssa olen huomannut että harjan kanssa täytyy olla hieman hellävaraisempi frettien herkän ihon vuoksi, jotta esimerkiksi selkärangan kohdalle ei pääse syntymään nirhaumia teristä. Aina kun huomaan karvanlähdön alkaneen kunnolla, pidän pidemmän furminointisession jolloin harjaan frettejä ja koiraa niin kauan että irtokarvoja ei enää tunnu hirveästi lähtevän. Työtä helpottava ominaisuus on furminaattorin nappi, joka pökkää harjaan kerääntyneet karvat nopeasti pois yhtenä tollona! Karvat on siis helppo heittää roskiin tai vaikka säästää, oman lemmikin karvoista on mahdollista teetättää lapasia, pipoja tai jopa huovutettuja koruja!


Frettien kanssa on myös mahdollista nyppiä vanha karva pois kun uusi on jo kasvanut tarpeeksi tilalle. Meillä tämä ei joka vuosi kaikkien frettien kohdalla onnistu, mutta aina löytyy joku yksilö joka on päättänyt hankkiutua karvoistaan kerralla eroon. Tällöin karvojen nyppiminen on yleensä helpompaa ja nopeampaa kuin furminoiminen, vaikka se saattaa näyttääkin rajulta, ei nyppiminen kuitenkaan satu frettiä kunhan karva tosiaan on tarpeeksi irtonaista vaan fretit pikemminkin nauttivat siitä että pääsevät kutiavasta vanhasta turkistaan eroon. Tänä keväänä meillä oli Taavi ehdoton karvojen pikatiputtamisen kuningas ja muistin jopa videoida pienen pätkän karvojen nyppimisestä! Videolla siis talvikarva saa kyytiä ja uusi, tummempi kesäkarva tekee jo kovaa vauhtia tuloaan alta.

Karvanlähdön aikaan eläinten ihonhoito on tärkeää. Iho kuivuu ja hilseisee, joten tällöin yleensä lisään erilaisten öljyjen määrää eläinten ravinnossa. Fretit saavat enemmän lohi- ja pellavansiemenöljyä kun taas Mislalle on hankittu ihan omat tököttinsä joita annan kuuriluontoisesti aina karvanlähtöajan alusta siihen saakka että uusi karva on alkanut kunnolla kasvaa. Mustin ja Mirrin valikoimista löytyvät Fullolife Skin & Coat sekä Virbac Megaderm ovat biotiinin ja lohiöljyn lisäksi olennainen osa Mislan karvanlähtöajan lisäravinteita, näiden avulla olen huomannut Mislan karvan kasvavan takaisin nopeammin sekä kiiltävämmän ja terveemmän näköisenä muutenkin.

Peseminen karvanlähdön aikaan auttaa myös pääsemään irtokarvoista eroon, oli kyse sitten freteistä tai koirasta. Meillä on käytössä sekä freteillä että Mislalla Bio-Groom Bronze Lustre ja Bio-Groom Super White -shampoot. Innostuin Bio-Groomin tuotteista kokeiltuani valkoiselle turkille tarkoitettua shampoota Eelillä pari vuotta sitten, kun sen niskakarvat olivat värjäytyneet Cothivetin vuoksi vihreiksi. Valkaisevaa vaikutusta shampoolla ei ole, mutta se kuitenkin kirkastaa ja tekee turkin kiiltäväksi. Vaikka shampoot eivät ihan halvimmasta päästä olekaan niin ne todellakin ovat hintansa väärtejä, meillä koko laumalla pari purkkia kestää helposti puoli vuotta, riippuen tietty siitä kuinka usein eläimiä on tarve pestä. Shampoot vaahtoavat todella paljon joten peseminen helpottuu huomattavasti eikä ainetta tarvitse läträtä litratolkulla! Nämä shampoot ovat vakiinnuttaneet asemansa hyllyssämme sillä ne ovat yksiä harvoista shampoista jotka sopivat myös frettien herkälle iholle - pesun jälkeen sekä fretit että Misla ovat vastustamattoman pehmeitä ja pörröisiä ja tuoksuvat tajuttoman hyvälle!Karvanlähtö aiheuttaa myös sen että auto on varsinkin koiran jälkeen yltä päältä karvoissa. Itse irrotan karvat yleensä kostutetulla käsipyyhkeellä, jolloin karvat jäävät pyyhkeeseen ja siitä voi puhdistuksen jälkeen pudistella enimmät irtokarvat pois ja heittää pyyhkeen sitten pesukoneeseen. Imurointi on varma mutta aikaavievä keino, karvarullat taasen olen kokenut erittäin huonoksi vaihtoehdoksi sillä tarra täyttyy karvoista yhden vedon jälkeen ja koko rulla on kulunut loppuun kun puolet takatilasta on saatu puhdistettua.
 
Omasta mielestäni myös kuivausrumpu on jokaisen eläintalouden must have -kodinkone, frettien karva on lyhyttä ja terävää joten se jää helposti kiinni vaatteisiin ja petivaatteisiin, mutta lähtee todella huonosti pois pelkän pesukoneen avulla. Kuivausrumpu voi olla hieman kallis hankinta, mutta on todellakin jokaisen sentin väärti, etenkin karvanlähtöjen aikana!

Mikäli sinulla on jotain hyviä tippejä karvanlähtöön liittyen, jaa ne ehdottomasti kommenttiboksissa!

♥ Manta

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onpa hauska tuo fretin "nylkemisvideo", ei näytä kaveri olevan moksiskaan :D

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Onko ihan mahdoton ajatus ottaa frettiä jos muut talossa eivät halua? Eli fretti asuisi minun huoneessani eikä pääsisi muualle.

Lähetä kommentti