perjantai 4. huhtikuuta 2014

Vastauksia kysymyksiinne

Kysymyspostaukseen tulikin kunnon läjä kysymyksiä, joten tästä vastauspostauksesta tulikin sitten aikamoinen kilometrimato. Toivottavasti muutama kuvituskuva freteistä nauttimassa uudesta sohvastaan pitää teidät paremmin rivillä!

Minkälainen oli ensimmäinen viikko kun sait fretin tai silloin kun sait Mislan?
- Veetin kanssa oli todella jännittävää. Katselin sydän syrjällään pennun menoa ja mietin kokoajan että onko kaikki ookoo, kun aiempaa omistamiskokemusta lajista ei ollut. Ensimmäinen viikko oli todella rasittava sillä nukuimme samassa huoneessa pennun kanssa, eikä Veeti olisi halunnut nukkua ollenkaan vaan tuli riehumaan peiton alle. Onneksi Veeti oli kuitenkin helppo pentu eikä puremisen kanssa ollut satunnaista näykkimistä suurempia ongelmia.

Mislan kanssa oli lähinnä sitä auvoisaa pentuaikaa, tyttö sopeutui äärimmäisen hyvin eikä itkeskellyt ollenkaan äitinsä tai sisaruksiensa perään, vaan kävi jatkuvasti pusuttamassa joko minua tai avokkiani. Asuimme tuolloin vielä kerrostalon neljännessä kerroksessa, joten sisäsiisteyskoulutuksen aloittaminen oli aikamoista piinaa kun ulkona piti käydä parin tunnin välein!

Kun otit Mislan olitko kuullut jtn huonoja puolia Akita rodusta?
- Olin, ja tietenkin olin myös ihan tietoisesti sitä etsinyt mahdollisimman paljon, etenkin terveyspuolelta. Oli sitten erilaisen lemmikin tai tietyn koirarodun omistaja, niin mielestäni eläimen mahdolliset miinuspuolet tulee kertoa avoimesti kaikille kiinnostuneille jotta niihin osataan myös varautua.

Mikä on Mislan/frettien parhaat puolet?
- Freteissä parasta on se että niistä on niin moneksi. Jos haluan leikkiä hirmu riehuleikkejä frettien kanssa tai vaikka vain ottaa päiväunet, niin aina tuolta kuusikosta löytyy joku joka on heti menossa mukana. :) Kesäisin on myös huisin kivaa mennä vain rauhalliselle kävelylenkille läheiseen puistoon fretin kanssa.
Mislassa parasta on sen luonne. Olen äärettömän iloinen ja ylpeä siitä millainen Misla on - avoin ja sosiaalinen ilopilleri! Aivan liikaa näkee peräsuoli pitkällä kaikelle huutavia akitoja, mutta onneksi Mislasta saa olla vain ylpeä!

Oletko miettinyt että ikuistaisit frettiä tatuoinnin muodossa? Vai onko sillä kenties jo?
- Itseasiassa olen miettinyt, ja aiemmin tarkoituksena olikin että hihaa alettaisiin vääntää lemmikkien muotokuvista. Sitten kuitenkin frettimäärä salakavalasti kasvoi, ja itse olen sellainen etten halua yhdenkään lemmikin joutuvan "syrjityksi" tässä asiassa, eli kaikista pitäisi sitten ottaa ne muotokuvat sinne iholle. Tulevaisuudessa siis erittäin todennäköisesti loppuisi tila kokonaan, joten katsotaan nyt mitä tulevaisuudessa tehdään, mutta jonkinlaista frettiaiheista tatuointia olisi kuitenkin tarkoitus jossain vaiheessa elämää ottaa!

Kerro jonkun frettisi yhden päivän ruokalista?
- Kaikki frettimme syövät samalla kaavalla, jonkinnäköistä ruokintapostausta olisi tarkoitus saada jossain vaiheessa pihalle mutta 100% raakaruokinnalla mennään ja pääasiassa frettiemme ruokavalio koostuu broilerin eri osista.

Purivatko frettisi kun sait ne ja miten ne oppivat pois siitä?
- Oikeastaan kaikki muut paitsi Pabi ja Veeti ovat purreet. Veetin ja Pabin tapauksessa kyse oli enemmänkin sellaisesta pentumaisesta näykkimisestä, Hatti ja Navi taasen purivat sitten ihan kunnolla. Meillä käytetään sähisemistä kieltona ja jäähyttämistä rangaistuksena. Fretti ei pidä siitä että on tylsää, joten kantokoppajäähytys on niille kova paikka kesken vauhdin hurmoksen. Kopassa ollaan niin kauan että siellä ollaan rauhassa, ja sen jälkeen sitten katsotaan uudestaan että josko ne käytöstavat sieltä pikkuhiljaa alkaisivat löytyä.


Minkä ikäisenä fretti saa ensimmäisen rokotuksensa?
- 10-14 viikon ikäisenä, jonka jälkeen vuosittain.

Tulevatko fretit toimeen Mislan kanssa vai ovatko ne koskaan samassa tilassa?
- Fretit ja Misla eivät ole sisällä samoissa tiloissa, sillä Misla on sen verran reviiritietoinen ja mustasukkainen että en luota frettejä sen seuraan. Ulkona kuitenkin asiat ovat toisin, Misla haastaa frettejä leikkiin mukaan ja tekee niihin tuttavuutta häntä huitoen.

Mistä innostus fretteihin alkoi?
- Muutettuani pois kotoa, aloin hyvin pian kaivata lemmikin seuraa. Tutkiskelun myötä eteen osui fretti, joista tiesin suunnilleen vain sen miksikä niitä kutsutaan ja miltä ne näyttävät. Syvempi tutkiskelu kuitenkin imi mukaansa, ja kun ensimmäistä kertaa kävin frettejä katsomassa niin olin aivan myyty. Ensimmäisen fretin kohdalla jo huomasi miten pahasti sitä olikaan hurahtanut, vaikka fretit osaavatkin välillä olla äärimmäisen rasittavia niin en silti vaihtaisi tätä lajia pois mistään hinnasta!

Onko fretin käsittely hankalaa?
- Jos fretti on tottunut käsittelyyn ja luottamus omistajan ja fretin välillä pelaa niin ei ollenkaan. :) Itse saan ainakin pyöritellä omia frettejäni ihan miten päin vain eivätkä ne siitä pistä pahakseen.

Tykkäätkö kesyrotista? Entä hamsuista?
- Kesyrotat ovat ihan hauskan oloisia kavereita, hamsterit ehkä liian erakoita minun makuuni, vaikka en tosiaan kumpaakaan lajia tunne juuri lainkaan. Meille rotat ja hamsterit saapuvat vain pakastettuina. :D

Ootko koskaan ratsastanut?
- 10 vuoden ajan, lopetin säännöllisen harrastamisen viisi vuotta takaperin. Oman hevosen tulen kyllä vielä joskus hankkimaan!

Jos olisi pakko valita vain kaksi nykyisistä freteistä, niin ketkä ottaisit?
- Hmm, melko paha. Ehkä Veetin ja Pabin. Onneksi tällaista valintaa ei kuitenkaan tarvitse tehdä.

Onko fretit purrut sua koskaan?
- Monestikin. :P

Jos Misla ei olisi akita mikä se olisi?
- Paha kysymys, sillä minulla on montakin koirarotua joista olen ollut kiinnostunut pidempään. Mutta mahdollisesti lapinkoira.

Asuuko frettisi ollenkaan häkissä?
- Eivät asu.

Huonot ja hyvät puolet fretin omistamisessa?
- Yksi huono puoli tuntuu vieraiden ihmisten mielestä ainakin olevan haju. Jotkut ällöksyvät fretin hajua hurjasti ja haju tarttuu herkästi vaatteisiin. Fretti on aika työläs lemmikki, etenkin tällainen lauma pitää huolta siitä että hiekkalaatikkoja saa olla jatkuvalla syötöllä siivoamassa. Hyviä puolia fretin omistamisessa on kuitenkin tietysti enemmän, näistä on hirveästi seuraa ja osaavat hauskuttaa ihanilla persoonillaan. Huonoinkin päivä kääntyy paremmaksi kun näkee frettilauman sinkoilevan onnellisena pitkin seiniä!

Oletko koskaan katunut fretin hankkimista?
- Noh, katunut ja katunut, tietenkin joskus ottaa päähän. Viimeaikoina lähinnä öisin sillä kiimat sekottavat pakkaa huolella, joka yö saa herätä siihen kun joko Hatti myllyttää Pabia, Veeti raiskaa Eeliä, Taavi kotkottaa tuntitolkulla tai Navi kiljuu muutenvaan. Olisihan se elämä varmaan vähän helpompaa ja halvempaa ilman näitä, mutta en silti vaihtaisi niitä pois mistään hinnasta vaikka välillä osaavatkin olla äärimmäisen ärsyttäviä. :D

Millaisia ajatuksia päässäsi pyöri, kun ensimmäinen oma frettisi tuli kotiisi?
- Kuuluuko sen tehdä noin, onko sillä kaikki kunnossa, teenkö nyt varmasti oikein. Nuo asiat ehkä pyörivät eniten mielessä, mutta sitämukaa sitä kokemusta karttuu kun fretin omistaa. Mielestäni se on minulle suuri etu että omistan useamman fretin, sillä jokainen on kuitenkin yksilö ja käyttäytyy ja reagoi erilailla erilaisiin asioihin. Useampaa frettiä seuraamalla sitä on helposti oppinut että mikä tosiaan on "normaalia" ja mikä ei.

Miten opit kaiken minkä tiedät freteistä? lukemalla, kokemuksella vai miten?
- Olen melko pitkälti ottanut itse selvää asioista. Mutta vaikka itselläkin se perus faktatieto oli mielestäni hyvin hallussa ennenkuin ensimmäinen fretti tuli, niin kyllä se eka oma fretti vaan pistää kaiken nurinkurin ja osaa yllättää. Kokemuksen kautta siis sitä tietämystä eniten karttuu, mutta tarvitaan hyvät pohjatiedot jotta fretin kanssa osataan toimia mahdollisimman oikein.

Mistä muusta olet kiinnostunut kuin freteistä?
- Koira- ja hevosharrastuksista, matkustamisesta (joka tosin on eläinten vuoksi hankalaa toteuttaa), pelaamisesta (lähinnä PlayStationilla pelattavista peleistä). Kyllähän noita löytyy, mutta pääasiassa mielenkiinnon kohteet pyörivät tässä eläinmaailman ympärillä.

Aletaanko fretille heti syöttää raakaruokaa kun se on pentu vai onko joku tietty aika milloin saa antaa raakaa lihaa?
- Silloin kun pennut ovat kehittyneet sen verran että ne alkavat syödä kiinteää ruokaa, eli muutaman viikon paikkeilla. Raakaruokinta aloitetaan siis joka tapauksessa jo kasvattajan luona.

Aikasemminkin jo kysyin mutta voiko frettiä ja matelijoita pitää samassa taloudessa?
- Kyllä voi.

Miks blogi on muuttunut nykyään niin paljon koira-painotteiseksi?
- Olen pyrkinyt pitämään postausten sisällön mahdollisimman tasaisena, mutta mahdollinen koirapainotteisuus johtuu yksinkertaisesti siitä syystä että Mislan kanssa "harrastetaan" paljon enemmän kuin frettien kanssa. Tällä hetkellä frettien kanssa oleskellaan vain kotioloissa eikä tehdä mitään sen erikoisempaa.

Mulla jäi vähän auki, että asuuko frettis kotona vai siellä ulkotarhassa?
- Tällä hetkellä kaikki kuusi ovat kotonani. Tarhan annetaan olla kevät rauhassa jotta sinne pääsee kasvamaan jonkinlaista kasvustoa, lisäksi se laitetaan "kesäkuntoon" ja lisätään jonkin verran lisää virikkeitä frettejä varten. Frettejä olisi kuitenkin kesästä lähtien tarkoitus asuttaa suurimman osan ajasta ulkotarhassa, mutta se ei silti tarkoita sitä etteikö niiden kanssa vietettäisi aikaa.

Onko Mislalla muita harrastuksia kuin kehäkettuilu?
- Virallisesti emme harrasta muuta kuin näyttelyissä kulkemista. Kotona kuitenkin "harrastetaan" vetämistä, tarkoitus olisi jossain vaiheessa päästä siihen vaiheeseen että päästään canicrossaamaan, joskaan ei mihinkään kilpailuihin. Agilityakin aiotaan käydä koittamassa, mutta siitäkään ei meille vakavampaa harrastusta tule vaan lähinnä silloin tällöin tehtävää mielenvirkistystä. Arkena pyritään liikkumaan mahdollisimman monipuolisesti, mutta veteen tuota koiraa ei kyllä saa kirveelläkään! :D

Voisikohan akitan kanssa harrastaa tokoa omaksi huviksi tai ehkäpä tavoitteellisesti?
- Mahdollisesti, mutta se riippuu todella paljon koirasta. Yleisesti ottaen akitoilla ei ole miellyttämishalua eikä niiden motivaatio päätä huimaa, Misla kyllästyy hyvin nopeasti samojen asioiden jankkaamiseen joten siitä ei ainakaan tokokoiraksi olisi. Tiedän kuitenkin pari koiraa jotka käyvät jonkinlaisilla tokokursseilla, mutta en tiedä ovatko kuitenkaan ihan kilpailemaan asti päässeet.

Aijotko missään vaiheessa hankkia toista koiraa?
- Olemme jo kasvattajan kanssa sopineet että Mislalta tulee meille sitten tytär sijoitukseen, eli kyllä. :)

Onko akita se ainoa rotu vai voisitko kuvitella omistavasi jonkin muun rotuisen koiran? Minkä?
- Akita on kolahtanut kyllä kovaa, enkä usko että kovin helpolla tästä enää rotua vaihdan. Riippuu siitä mihin suuntaan terveydentilanne kehittyy ja pysyvätkö omat koirat terveenä. Kotonani on lapinkoiria joten ne ovat "tuttuja ja turvallisia", niitä siis voisin kuvitella omistavani ja miksen vaikka kasvattavanikin. Myös afgaaninvinttikoirien kanssa tuli touhuttua lähes kymmenen vuotta kun tätini niitä omisti, mutta ainakaan vielä ei hermo ja aika piisaa siihen turkinhoitoon. Ehkä vielä joku päivä kuitenkin!

Kolme lempirotuasi?
- Akita, suomenlapinkoira ja hmm. Vaikea sanoa tarkkaan kun muista roduista ei ole omistaakokemusta, mutta sanotaan nyt vaikka ulkomuodon vuoksi se afgaani.

Aijotko hankkia lisää frettejä nykyiseen laumaasi?
- En aio. Hain Pabin kotiin reilut 8 kuukautta sitten eikä laumamme ole vieläkään yhtenäinen, joten kun tämä säätö tästä saadaan alta pois niin sitten ei ole pienintäkään aikomusta sekottaa pakkaa pitkään aikaan. Mahdollisesti tulevien kasvatusnaaraidenkin omaksi parhaaksi tulen etsimään niille sijoituskodit, sillä monen uroksen vieraita inhoavan uroksen lauma ei ole pienelle naaraspennulle mikään paras kasvuympäristö. Katsotaan siis tänne kotipuoleen seuraavaa frettiä sitten kun jostain nykyisistä aika jättää, ja riippuen tietysti silloinkin että kenestä.

Oletko suunitellut kasvattavasi akitoja tai frettejä joskus?
- Frettejä kyllä, akitoja tuskin. Frettipuolella olisi tarkoitus laittaa kasvattajanimianomus vetämään vuoden päästä, mutta katsellaan nyt mihin suuntaan frettiharrastus Suomessa kehittyy.

Opiskeletko vai käytkö töissä tällähetkellä?
- Olen neljättä vuotta töissä paikallisella snägärillä jossa teen pääsääntöisesti yötöitä. Jossain vaiheessa olisi tarkoitus saada vielä se ylioppilastodistus että pääsisi etenemään, mutta tällä hetkellä ei ole mikään hirveä kiire. :D

Tulevaisuuden opiskelu tavoitteet, jos niitä on?
- Yliopistoon, oikis on kiinnostanut yläasteikäisestä saakka ja sieltä olen myös päättänyt itseni vielä jonain päivänä löytää, vaikka se veisi sata vuotta!

Pystyykö fretti pennun varata jo ennenkuin se on syntynyt? Tai kannattaako niin tehdä?
- Kasvattajaan voi ja kannattaa olla yhteydessä jo hyvissä ajoin ennen pentujen syntymistä, eli viimeistään silloin kun pentuesuunnitelmat julkaistaan. Kasvattajat ottavat nimiä varauslistoille jo ennen pentujen syntymistä ja harvemmin pentueista jää pentuja ilman kotia. Aikainen lintu madon nappaa!
 

Onko kasvattajilta vaikea saada pentua? Eli siis että onko usein vapaita pentuja vai onko yleensä kaikki jo varattu?
- Mikäli tietotaito, asenne ja tilat ovat kohdallaan niin ei pentua ole vaikeaa saada. Liikkeellä kannattaa kuitenkin olla jo ajoissa sillä pentuja harvemmin jää ilman kotia.

Minkä ikäisenä fretti kannattaa implantoida?
- Ensimmäisen kiiman alettua.


Millaisia TV ohjelmia katsot ja nimeä kolme parasta?
- Katson vähän ja vaikka mitä, mutta ehdoton suosikkini on salkkarit. :D Lisäksi The Incredible Dr. Pol ja Shark Tank kuuluvat ehdottomiin suosikkeihini.

Mitä teet vapaa ajallasi, kun et hoida frettejä tai Mislaa?
- Yleensä nukun, oleskelen tietokoneella tai hakkaan pleikkaria. Suurin osa ystävistäni on muuttanut jo toiselle paikkakunnalle, mutta tilaisuuden tullen pyrin tietysti tapaamaan heitäkin tai tekemään jotain yhdessä avokin kanssa. Olen kuitenkin aikamoinen kotirotta!

Top 10 eläin lajit?
- Tämä on helppo! Fretti, minkki, skunkki, koira, hevonen, tasmanian tuholainen, saukko, kärppä, kultapanda ja käärme.


Mitkä ovat 6 kiinnostavinta blogia mielestäsi?
- Itsekuri, Demoiselle lapin, Kiira ja Kiharat, Jos vastaan tulee näätä, Peikon poluilla ja Never forget to smile

Onko fretin/frettien kanssa matkustaminen helppoa? Ja stressaavatko ne paljon matkustamisesta?
- Nyt kun on jonkin verran matkustellut koiran kanssa niin täytyy sanoa että ei ole. Etenkin näyttelyreissut vievät kyllä hyvin kaikki mehut kun autoa täytyy olla jatkuvasti pakkaamassa ja purkamassa, näyttelymatkalle lähtee mukaan aina omien tavaroiden lisäksi frettien näyttelykassi, fretit kolmessa kantoboksissa, playpen, hiekkalaatikko ja vilttejä freteille.
Hatti ja Taavi eivät pidä matkustamisesta vaan rynkyttävät bokseja lähes koko matkan ajan, joten saa olla jatkuvasti pelkäämässä toisten kulmurien puolesta eikä sitä rynkytystä kyllä ole hääviä kuunnellakaan. Onneksi näitä tilanteita varten on toimivia homeopaattisia valmisteita!

Toive ammattisi? Miksi?
- Jokin lakiin liittyvä, ihan vain siksi koska aihe kiinnostaa. Klinikkaeläinhoitajan tai apteekkarin ammatti voisi olla myös mielenkiintoista. Tai sitten jonkin patjafirman koenukkuja, koska nukkuminen on huippua!

Mikä olisi mielestäsi ihanteellisin seutu asua? Miksi?
- Jossain Tampereen/Lempäälän ympäristössä. Olisi mukava asua lähellä sivistystä, mutta kuitenkin maalla. Tämä sijainti siksi koska Tampereelta on lyhyt matka oikeastaan kaikkiin olennaisiin paikkoihin.

Mitä kaikki eläimiä haluaisit omistaa?
- Vaikka olisikin ihan huikeaa omistaa vaikka saukko, niin täytyy pysyä realistisena. Frettien ja koirien lisäksi haluaisin omistaa ainakin hevosen, skunkin ja minkin. Ja käärmeitä! Ehkä joskus lehmiä ja pari kanaakin, sekä ruokapupuja.
 
Nimeä kolme huonointa tapaa itseltäsi.
- Tupakointi, asioiden tekemättä jättäminen ja satunnainen kaahaileminen..
 
Voiko implantin laittaa minkä ikäiselle fretille tahansa? Onko sillä "alaikärajaa"?
- Aivan nuorelle pennulle ei implanttia kannata laittaa, mutta olosuhteiden pakosta (esim. naaraalla aikaisin alkanut kiima) implantti voidaan laittaa jo 4kk ikäiselle fretille. Implantti laitetaan yleensä ensimmäisen kiiman alettua, mutta sen voi laittaa jo 6kk ikäiselle fretille. Kannattaa muistaa että implantointi ei kuitenkaan estä ensimmäisen kiiman tuloa, vaan kiimaoireita joutuu katselemaan joka tapauksessa parin viikon ajan.

Sotkeeko fretit paljon paikkoja?
- Fretit ovat järjestelijöitä. Ne siis siirtelevät kaikkia tavaroita mitkä vain liikuteltavissa ovat, kuten kukkamullat ja -ruukut, pöydillä ja hyllyillä olevat tavarat.. Meillä aamu alkaa yleensä sillä että menen oikomaan frettihuoneessa hiekkalaatikot, pedit ja muut tavarat omille paikoilleen kun fretit ovat sisustaneet yön aikana mielensä mukaan. :) Lisäksi tietenkin sisäsiisteys tai tässä tapauksessa sen uupuminen voi tuottaa omistajalle lisää hommia siivouksen saralla.

Kuinka usein ja kuinka paljon tuota nutri-plussaa annat freteille?
- Meillä on käytössä kolmea eri tahnaa; Nutria, Gimpetiä ja lohitahnaa. Kaikille kelpaa kyllä nutri, mutta esim. osalle ei lohitahna kelpaa. Annan tahnoja pääsääntöisesti palkintona, eli jos läsnäollessani joku käy hiekkalaatikolla niin sitten, tai silloin kun leikataan kynsiä/putsataan korvia. Joskus tulee annettua ihan muutenkin vain, mutta harvemmin. Määriä en kyttää tarkasti, mutta muutama kunnon lipaisu per näätä on aika normi. :)
 
♥ Manta

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kiitos kun jaksoit vastata joka kysymykseen asiallisesti ja pitkästi ! :3

mantu kirjoitti...

Anonyymi, kiva että vastaukset olivat mieleen! :)

Tea kirjoitti...

Hyvä postaus! Noista vastauksista oli paljon apua ;) (ps.frettin hankinta suunnitteilla joskus)

Lähetä kommentti