torstai 26. joulukuuta 2013

Turpa kohti tulevaisuutta!

On jälleen aika muistella hieman kulunutta vuotta. Mukaan on mahtunut niin hyviä kuin huonojakin asioita, joten eiköhän paneuduta näihin sitten ihan urakalla!

Suurin muutos tapahtui uudenvuoden päivänä, 1.1.2013 kun haimme Mislan kotiimme. Koiria meillä on ollut jo ennestään, joten koiranomistajuus sinänsä ei tuonut mukanaan mitään hurjia uusia kokemuksia. Lähinnä on ollut tyytyväinen siihen että on saanut päättää itse siitä miten koira koulutetaan, mitä sen kanssa harrastetaan, mitä se syö ja niin edelleen. Ensimmäinen vuosi Mislan kanssa on ollut paljon helpompi kuin luulin, ja uskon tämänkin johtuvan vain ja ainoastaan siitä että tiesin mitä odottaa. Tiesin millainen akita rotuna on.
Enkä voisi olla tyytyväisempi. Pikkuhiljaa teini-ikä on alkanut nostaa päätään ja Misla testaa rajojaan, mutta suuremmilta ongelmilta ollaan onneksi vältytty. Misla oppi sisäsiistiksi jo alle viiden kuukauden ikäisenä, ei ole koskaan vetänyt hihnassa, tuhonnut tavaroita tai pitänyt meteliä yksinollessaan. Kaikin puolin Misla on juuri sitä mitä koiralta toivon, ja miellyttämishalun puuttuminen tuo vain omat mukavat pienet haasteensa arkeen. Misla asustaa meillä sijoituksessa ja yhteistö kasvattajan kanssa toimii paremmin kuin hyvin! Monet ovat kyselleet että mikä järki tuollaisessa puoliomassa koirassa on, ja että olenko katunut sitä että tarjouduin sijoituskodiksi. Ei, en ole katunut! Itseasiassa mikäli saisin uudelleen päättää ottaisinko Mislan sijoitukseen vai omaksi, päätyisin edelleen samaan ratkaisuun eli sijoituskodiksi. :) Mikäli kaikki menee hyvin ja suunnitellusti, tulee Misla tekemään parin vuoden päästä pentuja kasvattajallaan, jolloin toivon että saan itselleni pienen prinsessan kauniista koirastani - sijoitukseen tietty!


Pohditaan sitten mennyttä vuotta harrastusten tiimoilta. Tänä vuonna kerkesimme käydä frettiemme kanssa yhteensä viisissä eri näyttelyistä, tosin vain kerran Suomen rajojen ulkopuolella. Kovin hääppöisesti ei ole näyttelyiden saralla mennyt, mutta toisaalta eivätpä nämä karvaturreni mitään priimayksilöitä olekaan, joten sijoitukset ovat aina olleet enemmän kuin iloinen yllätys! Sijoja on kertynyt freteittäin seuraavasti:

Veeti - 1x Tuomarin Suosikki, 1x Luokan I, 1x Paras Soopeli, 1x BIS
Taavi - 1x Tuomarin Suosikki
Hatti - 2x Luokan III, 2x Luokan I
Eeli --- 1x Luokan I

Navi -- 1x Luokan I, 1x Luokan II
Pabi -- 1x Yleisön Suosikki


Ruusukkeita on roudailtu frettinäyttelyistä kotiin reilut kymmenkunta kappaletta, monen mielestä ehkä turhamaista mutta itse rakastan ruusukkeita ihan hirveästi! Ne ovat kauniita ja konkreettisia muistoja siitä että omat kullannuput ovat pärjänneetkin joskus. :) Hyvin ylpeä olen saanut olla freteistäni, tuomareiden käsissä on käyttäydytty aina hienosti, mitä nyt Navi oli hiukan energinen pentuna mutta muuten ei ole tarvinut näiden käytöstä murehtia. Reissuissakin on sujunut hyvin ilman ongelmia, hyvä hyvä mäyrät!

Myös Misla on debytoinut tänä vuonna sekä epävirallisissa- että virallisissa näyttelykehissä, ja tuloksista ei tosiaankaan voi valittaa.

Mätsäreistä:
3x PUN3
1x SIN2
1x PUN2
1x PUN1
1x BIS2


Pentunäyttelyistä:
5x KP
5x ROP-Pentu
1x RYP-2


Virallisista näyttelyistä:
2x VASERT
1x SERT
1x ROP


Viralliset näyttelyt aloitettiin Mislan kanssa hienosti. Tähän mennessä seitsemästä näyttelystä kahdeksasta Misla on saanut laatuarvosanan ERInomainen, viisi kertaa Sertifikaatin Arvoisen ja sijoittunut neljä kertaa Paras Narttu -kehissä. Ehkä suurimmat saavutukset tältä vuodelta olivat kuitenkin HeJW-13 ja JV-13 tittelit. Eihän tästä koirasta voi olla muuta kuin ylpeä!

Ilmaiseksi ei kuitenkaan ole mikään tullut. Tiesin jo koiran hankintaa suunnitellessani että haluaisin myös harrastaa näyttelyitä sen kanssa, joten Mislan kanssa on opeteltu ahkerasti tähän päivään saakka esiintymistä ja käyttäytymistä tuomarin kopeloidessa. Vielä Misla on kovin innokas tuomarin tullessa häntä katsomaan, mutta pikkuhiljaa neiti on alkanut rauhoittua ja ymmärtää että sitä huomiota kyllä tulee ilman sataa pusua ja koko takapään vatkaamistakin. Mislan esiintymiseen en voi olla kuin tyytyväinen, koira nauttii esiintymisestä ja malttaa olla rauhassa, yleensä ne virheet tulevat täältä handlerin puolelta joten hieman malttia itselle kehiin niin hyvä tulee. :)

Mislan tämän vuoden potti aikaväliltä maalis-joulukuu.

Tosiaan, tänä vuonna myös frettilaumamme kasvoi jälleen kahden yksilön voimin. Navi ei kuulunut alkuperäissuunnitelmiini, mutta freteille ominaiseen tapaansa tämä tyttö kähvelsi sydämeni ensikohtaamisella ja niin monien onnellisten sattumien kautta Navi muutti meille ensimmäiseksi tyttöfretikseni. Sukupuolten väliset erot ovat olleet päätä huimaavat, välillä on tuntunut että Navista ei ole kuin kintaiksi, mutta kyllä se rakkaus tuotakin neitiä kohtaan vaan vie voiton enkä voisi olla onnellisempi siitä että juuri hän meille muutti. Ihan ongelmitta ei sujunut kuitenkaan tämäkään, sillä luovutusikäisenä eläinlääkärin tarkistuksessa Navilta löydettiin sydämestä sivuääni. Myöhemmillä kuunteluilla tätä ei olla kuitenkaan enää havaittu, joten voi olla että kyseessä oli vain pentuajan sivuääni. Tyttö tullaan kuitenkin kuuntelemaan säännöllisesti jatkossakin, jotta pysytään kartalla siitä että mitä siellä oikein on meneillään. Pentuajan pahapäisyydestäkin ollaan päästy jo eroon ainakin täällä kotipuolessa, vieraat kyllä saavat vielä hammasta - joskus vähän napakamminkin.

Toinen ja viimeinen uusi laumanjäsenemme on Unkarista haettu Pabi. Vuosien mittainen haaveeni, joka vihdoin ja viimein toteutui - tosin tuoden mukanaan paljon huolta ja murhetta. Pabi kotiutui elokuussa, mutta vielä tänäkään päivänä aikaisemmat uroksemme eivät ole sitä hyväksyneet laumaan mukaan. Välillä ollaan oltu tosi huonossa jamassa ja Pabin niskaa ja haavoja on jouduttu hoitamaan antibioottikuurein ja poika on pääsääntöisesti joutunut olemaan yksin tai Navin kanssa. Tämä on todella harmillista, sillä poju on äärettömän leikkisä eikä todellakaan halua kenellekään pahaa. Monet kerrat olen särkenyt sydämeni tuon ihanan fretin touhuja seuratessa ja solvannut itseäni siitä kun toin sen tänne asti saamaan näin paljon kuraa niskaan muilta freteiltämme. Minulle poika on mitä kultaisin, ja se on onnistunut valloittamaan myös monien muiden sydämet ihastuttavalla persoonallaan!

Frettien terveystilanne on ollut kohtuullisen hyvä kuluvana vuonna. Mitään flunssaa vakavampaa ei ole ollut, paitsi Pabin turvonnut imusolmuke joka tämäkin johtui tulehduksesta. Imppari on kuitenkin laskeutunut jo reilusti siitä mitä se oli aiemmin, joten eiköhän tuo normalisoidu tulevien kuukausien aikana. Frettien turkit, ihot ja anturat ovat olleet hyvässä kunnossa ja kaikki ovat olleet virkeitä ja leikkisiä, no worries siis!

Omassa elämässänikin on tapahtunut paljon kuluvana vuotena. Olen tutustunut uusiin, ihaniin ihmisiin mutta myös ollut välillä lähellä joutua vaikeuksiin suuren suuni takia. Loppukesästä muutimme L:n kanssa rivitaloon ja yhteistä taivaltakin on jo takana neljä vuotta. Sosiaalinen elämä on kärsinyt viikonlopputöiden vuoksi mutta eläimet ja itsensä on kuitenkin vain jollain elätettävä, joten mitäpä tuosta turhia valittamaankaan. Toisilla ei ole työtä ollenkaan. Mukaan on mahtunut kuitenkin myös kivoja viikon- ja viikonloppujen mittaisia reissuja kavereiden kanssa niin ulkomaille kuin muualle Suomeenkin. Vaikka lemmikkini ovatkin minulle kaikki kaikessa, tekee silti joskus hyvää olla niistäkin hetki erossa. :) Onneksi minulla on mahtavia ystäviä jotka ovat jaksaneet kuunnella freteistä jankkaamistani sen verran että voin luottaa kuusikon heidän hoiviinsa jos itse lähden reissuun!
Jos jostain olen ylpeä, niin siitä että koen olevani kehittynyt kuvaajana rutkasti niistä ajoista kun tämän ensimmäisen järkkärin hommasin. Nyt on kuitenkin tullut se aika että täytyy siirtyä eteenpäin, jonka vuoksi ensirakkauteni 600D on myynnissä. Toivotaan että sen tuleva uusi koti pitää siitä yhtä paljon kuin itsekin olen pitänyt!


Oman koulutukseni suhteen en ole koko vuoden aikana saanut mitään aikaiseksi, mutta eipä aika, jaksaminen ja motivaatio ole moiseen riittänytkään. Kaverit ja sukulaiset kyllä jatkuvasti vihjailevat että eikö jo jotain pitäisi keksiä, mutta en koe että olisin vielä mitenkään syrjäytynyt systeemeistä tai muutenvain epäonnistunut tässä asiassa, turhaa käydä kouluja jotka eivät kiinnosta ja joista ei koe saavansa mitään hyötyä irti. :)
Pelkästään laiskotellut en kuitenkaan onneksi ole, vaan ahkeralla työnteolla ja välillä kahtakin duunia yhtä aikaa painaneena olen mahdollistanut freteilleni taas hiukan paremmat oltavat. Uusi frettihuone on 15m2 kokoinen, ja kesällä rakensimme myös freteille oman ulkotarhan jolla on kokoa mukavat 14m2. Fretit ovatkin viihtyneet koko syksyn ja alkutalven tarhassa, vaihtelevista sääolosuhteista huolimatta. Lisäksi olemme olleet täysipäiväisellä raakaruokinnalla, josta hankkimani uusi iso pakastin on tehnyt helppoa ja vaivatonta!

Kuinkas sitten vuoden 2014 tavoitteet? Hah, niitähän muuten riittää!

Minä itse: Elämässä eteenpäin. Jonkinlaisen koulutuksen aloittaminen, omien elämäntapojen muuttaminen hiukan terveellisemmiksi ja toivonmukaan päästä tekemään enemmän töitä. Myös säästämisessä voisi tsempata. Pyrin kuitenkin siihen että tulevana vuotena vietän enemmän ja spesiaalimpaa aikaa myös kavereideni kanssa, ja pääsen toivottavasti tutustumaan taas uusiin samanhenkisiin harrastajiin niin fretti- kuin akitapuoleltakin. Olen myös miettinyt vakavasti metsästämisen aloittamista, sekä ruokahiirien kasvatusta. Yritän myös edelleen paasata ihmisille virallisten kasvattajien tärkeydestä sekä pitää pari frettipäivää täällä kotipaikkakunnallakin jotta lajia saadaan vähän tunnetummaksi täälläkin.

Misla: Kokopäiväiseen raakaruokintaan siirtyminen. Enemmän liikuntaa ja taakanvedon aloitus ihan harrastelu- ja kuntoilumielessä. Monen monien SERTien kalastaminen! Tulevana vuotena on tavoitteena käydä lähemmäs 20 näyttelyssä Mislan kanssa, päämääränämme valioitua kun vaadittu ikä tulee täyteen ja tämän jälkeen pitää pidempi tauko näyttelytantereilta. Kun kaksi ikävuotta tulee mittariin, hoidetaan myös lonkka-, kyynär- ja polvikuvat sekä silmien peilaus eli terveystarkit alta pois - toivottavasti priimana! Käytöksen puolesta turha puhina pois ja muutamien tiettyjen koirakavereiden vakiinnuttaminen ja koirapuistoilun vähentäminen.

Fretit: Ihan ensimmäisenä saada Pabi sopeutumaan laumaan. En odota ylintä ystävyyttä muilta freteiltä, mutta edes sitä tilannetta että kukaan ei enää myllytä ketään vaan elävät sulassa sovussa. Olen päättänyt onnistua tässä, en nyt aivan hinnalla millä hyvänsä mutta vaivaa aion kuitenkin nähdä niin paljon kuin sitä vain vaaditaan, omaan vapaa-aikaan ja lompakkoon katsomatta. Tavoitteena on asuttaa frettejä mahdollisimman paljon ulkotarhassa, etenkin kesällä ja jatkaa täysipäiväistä ja mahdollisimman monipuolista raakaruokintaa. Keskitytään sisäsiisteyskoulutukseen niinkuin joka päivä tähänkin asti. Harrastusten suhteen seuraava vuosi saa olla hiukan rauhallisempi frettien kanssa, aikomuksena olisi käydä vain Suomessa järjestettävissä näyttelyissä. Lisäksi tavoitteena on saada kaikilta freteiltä mahdollinen ylipaino pois viimeistään kesän aikana, ja pyrkiä syksyn tullen olemaan tarkka siitä ettei talvipainoakaan pääse kenellekään kertymään liiaksi.

Blogi: Olen keskustellut isomman lemmikkieläintarvikeketjun kanssa mahdollisesta blogiyhteistyöstä. Tarkemmin asioista jutellaan tammikuun puolella, joten katsotaan mitä tuleman pitää. Tavoitteena on olla blogin suhteen aktiivisempi seuraavana vuotena, sekä postata paljon enemmän freteistä. Kuvien laadun parantuminen uuden kameran myötä, sekä laajamittaisempi blogikampanja keväällä frettien pimeää kasvatusta vastaan. Kaikkien eläinten sekä oman sivuni perusteelliset päivittämiset ja parempien "profiilikuvien" ottaminen. Tavoitteita ja ideoita riittää, tarkoituksena tietty saada blogista vielä parempi kuin mitä se aiempina vuosina on ollut!

Muut: Frettien ulkotarhan fiksailu. Lisää erilaisia kiipeilymahdollisuuksia ja virikkeitä, sekä pakastinkopin naamiointi. Frettihuoneen remontointi, joka pitää sisällään harman seinän ja ruskeiden ikkunankarmien maalaamisen valkoisiksi, kuvataulujen asettelun paikalleen sekä frettiystävällisen sohvan ostamisen huoneessa löhöilyn mukavoittamiseksi. Myös oma rivaripiha täytyy aidata jotta Misla voi viettää kesällä vapaasti aikaa ulkonakin.
Kuluva vuosi olisi siis voinut mennä paremminkin, mutta toivotaan seuraavasta vuodesta parempaa. Ainakin tavoitteita piisaa! Toivottavasti sinullakin on ollut tapahtumarikas vuosi näin positiivisessa mielessä. :)

♥ Manta

6 kommenttia:

Sara H kirjoitti...

Tuo viimeinen kuva! <3 Niin söpö!

henna kirjoitti...

Kiva postaus ! Mä niiin tahdon ton 600D ja oon alkanu jo katumaa kun päätin silloin ostaa 1100D... :(

Anonyymi kirjoitti...

Tulin nyt kyselemään vähän erikoisempia kysymyksiä :D

Fretin hankinta ei vielä ole ajankohtainen, sillä ikää on vasta 16 ja oon asunu nyt perhekodissa viime kesän/alkusyksyn törttöilyjen takia. Perhekodissa saatan olla jopa 18-vuotiaaks, mutta siitä sitten ois suunnitelmissa muuttaa omaan kämpään ja sinne ottaa sitte jossain vaiheessa ainakin fretti. Mut eihän koskaan oo liian aikasta kerätä tietoa ;)

Eli siis ite oon kasvissyöjä ja tuun olemaankin varmaan koko loppuikäni, ja noi kokonaiset tiput vähän kauhistuttaa. Sitä en ees ajattele että pelkällä kuivaruualla ruokkisin vaan mietin että voisko frettien kunnollisen raakaruokinnan koostaa jostain vähän vähemmän elävän näköisestä? :D Luen blogias alusta asti ja oon vasta 2012 helmikuun kohilla niin vielä ei oo pistäny silmään mikään muu raakaruoka ku noi tipuset.

Aiempaa kokemusta mulla on eläimistä, huksyn ja samojedin sekoitusurokseni jäi äitille kun muutin perhekotiin, samoin kuin vastikään yksin jäänyt rottamummo ja kolme nuorta kissaa. Koiran kaa meillä on vähän erikoinen menneisyys, se yritti käydä mun kasvoihi ja kurkkuun kiinni joka lenkillä, mut otin yhteyttä kouluttajiin ja aloin kunnon koulutuksen rakkaan menettämisen pelossa. Nykyään Wody-herra on aivan mahtava luonteeltaan, tulee toimeen kissojen ja lapsien kaa, koirapuistossa käytiin joka päivä kun asuin kototna ja siellä oltiin vähintään kaksi tuntia. Muun elämän pilasin huumekokeiluilla ja muulla törttöilyllä, mutta koiran lenkitys oli aina se ykkösasia, meil on niin vahva side ettei mikään menny sen edelle :)

Maria kirjoitti...

Meillä ois koulussa työnä sellainen omataloussuunnitelma, eli lasketaan omat kuvitteelliset menot vuoden ajalta.
Päätin, että tulevaisuuden minällä olisi yksi fretti, joten osaatko sanoa kuinka paljon rahaa yhden fretin ylläpitoon menee suunnilleen kuukaudessa jos kyseinen fretti on raakaruokinnalla? Eläinlääkärikuluja ym olenkin jo tutkaillut, mutta en oikein osaa etsiä noista ruokamenoista mitään. Olis kiva jos vastaisit :)

En ole pahemmin tutkaillut, tarvitseeko työhön liittää kuvia. Jos tarvitsee, saanko käyttää jotain sinun frettisi kuvaa? Kyseinen työ olisi siis vain minun ja opettajan välinen ja sitä ei käytetä julkisesti missään.

mantu kirjoitti...

Maria: Mikäli työsi tarvitsee kuvia, voit käyttää ottamiani kuvia siinä. :) Frettien kanssa noita kuukausittaisia menoja ei yleensäkään tule, etenkin ihmiset jotka ruokkivat frettinsä raakaruualla, ostavat yleensä parin-kolmen kuukauden satsit kerralla. Riippuen siitä onko fretti uros vai naaras, en usko yhden fretin ruokkimiseen raa'alla menevän 30 euroa enempää kuukauden aikana. Vuosittaisia kuluja tulee rokotuksista, jotka ovat aika kalliita joka puolella Suomea, sekä implantoinnista (tai steriloinnista/kastroinnista, mutta juuri kukaan ei niin enää tee). Aikuinen fretti syö n. 5% painostaan päivän aikana, jonka perusteella pystyy hieman laskeskelemaan päivittäisiä ruokamenoja. :)

mantu kirjoitti...

Sara H: Pabi on ilmeikäs kaveri! :)

henna: Tsihih, onneksi täällä arkea ilostuttaa nykyään 6D. ;)

Elli: Hieno juttu että olet aloittanut tiedonkeruun jo hyvissä ajoin! Raakaruokaa tosiaan on vaikka ja mitä, ja mikäli täysipainoisella raakaruokinnalla aiotaan elellä, ovat ne tiput/hiiret silloin aika välttämätön osa ruokavaliota. Ne puhdistavat tehokkaasti fretin suolistoa, ja ovat lähes kaikkien frettien suurinta herkkua. :)

Toivotaan että saat nyt elämäsi hyvin järjestykseen niin pääset viettämään aikaa myös koirasi kanssa, ja ehkä joskus hamassa tulevaisuudessa myös oman fretin kera!

Lähetä kommentti