keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Ulkotarhan rakentaminen

Vihdoin ja viimein, tuhansien lapiollisten ja sinkilöiden jälkeen - se on valmis. Frettiemme oma ulkotarha nimittäin! Jonkin aikaa siihen vierähtikin, mutta kyllä kaikki vaiva ja rahanmeno on ollut sen arvoista. Ulkoilmafrettilandiamme on 3,1m pitkä ja 4,5m leveä, kokoa sillä on siis 14m2. Suurimmat kiitokset tarhan valmistumisesta kuuluvat ehdottomasti enolleni ja äidilleni sekä hänen miesystävälleen. Ilman heitä tarha tuskin olisi valmistunut ikinä, tai ainakaan siitä ei olisi tullut näin hienoa! Tässä postauksessa siis frettiemme ulkotarhan valmistumisesta vaihe vaiheelta. Ehkäpä tästä on hyötyä jollekin jolla on myös ulkotarha mielessä frettejä varten! Ikävä kyllä kaikista vaiheista ei tullut otettua kuvia, mutta mikäli kysyttävää näistä ilmenee, pyrin vastaamaan parhaani mukaan. Klikkaa kuvia nähdäksesi ne suurempina!

Kustannukset:
Verkot
: 425,00€                                           Allas: 39,00€                                 Putket: 43,20€
Pumppu: 29,90€                                           Puutavara: 171,05€                       Ruuvit: 21,80€
Oven salvat: tulossa                                     Sinkilät: 32,70€                            Iso mökki: 20€
Kaivajien palkat: 2x Olvi 12-Pack                  Riippusillan narut: 5,99€               Oven lukko: tulossa 

Mökkien kuivikkeet: 27,90€                          Kasvillisuus: 9,90€

Puunkannot ja -pölkyt, kivet, hobittiluolan rakennustarvikkeet, osa puutavarasta joita käytettiin mm. pohjan rakennuksessa, kivenlohkareet sekä haka löytyivät jo kotoa, joten näistä ei kustannuksia koitunut.  

Materiaaleista:
Verkkoina rappausverkkoa, ensimmäisen rullan leveys 1,5m ja pituus 25m, toisen rullan leveys 1m ja pituus 25m. Langan paksuus 1,05mm ja verkot silmät 19x19mm. Kuumasinkittyä.
Puutavarana painekyllästettyä 45x45mm runkopuuta, yhteensä 130 metrin verran.
Pesäkoppien lämmikkeenä Ruti-Rex -puukuitutuotetta.
Tarhan alustaksi kylvettiin lampaannataa.

Tarhan sisältö:
Kaksi puista pesäkoppia, hobittiluola, kaksi viisi metriä pitkää salaojaputkea maan alla, hiekkamonttu, puunkantoja, kivenlohkareita, allas ja pumppu, aurinkoterassi, riippusilta, kolme puunpätkää ja kivikasa.


Vaihe 1. Tarkan suunnitelman teko ja mieluusti piirtäminen mittaa apuna käyttäen. Kun suunnitelma on valmis ja vaikuttaa mahdolliselta toteuttaa, etsitään tarhalle hyvä paikka. Kannattaa ottaa huomioon varjot ja auringonpaiste, sekä se että millaista maaperä yleensä on esim. rankkasateiden jälkeen. Kun sopiva paikka on löydetty, lyödään vaan merkkikepit paikoilleen ja otetaan mitat sivulta sivulle + ristimitat jotta tarha tulee varmasti suoraan.

Vaihe 2. Nurmikon poistaminen reunoilta ja rajojen kaivaminen. Sidoimme aina langan merkkikepistä toiseen, jotta sivut saatiin varmasti suoriksi (Kuva 1). Langan ja merkkikepit voi poistaa kun reunat on saatu valmiiksi (Kuva 2), mutta merkkikepit voi jättää vielä varmuuden vuoksi kunnon kaivamisen ajaksi.


Vaihe 3. Keskiosan nurmikon poistaminen (Kuva 3) ja kaivamisen aloittaminen. Nurmikko kannattaa poistaa ensimmäisenä monestakin syystä; A) se säästää aikaa ja vaivaa B) kun maat heitellään takaisin tarhaan pohjaverkkojen laiton jälkeen, maasta tulee epätasainen ja C) järkyttävän ruma D) vanhan nurmikon juuret haittaavat uuden nurmen kasvua. Mikäli tarhan haluaa kaivaa hiukan syvemmälle kuten me teimme, on jyrsin hyvä apuväline joka helpottaa kaivamista huomattavasti!
 
Vaihe 4. Kaivaminen. Kaivettu maa kannattaa heitellä lähettyville (Kuva 4) jotta ne on helppo myös nakella takaisin pohjalle kun pohjaverkot on saatu paikoilleen. Me kaivoimme aitauksemme pohjan paikoin 40-60cm syvyyteen (Kuva 5). Kannattaa kaivaa n. 30cm pidempään joka suuntaan, kuin mitä aitauksen kooksi on suunniteltu, jotta rakenteiden pystyttäminen ja tuplaverkkojen kiinnittäminen on myöhemmin helpompaa. Tarhaprojekti kannattaa myös hoitaa mahdollisimman nopeasti alta pois, ettei käy niinkuin meille, kun projekti seisahtui pariksi kuukaudeksi ja koko tarhapaikka kerkesi rehevöityä (Kuva 6)!Vaihe 5. Elementtien rakentaminen. Teimme 1,5x2,4m kokoisia elementtejä 10 kappaletta. (kuva 7) Elementtien leveys 1,5m sen vuoksi, että käyttämämme verkko oli sen levyistä. Elementtien kehikkoja tehdessä tulee seurata tarkasti että ristimitat tulevat myös oikein ja että kaikki puut ovat varmasti saman pituisia. Merkitse myös kehikkoihin että kumpi pää tulee maan alle ja kumpi ylös.

Vaihe 6. Verkkojen kiinnittäminen kehikkoihin. Varmista ensin että verkko tulee varmasti suoraan, jonka jälkeen lyö ensin lyhyen sivun keskikohdasta verkko sinkilällä kiinni, suorista verkko ja tee sama vastakkaiseen päätyyn. Elementin verkon voi tässä vaiheessa leikata irti rullasta, jotta kiinnittäminen helpottuu. Sinkilöitä kannattaa laittaa tiheästi (kuva 8), mutta elementin alaosassa niitä voi olla vähemmän sillä se osa jää joka tapauksessa maan alle. Mikäli kupruja ilmaantuu, koita kiristää verkkoa vastakkaisesta suunnasta ja muista lyödä sinkilöitä kuprujen kohtaan jotta ne eivät muodosta rakoja joista fretti mahdollisesti voisi yrittää tunkeutua läpi. Sinkilöitä kannattaa varata paljon!


Vaihe 7. Välipuiden laittaminen elementteihin. Muista jättää yksi elementti ilman välipuuta, sillä siihen rakennetaan myöhemmin ovi. Sahaa/sirkkelöi tarkasti oikean kokoisia puita, jotka mieluusti istuvat tiukasti elementtien verkon taa, puiden väliin (kuva 9). Välipuut tiukasti ruuveilla kiinni jonka jälkeen verkko laitetaan kiinni vielä sinkilöillä välipuuhun. Katso myös että välipuut tulevat varmasti samalle korkeudelle joka elementtiin! Tällä ei ole käytännön merkitystä mutta tarha näyttää siistimmältä.

Vaihe 8. Oviaukon tekeminen. Ensin päätetään, mille korkeudelle oviaukko halutaan, ja kuinka leveä sen tulee olla. Laitetaan ensin poikkipuu halutulle korkeudelle, jonka alapuolelle laitetaan yksi puu pystypäin tukemaan sitä. Itse suosittelen laittamaan oviaukon sellaiselle korkeudelle että tarhaan on vielä helppo mennä, mutta frettien on vaikeampi päästä livahtamaan sinä aikana kun ovi on auki. Tukipuun laiton jälkeen laitetaan toiset puut yläpuolelle niin että niiden väliin jää haluttu oviaukon leveys, leikataan ylimääräinen verkko keskikohdasta irti ja kiinnitetään verkko sinkilöillä kehyksiin. 

Vaihe 9. Oven tekeminen. Puut sahataan sopivan pituisiksi niin, että oven kehikko mahtuu juuri oviaukkoon. Liian suuret välit voivat pahimmassa tapauksessa johtaa frettien pakenemiseen, liian pienet taas hankaloittavat huomattavasti oven avaamista. Oveen laitetaan välipuu nurkasta nurkkaan, jonka jälkeen verkko kiinnitetään. Ristimitat ovat kaiken A ja O oviaukkoa ja ovea väkertäessä!

Vaihe 10. Kivisydämen tekeminen. Kaivetaan n. 30cm syvä, leveä kuoppa joka täytetään kivillä (kuva 10). Kivien muodolla ei ole väliä, me käytimme myös vanhoja kattolaattoja joille ei ollut fiksumpaakaan tekemistä. Kivisydämen tarkoituksena on pitää huoli siitä ettei salaojaputkiin satava vesi jää tulvimaan putken pohjalle, vaan se valuu kivisydämen läpi maahan. Rankkasateilla maa ei välttämättä kerkeä imeä vettä tarpeeksi nopeasti, jonka vuoksi kivisydän on hyvä ratkaisu.


Vaihe 11. Pohjan rakenteiden asentaminen. Jotta tarhasta saadaan suora, on sen oltava suorassa pohjasta asti. Maa tasataan parhaan mukaan, jonka jälkeen sinne pystytetään tappeja joiden päälle laitetaan lankkuja. Vatupassi on kultaa tässä vaiheessa, ja sitä tuleekin heilutella jatkuvalla syötöllä kaikkien lankkujen päällä. Kun lankut ovat suorassa, tasataan pohja niiden mukaisesti (kuva 11).

Vaihe 12. Pohjaverkon kiinnittäminen. Verkkoa leikataan kolme samanpituista pätkää, jotka kiinnitetään pohjan lautoihin kunnolla reunoista asti. Verkko kannattaa asetella niin että se menee mieluusti hiukan limittäin toisen verkonpalasen kanssa, jotta pohjaan ei varmasti jää mitään rakoja mistä fretti voisi päästä pakenemaan.

Vaihe 13. Ensimmäisten elementtien kiinnittäminen. Kannattaa aloittaa siltä puolelta missä on vähiten "tekemistä", toisinsanoen sieltä missä on vähiten lapioitavaa maata (kuva 12). Elementit ruuvataan kiinni pohjalautoihin ja toisiinsa. Ennen elementin asettamista paikalleen, lakaise huolella pohjalankku jotta hiekka/multa ei tuo elementtien välille korkeuseroja. 


Vaihe 14. Salaojaputkien kiinnitys. Jotta putket pysyisivät varmasti paikallaan ja vesi valuisi oikeaan paikkaan, kiinnitetään putket kivisydämen kohdalle verkkoon. Paksumpi naru kelpaa hyvin kiinnitykseen, jonka jälkeen putkien kulkusuuntia on helppo lähteä muokkaamaan maan avulla (kuva 13).

Vaihe 15. Maan lapioiminen. Maata kannattaa lapioida keskelle niin paljon kuin vain jaksaa, sillä kaikkien elementtien kiinnityksen jälkeen se hankaloittuu. Ole kuitenkin tarkkana ettei maata tipu reunalautojen päälle.

Vaihe 16. Loppujen elementtien kiinnittäminen. Viimeiseksi kannattaa jättää toinen lyhyen sivun elementeistä (kuva 14), jolloin kiinnittäminen on helpompaa. 


Vaihe 17. Tuplaverkoitusten laittaminen. Tämä vaihe voidaan tehdä myös aiemmin, me teimme sen sitämukaa kun elementtejä pystytettiin. Verkosta leikataan elementin levyinen pala verkkoa, joka kiinnitetään poikkipuuhun niinikään sinkilöillä. Alareuna saa jäädä "lörpöttämään", sillä ei ole merkitystä sillä kun reunat ja tarhan sisäpuoli täytetään maalla, verkko painautuu kiinni eikä liikahda minnekään. Verkot kannattaa asetella niin että silmät menevät limittäin (kuva 15), jolloin frettien on vielä vaikeampaa raapia/pureksia verkkoa.

Vaihe 18. Oven kiinnittäminen. Me kiinnitimme oven niin että se aukeaa sisäänpäin, silloin sisään mentäessä täyttää itse oviaukkoa sen verran että frettien on vaikeampi yrittää karkuun.

Vaihe 19.
Ovielementin poikkipuiden asentaminen. Lähinnä ulkonäöllinen seikka, mutta myös käytännöllinen salpojen paikkojen kannalta. Mittaa poikkipuut tarkasti, sillä mikäli ne ovat liian pitkät tai lyhyet, oviaukon koko muuttuu ja se saattaa vaikuttaa oven liikkuvuuteen.


Vaihe 20. Salpojen ja haan kiinnittäminen. Me laitoimme salvat sekä ylös että alas, ylempi salpa sen verran korkealle että ainakaan kovin pienet lapset eivät sinne yletä. Haka on tarhan sisäpuolella, jotta ovi pysyy varmasti kiinni sillä välin kun itse on tarhassa touhuilemassa. 


Vaihe 21. Kattoelementtien tekeminen. Elementtejä tehdään kolme, samalla tavalla ja saman kokoisia kuin aiemmin tehdyt seinäelementitkin (kuva 16). Kattoelementteihin ei kuitenkaan tarvita poikkipuita.

Vaihe 22. Reunojen täyttäminen. Maata tulisi lapioida tasaisesti sekä ulko- että sisäpuolelta jotta verkko ja sen mukana elementti ei vinoudu mihinkään suuntaan. Välillä on hyvä painaa maata kasaan jotta siitä tulee varmasti tiivis (kuva 17), näin tuplaverkoituksen alareunakin pysyy tiiviisti paikallaan.

Vaihe 23. Ankaraa lapiointia. Eniten hommaa on varmasti tarhan sisäpuolen täyttämisessä, riippuen tietty siitä kuinka syvälle pohjaverkot on kaivettu. Sitä mukaa kun maata lapioidaan tarhaan, on myös putkien asentoa helppo muokata mieleisekseen. Muista tasoittaa ja talloa maata välillä jotta se painuu kasaan! 


Vaihe 24. Nurmen kylväminen. Meille lajikkeeksi valittiin lampaannata, joka ei kasva niin nopeasti kuin normaali ruoho, mutta on kuitenkin vahvempirakenteista. Kylvöohjeet kannattaa lukea huolella. Heittele siemenet tarhaan (kuva 18) ja haravoi sen jälkeen rautaharavalla jotta ainakin osa niistä peittyy kevyesti, sitten vain odotellaan ja toivotaan parasta!

Vaihe 25. Sisustaminen. Vihdoin ja viimein, enää paras osuus on jäljellä. Sisustuksessa kannattaa ottaa huomioon ennenkaikkea käytännöllisyys. Jos tarhaan aiotaan laittaa isompia kiviä, kannataa ne raahata tarhaan suosista jo ennen viimeisten elementtien pystytystä, jotta niitä ei tarvitsisi nostaa oviaukosta sisään. Mikäli tarhaan halutaan allas, tulee siihen hankkia myös pumppu jotta vesi ei pääse levättymään niin nopeasti. Pumpussa on johto, joten allas tulee sijoittaa niin että johto on myös helppo kuljettaa ulos tarhasta, mieluusti mahdollisimman lyhyellä matkalla. Kiviä ja kantoja laittaessa ne kannattaa kaivaa ihan hiukan maan alle, jolloin ne pysyvät tukevammin paikallaan. Kaivelupaikaksi on hyvä tehdä oma monttu ja täyttää se hiekalla, jota frettien on helppo kaivaa. Mikäli frettejä on useampi, kannattaa myös nukkumapaikkoja olla useampi nahinoiden varalta. Parhaiten sisustuksen toimivuuden näkee siinä vaiheessa kun fretit pääsevät tarhaan ja alkavat tyypilliseen tapaansa kaivella koloja ja kääntää paikkoja ympäri!


Vaihe 26. Valmis! Frettien touhuja kannattaa seurailla aluksi jotta huomaa onko näkösällä mitään erityisiä vaaran paikkoja, joita tosin ei maltillisella sisustamisella pitäisi saada aikaiseksi. Mikäli frettien on määrä viettää tarhassa öitäkin, kannattaa koppien kuivikkeet valita huolella. Me suosimme Ruti-Rexiä, joka on erittäin riittoisaa ja monien suosittelemaa.Meidän tarhamme sisustus tulee varmasti elämään ainakin vuodenaikojen mukaan jonkin verran, myös uudet jutut tullaan päivittämään tänne kustannuksineen. Uusimmat kuvat tarhasta löydät Ulkotarha -tagin alta.

Nautinnollisia tarhailuhetkiä sekä freteille että omistajille! :)

♥ Manta

6 kommenttia:

Le-laa L kirjoitti...

Vautsi kunnon kokonen häkki!(:

Anonyymi kirjoitti...

Upeeta!

Anonyymi kirjoitti...

Vau, tosi hieno ulkohäkki! Ja tilava varsinkin. Mulle tuli tossa lukiessani mieleen joku kysymys mutta tietenkin ehdin unohtaa sen sillä aikaa kun luin loppuun! :-D haha urpo minä. Ehkä se sitten myöhemmin tulee mieleen niin kysyn sen sitten. Mutta aika tyhjän näköinen, fretithän ei oikein mielellään ole aukealla paikalla joten ehdottomasti lisää roinaa sisään! Näyttää tosi tylsältä kun on liian vähän tavaraa mutta ymmärtäähän sen kun olet vasta saanut tarhan valmiiksi, tietenkin. Oletko jo suunnitellut loppuja sisustuksia, tai seuraavia sellaisia? Kerro kerro mitä, ihan kutkuttaa kun haluaisin tietää! Vähän kyllä harmi että fretit ei oo kun kissat että ne hyötykäyttää myös ulkohäkin korkeuden eikä mene vain ihan maan tasalla. Mutta jaa sisustussuunnitelmiasi meille jookos? ;-)

mantu kirjoitti...

Le-laa L: Kiitoksia! En tosiaan tätä pienempää olisi tälläiselle laumalle edes ruvennut rakentamaan, mielestäni silloin kun tehdään fretille ulkotarhaa jossa sen tulee viettää vähän enemmänkin aikaa niin siihen ei mikään muutama hikinen neliö riitä. :)

Anonyymi1: Kiitoksia!

Anonyymi2: Kiitoksia. :) Kuvissa ei näy tarhassa olevia suuria kiviä, sillä ne vietiin sinne vasta kuvien ottamisen jälkeen, eikä myöskään hiekkakuoppaa joka tehtiin kaivelua varten. En kyllä missään vaiheessa ajatellut tunkea tarhaa täyteen roinaa, se hankaloittaa siivoamista ja kulkemista huomattavasti joten siinä vaiheessa tarhasta katoaa käytännöllisyys kokonaan. Jonkinlaisia pikkujuttuja on tulevaisuutta varten vielä mielessä, mutta katsotaan niiden toteuttamista sitten keväällä.

Le-laa L kirjoitti...

(: ! mekin kun oli vielä kaneja tehtiin niille iiiiisoot ulkohäkit ja sit viel sisäkoppi missä olla ni siel ne oli melkein kokokesän aina. ja tilaa riitti! (:

Le-laa L kirjoitti...

itseasiassa sisäkopitkin tehtiin itse meil oli sellanen kerro/rivitalo kaneille :D aika hyvänkokoset oli, et eläinkauapsta ei sen kokosia saiskaan

Lähetä kommentti