maanantai 17. kesäkuuta 2013

Piskinäyttelyitä ja vauvajuttuja

Mislan kanssa ollaan keritty pyörähtämään taas pareissa näyttelyissä, hyvin tuloksin! Ensin käytiin Tuurissa kaikkien rotujen näyttelyssä 9.6., jossa tuomarina toimi Kirsi Tevalin. Saimme häneltä seuraavanlaisen arvostelun: "Tyypiltään erinomainen. Hyvin viehättävä narttupentu. Kauttaaltaan hyvin feminiininen ja hyvät rungon mittasuhteet. Vielä kovin kapea etuosa. Normaalit takakulmaukset ja häntä. Hyvin kauniit pään ääriviivat. Kauniin malliset tummat silmät. Liikkuu sujuvasti. Etuliikkeet hieman kapeat." Misla PEN KP ROP-Pentu!
Tuurissa meidät pääsi yllättämään pieni perkele. Tai no, ihmiseen (tai koiraan) suhteutettuna ei mikään järin pieni, nimittäin trombi, joka päätti pyyhkäistä juuri vierestämme kehämme lävitse. Olimme tuolloin vielä odottamassa vuoroamme Mislan kanssa, kehässä oli amerikanakitoja ja trombi sai kyllä aikaan pienimuotoisen kaaoksen kun isot koirat säikähtivät sitä ja omistajat yrittivät pitää koiria paikallaan. Trombi yritti viedä mukanaan tuomariteltan ja jatkoi suoraan alueelle jossa oli pilvin pimein telttoja, pari suurempaa telttaa sieltä sitten lähtikin lentoon kaiken pienen irtaimiston lisäksi. Onneksi suurempia vahinkoja tai tapaturmia ei sattunut kenellekään, saatiin kyllä aikamoista jännitystä näyttelypäivään!




Toissapäivänä suuntasimme Mislan kanssa Vaasaan (tarkemmin navigoituna Maalahteen), tuloksista huolimatta reissusta jäi hiukan pökäleen maku suuhun. Akitat olivat vuorossa ensimmäisenä, joten ei onneksi tarvinut odotella kauhean kauaa vaan homma saatiin nopeasti alta pois. Kilpakumppaninnamme oli Mislan velipoika, jota oli hurjan kiva päästä näkemään pitkästä aikaa! Tosin sisarukset eivät toisilleen lämmenneet. :D Kunniapalkinnot tuli molemmille, mutta ROP-pentukehässä tuomarille ja näyttelysihteereille sattui pienimuotoinen kömmähdys. Tuomari sanoi kuuluvaan ääneen nartun voittavan tänään, mutta antoi silti meille VSP ruusukkeen. Olin hämilläni tilanteesta, joten en sitten tajunnut asiaa oikaista heti vaikka niin varmaan olisi pitänyt tehdä. Lappuihin saimme sitten VSP sijoituksen, mutta asia jäi kuitenkin häiritsemään kun täyttä varmuutta asiasta ei ollut. Tänään näyttelyn sivuille oli sitten ilmoitettu tulokset joiden mukaan Misla oli ROP-pentu, olin yhteyttä näyttelynjärjestäjiin ja kömmähdys oli tosiaan tapahtunut kehässä, eli narttu oli oikeasti ROP ja uros VSP. :) Hyvä että saatiin selvitettyä asia, vaikkakin meillä on nyt täällä väärän värinen ruusuke ja väärä tulos arvostelulärpäkkeessä. :D Tuomarinamme toimi Markku Mähönen joka arvosteli mislan seuraavasti: "Mittasuhteiltaan oikea. Erinomainen vahvuus. Hyvänmallinen pää. Oikea ilme tulollaan. Hyvä kaula. Tasapainoiset kulmaukset. Hieman vielä ulkokierteiset käpälät edessä. Hyvänvahvuinen runko. Ylälinjassa vielä pyöreyttä. Hyvä takaosa. Liikkuu hyvällä askeleella. Hyvä väri ja käyttäytyminen." Jälleen PEN KP ROP-Pentu!

Nyt meillä on Mislan kanssa kuukauden verran taukoa näyttelyistä, jonka jälkeen lähdemme valloittamaan Oulu KV:ta! Harmi ettei edellisissä näyttelyissä ollut ryhmäkehiä pennuille, mutta ilmeisesti se ei edes kovin yleistä ole. :) Saas nähdä eksymmekö tässä välissä joihinkin mätsäreihin, mahdollisesti, mikäli sellaisia tässä lähettyvillä järjestetään. Mislalla alkaa esiintyminen olla kuitenkin jo todella hyvin käpälässä, tuomariin suhtautumista vain täytyy vielä treenailla, on hiukan noloa kun koira innostuu tuomarista niin että hampaiden tarkistaminenkin toimitetaan koiran ollessa rakastuneena sylissä. :D Parempi kuitenkin näin päin kuin niin että Misla aristelisi tuomareita!
 


Navi on alkanut pikkuhiljaa soluttautua laumaan! Eräänä iltana olin menossa viemään iltasapuskoja mäyrille, ja yllätin Navin makoilemasta Eelin päällä kirputtamassa sen niskaa! Ilmeeni oli varmasti näkemisen arvoinen, suu loksahti auki ja silmäni olivat varmaan kuin Hatilla konsanaan, niin hämmästynyt (ja tietenkin iloinen!) olin näkemästäni. Muiden kanssa Navi ei tule vielä juttuun, mutta uskaltaa kuitenkin mennä syömään samalle ruokakupille sekä vaeltelemaan frettihuoneessa muiden läsnäolosta huolimatta. Välillä pojat kuitenkin ajavat pienen reppanan takaisin mökin alle ja uhkaavat antaa tukkapöllyä tytölle. Navi on kuitenkin ehta bitch ja alkaa kiljua poikien korviin, jolloin ne jättävät sen rauhaan.
Navi on myös keksinyt hauskoja pikku harrastuksia. Lähes joka aamu saan aloittaa siivoamalla superhiekkiksen, kun tyttö yön aikana kuopii kaikki pelletit metrin etäisyydelle hiekkalaatikosta ja kaivaa hiekkiksen pohjamuovit ylös. Kyllä lämmittää, mutta eipä tuolle toisaalta voi vihainenkaan olla. Portin rapsuttelu on Navin uusin, "tosi hauska" huvi, joka on onneksi otuksen pienen koon takia vielä aika naurettavan kuuloista. Neiti käyttää hampaita todella ahkerasti, etenkin varpaat ja jalat ovat sellainen paikka joihin käydään kiinni lähes poikkeuksetta. Etenkin nälkäisenä Navi puree - ja lujaa pureekin, mutta tottelee kuitenkin hienosti sähinää kieltona. Hiekkalaatikolla neiti käy jos sattuu olemaan sillä tuulella, mutta 4/5 paskoista on tähän asti löytynyt ihan tuolta lattiatasolta. :D Navi ei myöskään syö muutakuin raakaa, joka ei toisaalta haittaa sillä muuta meillä ei ole tarjollakaan.
Navi on äärettömän leikkisä. Sylissä löhöilystä se ei tykkää ollenkaan, mutta se voisi leikkiä ja hörsköttää tuntitolkulla yhtä menoa! Lemppariksi on muodostunut kimallenauhainen onkilelu (joka tosin meni jo rikki..) sekä kaikki kovaa ääntä pitävät pallot. Tyttö on hurjan ketterä ja nopea, mikä on tietysti hyödyksi siinä vaiheessa kun joku pojista heittää kiusi-moodin päälle ja lähtee jahtaamaan Navia.

Laumamme kasvaa vielä loppuvuodesta yhdellä (ja viimeisellä, kunnes joku heittää selälleen) jäsenellä. Pentu on buukattu ulkomailta jo reilut puoli vuotta takaperin, ja on tulossa omistukseeni kasvatusoikeuksien kera. Poika tulee saamaan talvella implantin, eikä ole varmaa tullaanko sit käyttämään koskaan kasvatuskäytössä. Omalla kohdallani kasvattajanimen hakeminen siirtyy kahdella vuodella frettiliiton uusien sääntöjen vuoksi. Suunnitelmani siis nyt siirtyvät hiukan (aiemmin oli tarkoituksena hakea tämän vuoden lopussa nimeä) ja ensimmäistä pentuetta ei todennäköisesti ennen vuotta 2016 tulla näkemään, mutta noh, onhan tässä toisaalta aikaa, pari vuotta sinne tai tänne.
Vielä en kerro tulevasta perheenjäsenestämme muuta kuin sen, että kyseessä on siis uros ja väriltään musta soopeli mittikuviolla. Meille on varattu lupaavan oloinen pentu, mutta odotellaan vielä toista yhdistelmää syntyväksi jolloin varaus vaihdetaan parempaan pentuun, mikäli sellainen tulee. Tällä hetkellä varauksessa oleva pentu on ainakin lupaavan näköinen, pienenä miinuksena puolikas häntä jonka emo puri vahingossa poikki synnytyksen yhteydessä, mutta onneksi häntä ei vaikuta muuhun kuin pisteisiin näyttelyissä! Pentu saapuu vasta lokakuun lopulla, joten vielä on monta kuukautta odotusta jäljellä. Lähden itse hakemaan frettiä ulkomailta ja tuon samalla pennut parille muulle frettiharrastajalle. Pennusta kuvia ja enemmän informaatiota kuitenkin vasta sitten kun asiat varmistuvat.




Frettien ulkotarha pitäisi saada tulevan viikon aikana valmiiksi jotta sitä pystyttäisiin hyödyntämään toden teolla jo parin viikon päästä, kun lähdemme kavereiden kanssa useammaksi päiväksi Katinkultaan. Projekti on osoittautunut jäätävän kalliiksi, mutta eiköhän se ole kaiken sen rahan väärti! Ulkotarhasta on tulossa hiukan isompi postaus sitten kun se vaan saadaan valmiiksi, siitä on toivottavasti hyötyä muillekin jotka ovat tarhan rakentamista miettineet.

Freportaasikin kolahti postilaatikoihin loppuviikosta. Ikävä kyllä liian moni asia meni pieleen, ja lopuksi oli sitten tyritty painossa jonka vuoksi lehti nyt ei aivan ollut A4 ja leikkaukset ja marginaalit sun muut olivat vähän miten sattuu. Palaute on kuitenkin ollut pääasiassa hyvää ja virheistä on opittu, toivotaan että seuraavalla kerralla onnistumme paremmin! Jatkossa saat lehden liittymällä jonkin Suomen Frettiliiton jäsenyhdistyksen jäseneksi. Mikäli joku lukijoista sai myös kyseisen lehden, niin saa antaa palautetta kaikesta mahdollisesta, minä ja muu lehden toimikunta otamme enemmän kuin mielellämme palautetta vastaan. :)


Lauantaina satsasin itseeni ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ja hankin yhden päivän lipun Provinssirockiin! Janniina on muuttanut naapuriimme ja hän lyöttäytyikin sitten mukaamme, lyllersimme täältä kavereiden kera alueen lähellä olevaan puistoon jossa on tavattu olla aina aloittelemassa ennen alueelle menemistä. Myöhemmin illalla suuntasimme katsomaan Alessoa ja sen jälkeen Netskyä, molemmat keikat olivat kyllä jäätävän hyviä, Alesson keikalla oli ehkä hauskempaa mutta Netskyllä showpuoli oli parempi. Oli kyllä aivan jäätävän hauskaa ja oli mukava päästä vähän fiilistelemään ennen Summer Sound Festivalia, johon ei myöskään ole kuin reilu kuukausi aikaa!

Tosiaan vaikka hauskaa oli, niin olo on ollut eilen/tänään sen mukainen.. Oliko joku teistä Provinssirockailemassa? :) 

♥ Manta

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka paljon rahaa sinulla tarkalleen on tarhaan mennyt, jos saan kysyä? :) kiva että jotkut jaksaa nähdä vaivaa ja maksaa paljon tuottaakseen eläimilleen mahdollisimman hyvät puitteet hyvään elämään. oletko muuten hyvää pataa muiden frettiblogeja pitävien ihmisten kanssa? jokseenkin välillä huomaa nimittäin yhtäläisyyksiä joidenkin blogien välillä. ;)

mantu kirjoitti...

Anonyymi: Nyt ollaan siinä vaiheessa että pitäisi hakea verkot, puutavara, ruuvit jne. ja ne ovat kaikista suurimmat menot tässä tarhan rakentamisprojektissa. Yhteensä rahaa tulee koko touhuun menemään todennäköisesti n. 700e, minulla on postaus tulossa sitä mukaa kun vaan saadaan tarha valmiiksi, johon tulee sitten tarkasti kaikki kustannukset ja ihan ohjeetkin. :)

Kyllä muutamat muita frettiblogeja pitävät henkilöt ovat todella hyviäkin ystäviäni, mutta löytyy myös muutama sellainen joiden tekemiset eivät meihin liity/minua kiinnosta pätkääkään. ;)

Kata kirjoitti...

Hei mitä objektiivia käytät kamerassasi? Vaihteletko objektiiveja vai käytätkö samaa, jos vaihtelet niin mikä objektiivi esim. tämän postauksen kuvissa on ollut?

mantu kirjoitti...

Kata: Nykyään otan kuvia oikeastaan vain tuolla Canon EF 50mm f/1.8 II -muovireleellä. Ajaa kuitenkin asiansa ihan hyvin! Tämän postauksen Navin kuvat on otettu tuolla putkella. :)

Lähetä kommentti