tiistai 2. huhtikuuta 2013

Vastaukset kysymyspostaukseen!

Kysymyspostaukseen tulikin yllättävän paljon kysymyksiä, jonka vuoksi tästä tuli nyt vähän pidempi pötkelö! Kysymyksiä oli laidasta laitaan ja niihin oli ilo vastailla! :) Nyt kuitenkin vastauksiin:

Miten tutustutit fretit Mislaan? Menikö se kivuttomasti?
- Pieniä hetkiä kerrallaan, lähinnä niin että fretit ovat sylissä. Välillä myös päästin vain fretin (ei useampaa kuin yhden) vapaaksi ja katselemaan koiraa. Paras tapa on kuitenkin ollut yhdessä lenkkeileminen, jolloin molemmilla on sopivasti puuhaa ja muuta ajateltavaa ettei tarvitse kokoaikaa napottaa toista, mutta ollaan kumminkin "kimpassa" tekemässä kivaa juttua. En jätä koiraa ja frettiä yhdessä valvomatta sekunniksikaan, vaan yhteistä aikaa vietetään aina tiukan valvonnan alla. Yhden reiän Misla sai huuleen pienenpänä pompittuaan aikansa Hatin päällä, kunnes pojulla sitten paloi käämit. Hatti ja Veeti ovat sen verran näpäköitä koiralle että niiden kanssa ei kauheasti touhoteta, mutta Eelin ja Taavin kanssa Misla ottaa mielellään silloin tällöin pari hammaspelierää sängyllämme.

Osaako sun fretit/voiko niille opettaa jotain temppuja?
- Fretille voi kyllä opettaa temppuja, koulutus vain vaatii aikaa ja pitkäjänteisyyttä, sekä tarpeeksi motivoivan palkinnon. Olen joskus ajankuluksi opettanut poikia seisomaan takajaloillaan, mutta en kuitenkaan ole ottanut sitä niin hyvin asiaksi että pojat sen osaisivat tehdä esimerkiksi pelkästä sanasta.

Miksi aloitit juuri frettiharrastuksen?
- Itseasiassa en ole edes 100% varma miksi päädyin juuri frettiin lemmikkinä. Kissoista en liiemmin pidä, koira tuntui tuolloin vielä liian työläältä ja jyrsijät ja kanit eivät ole koskaan sen suuremmin napanneet, jotenkin sitä vain törmäsi frettiin ja palaset loksahtivat paikoilleen. :) Olen äärettömän kiinnostunut kaikista fretteihin liittyvistä asioista ja janoan tietoa yhä enemmän ja enemmän, innostus vain yltyy ajan kuluessa. :D

Jos sinulle tulisi uusi fretti, minkä nimen antaisit sille?
- Itseasiassa tätä on jo jonkin verran jouduttu pohtimaan sillä on hyvin todennäköistä että laumamme kasvaa loppukesästä. En ole aivan varma, mutta haluaisin kuitenkin nimen olevan jollain tavalla samankaltainen kuin edellistenkin, eli i-loppuinen.

Kuvaile frettiä, josta haaveilet?
- ysin standardilinjainen uros jonka taustoista löytyisi tiedot ainakin 10 vuoden taakse, hieman keskivertoa suurempi (2500g?) sopusuhtainen ja lihaksikas fretti varustettuna hyvin leikkisällä mutta lempeällä luonteella. Väriltään tälläinen mahdoton pakkaus voisi olla vaikka todella musta soopeli tai albiino. :) 

Jos aloitat kasvattamaan frettejä, missä väreissä?
- Aikomuksenani on ryhtyä kasvattamaan lyhytkarvaisia frettevain perusväreissä, eli mustia soopeleita, suklaita, albiinoja, pastelleja ja soopeleita. En kuitenkaan poissulje mittikuviollisten frettien kasvatusta hamassa tulevaisuudessa.


Mitä piirteitä ja millaista luonnetta edellytät koiraltasi/tulevilta mahdollisilta koiriltasi?
- Haluan koirani olevan rauhallinen ja sopivissa määrin omahyväinen paskiainen. Nyt vielä toistaiseksi kun minulla ei ole tarkotuksenani harrastaa koiran kanssa mitään näyttelyitä kummempaa, ei miellyttämishalulla ole juurikaan väl, vaan sillä että koirasta saa luottamuksen ansaittuaan sen parhaan kaverin niin sohvannurkkaan kuin lenkkipoluillekin. Koiran terveys on tietenkin tärkeintä, ja tiedostin akitaa hankkiessani riskin mahdollisista ai-sairauksista. Mikäli tulevaisuudessa aion hankkia koiran harrastuskäyttöön, esimerkiksi agilityyn, tulee miellyttämishalun olla kohdillaan ja tietty koiran rakenteeltaan siihen sopiva.


Millaisia hännänheiluttajia sinulla olisi haaveissa?
- Joskus tulevaisuudessa monien vuosien päästä tietenkin Mislalle kaveri, skunkit ja minkit ovat myös todella kiinnostavia mutta esimerkiksi minkkiä en hankkisi ennenkuin kokemusta haastavemmistakin freteistä löytyy eikä ennenkuin asustelen omakotitalossa johon freteille ja muille ölliäisille on mahdollista rakentaa kunnon ulkoaitaukset.


Onko Misla ollut sellainen kuin oletit, niin hyvässä kuin pahassakin?
- On, ja vielä paljon enemmänkin, hyvässä siis! Tähän asti Misla on ollut juuri sitä mitä koiralta haluan (okei, vieraita ihmisiä kohtaan neiti voisi olla hieman pidättyväisempi..) ja sen myötä olen myös rakastunut rotuun entistä enemmän. On mahtavaa seurata Mislan kasvua, ja vielä mahtavampaa ovat onnistumisentunteet koulutuksen ja arjen suhteen. Misla on paras!

Olet sanonut että pidät käärmeistä, mutta et voi sellaista ottaa. Niin mikset voi?
- Avokkini inhoaa/pelkää/kammoksuu/ällöää käärmeitä kuollakseen. Näiden karvaisten kanssa hän on antanut hyvin pitkälle periksi eikä sano mitään esimerkiksi tulevaisuuden frettihaaveista, mutta on kuitenkin tehnyt selväksi että sinä kauniina päivänä kun käärmeen tänne kiikutan, oli kyseessä sitten vaikka pieni ja viaton viljis, niin hän pakkaa kamansa ja lähtee. :D

Miten sinusta on tullut asenteeltasi frettiasioissa juuri tuollainen kuin olet? Miksi koet että se on juuri sinun tehtäväsi paasata asioista?
- En ainakaan toistaiseksi edusta mitään yhdistystä tai toimi sen kummemmin suuremmassa virassa tai tehtävässä, olen siis vain tavallinen pulliainen ja yksityishenkilö enkä toimi minkään järjestön tai yhdistyksen alaisuudessa. Maailmassa on paljon ihmisiä jotka elelevät hälläväliä -meiningillä, sen vuoksi maailmassa on pentutehtaita, turkistarhoja, frettifarmeja, eläinkauppoja ja niin edelleen. Jonkun tehtävä on paasata asioista ihmisille, ja koska itse pidän kirjoittamisesta, on tässä helppo tapa lyödä pari kärpästä yhdellä iskulla. Yksikin "valaistunut" ihminen on jo voitto, se on jälleen yksi pentu (lue:setelinippu) pois typerältä ja piittaamattomalta pimeältä kasvattajalta ja toisaalta taas yksi uusi harrastaja mukaan frettipiireihin. Kukaan ei ole minua nimennyt paasaamaan asioista, mutta pidän siitä ja vaikka haluan olla avuksi ihmisillekin, on kuitenkin frettien olojen parantaminen päätavoitteenani.

Ei ole montaakaan tyyppiä joka suhtautuu myös omien kuin muiden frettien hyvinvointiin noin vakavasti. Mistä suhtautumisesi johtuu?
- Hoidan omat frettini niin hyvin kuin vain on mahdollista, aikaa ja energiaa jää myös muiden valistamiseen ja tiedon esille tuomiseen. Itse kokemuksesta tiedän että freteistä ei turhan paljoa tietoa ole äidinkielellämme, joskus voi olla vaikeaa löytää vastausta ihan perusasioihinkin. Olen saanut paljon yhteydenottoja ihmisiltä joilla on ollut ongelmia frettiensä kanssa, olen nähnyt sellaista myös ominkin silmin ja koen että koska minulla ei "parempaakaan" tekemistä ole, niin voin hyvin pyöriä internetin ihmeellisessä maailmassa ja aiheuttaa pahennusta (tämä on jännä juttu, sillä 99% saamastani palautteesta on kyllä positiivista) ihmisissä. Kaikki aktiiviset frettiharrastajat ovat kiinnostuneita myös maailman muiden frettien hyvinvoinnista, mutta se on toinen asia että yrittääkö kukaan julkisesti tehdä asian eteen mitään.

Mitä eläimiä sinulla olisi tilalla, jos frettejä ei vois olla?
- Tjaa a. Haisunäätiä? Koiria? Toisaalta mikään eläin ei voi olla fretin veroinen tai kaltainen, joten vastaaminen on mahdotonta.

Mikset pidä kissoista? Olen muistaakseni lukenut jostain että vihaat kissoja. Miksi?  
- Viha on ehkä vähän turhan vahva sana, en suinkaan toivo että kaikki maailman kissat laitettaisiin rukkasiksi tai että niitä ei olisi olemassa lainkaan. En tule toimeen kissojen kanssa, jokaisella katilla on jotain minua vastaan ja ne katselevat minua aina murhaavasti. Eläinrakkaana ihmisenä olen kuitenkin ensimmäisenä käpälöimässä kavereiden luona heidän kissojaan, pidän monista kissoista yksilöinä mutta itselleni en kissaa ottaisi. En vain ole kissaihminen.

Onko koirat mielestäsi parempia eläimiä kuin kissat?
- Omasta mielestäni tietenkin kyllä, mutta olen enemmän koiraihminen kuin kissaihminen. On selvää, että koira ei sovi kaikille lemmikiski, sama pätee kissaan ja itse koen että kissa ei ihan itselleni sopivin lemmikki olisi.

Mitkä on sun pötköjen lempilelut ja leikit ihmisten kanssa? 
- Eeli tykkää palloista ja kaikesta "piikikkäästä", poitsun ehdoton lempilelu onkin vessaharja.. Veetin kanssa leikitään yleensä kutitteluleikkejä eli kädellä kutittelen pojun mahaa, se tarrailee käteen kevyesti kiinni hampaillaan. Veeti tykkää kuitenkin myös yhdestä vihreästä kalasta joka rahisee, se on ollut sillä pennusta asti, sekä onkileluista. Taavi tykkää pomppia lakanoiden päällä kun niitä heilutetaan ja vikeltää putkissa (vaikka se ei niihin melkein koskaan mahdu) ja Hatin mielestä ehdottomasti parhaita ovat onkilelut! Mitä enemmän niitä riuhtoo ja vetää, sitä hauskempaa pojulla on. :)

Mitä leluja/virikkeitä oot rakennellut itse?
- En ole rakentanut mitään. Ainakaan muistaakseni. :D
 
Miten usein pötkösi hengaavat koko asunnossa?
- Riippuu monesta asiasta, kuten siitä että kuinka siistiä kämpässä on. Viikottain, mutta joskus on mennyt muutamia viikkojakin niin etteivät fretit ole asunnon puolella vikeltäneet, joskus ne taas pääsevät joka päivä juoksemaan asuntoa ympäri. Parvekkeella fretit kuitenkin viettävät aikaa paljon, sillä parveke on frettiturvallinen ja raitis ilma tekee hyvää. ;)

Onko freteilläsi jotain persoonallisia mieltymyksiä? 
- Kyllä ja ei, kaikilta löytyy sama yhteinen mieltymys: nutriplus, jonka eteen ne ovat valmiita tekemään suurinpiirtein takaperinvoltteja. Eeli tykkää kaikesta piikikkäästä ja karheasta, meiltä löytyy muutama pieni kuminen piikkipallo joilla Eeli tykkää leikkiä, mutta muut eivät niistä juurikaan välitä. Lisäksi jo aiemmin kertomani vessaharja kuuluu tähän samaan kastiin. Taavi ja Hatti ovat vinkulelumaanikkoja, Hatilla varsinkin on tapana vinguttaa lelua niin kauan että se menee rikki. Hatin on lisäksi aivan pakko siirtää kaikki huoneemme tavarat terassimökeistä hiekkalaatikkoihin jonnekin aivan muualle kuin sinne missä niiden kuuluisi olla... Taavi rakastaa yli kaiken rajua niskalihahierontaa, Veetiltä ei juurikaan löydy mitään ihmeellistä mieltymystä, mutta poju on ehdottomasti freteistämme innokkain pusuttelija. :)

Nimeä sun lemppari ja inhokki koirarotuja ja perustele miksi näin? Tai sellaisia rotuja mitä voisit itsellesi hankkia ja mitä puolestaan et ikinä itsellesi ottaisi perheeseen!
- Riippuu paljon siitä että mihin tarkoitukseen koira on. Mislan hankin ajatuksella että haluan vain seurakoiran jonka kanssa lenkkeillä ja löhöillä kotona sohvalla ja käydä sillointällöin pyörähtämässä näyttelykehissä. Tietysti olin hurjan mieltynyt rotuunkin. Ajatus harrastuskoirastakin on välillä nostanut päätään, jolloin olen miettinyt lähinnä lk collieta, hollanninpaimenkoiraa, valkkaria ja belgianpaimenkoiraa. Pidän alkukantaisista roduista ja ällöksyn sen "toisen pään" rotuja, eli pieniä koiria kuten chihuahuoja, shih tzuja, tiibetinspanieleita, cavaliereja ja niin edelleen. En myöskään pidä snautsereista, karvattomista koirista, partakoirista... Uskon kuitenkin että seuraava koira tulee olemaan myös akita, mutta katsotaan, katsotaan. :) 

♥ Manta 

4 kommenttia:

Riina kirjoitti...

Mä työstän paraikaa sitä toista akitaa sulle :D Saat ehkä muutaman vuoden päästä :D DL ei liene kireä

mantu kirjoitti...

Hienoa Riina, haluan sitten sen mini-Mislan mutta punasävyisenä brindlenä. :D

Anonyymi kirjoitti...

miksi ällöksyt toisen pään rotuja? onko huonoja kokemuksia? turha vetää esiin mitään 'jalostetut' on sairaita, kun onhan esim akitoillakin paljon sairauksia :D

mantu kirjoitti...

Anonyymi: Olinko missään vaiheessa vetämässä esiin "jalostetut rodut ovat sairaita?" -korttia? Sanoinko missään vaiheessa että akitat olisivat terveitä, tai että en tietäisi millaisia terveydellisiä ongelmia akitoilla on? :)

Tämä on lähes puhtaasti mielipideasia. En pidä pienistä, lyttynaamaisista, ylipitkäkarvaisista/karkeakarvaisista ja luppakorvaisista koirista. Mutta kyllä, en myöskään haluaisi kotiini koiraa joka rohisee 24/7 tai jonka silmät näyttävät siltä että ne pulpahtavat päästä hetkellä minä hyvänsä. Pidän suurempikokoisista, alkukantaisista koirista. Vaikka akita ei ehkä kovin paljoa sutta muistutakkaan, on se silti lähempänä sutta kuin mopsi tai silkkiterrieri.

Lähetä kommentti