keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Hiukan kuulumisia!

Vihdoin ja viimein alkaa näyttää siltä että noista oksettavista lumikasoista tosiaan päästään eroon! On mukavaa kun päivät ovat alkaneet olla jo paljon pidempiä ja lämpimämpiä, Mislakin on parantunut suolistotulehduksesta hienosti ja nyt ollaan päästy taas lenkkeilemään normaalisti kun pakollinen lepoaika on ohitettu. Harmi kyllä Hyvinkään pentunäyttelyt jäivät meiltä sairastelun takia välistä, mutta onneksi Seinäjoella on tulossa vastaavat alle kuukauden päästä ja sinne Misla on ilmoitettukin.

Eilen Mislalle tuli ikää puoli vuotta. Mitä ihmettä? Missä välissä? Aika tuntuu menevän välillä pelottavankin nopeasti, pian juhlitaan Hattiksenkin synttäreitä! Pari päivää sitten oli hurjan kiva keli, joten töistä päästyäni suuntasin pihalle kuvailemaan frettejä. Pojat olivat ihmeissään siitä että mihin se kaikki lumi, jota aiemmin oli niin että ei edes kävelemään päässyt, on oikein hävinnyt.

Näin kevään tullen olen taas ruvennut pohtimaan jonkinlaisen ulkotarhan rakentamista pojille. Olisi hienoa jos poitsut saisivat viettää päiviäkin putkeen ulkosalla ja luonnonmukaisissa oloissa, kriteerini tarhan suhteen ovat vain niin kovat ettei sellaista rakenneta ihan yhtäkkiä. Tarhan tulisi olla ehdottomasti frettivarma, n. 5m x 3m kokoinen ja siellä pitäisi olla vähintään pari maahan kaivettua salaojaputkea, jonkinlainen pieni lampi missä Hatti ja Taavi saisivat mulia päivät pitkät, kantoja joilla hypellä ja kiipeillä, pidempiä kasveja ja heinikkoa missä leikkiä piilosta.. On ilmiselvää että tarhaa en saisi tänne rakennettua, vaan se täytyisi rakentaa äitini luokse maalle. Tarhasta voisi kuitenkin olla paljon hyötyä muutenkin, sen lisäksi että pojat saisivat paljon raitista ilmaa ja saisivat välillä elellä kuin metsän eläimet "luonnossa", frettien haju todennäköisesti pitäisi puiden juuria tuhoavat puput ja mansikoita syövät tirpat pois tontilta.

Muutakin mukavaa on frettejä varten mietitty. Olen päntännyt ja perehtynyt muutaman viimeisen päivän ruokahiirien kasvatukseen, ja tavoitteena olisi kesään mennessä aloittaa pikkusiskon kanssa yhteistyössä hiirulaisten kasvatus pojille sapuskaksi. Pikkusisko kuvioissa siksi, koska hiiret asuisivat tietenkin äitini luona. Pikkusiskoni on jyrsijä/kani-ihmisiä muutenkin, joten hän pitäisi varmasti huolta siitä että hiirulaiset saavat elää arvoisensa - vaikkakin lyhyen - elämän. Vielä täytyy kuitenkin hankkia kaikki tarpeellinen hiirten asumuksista hiilidioksidipönttöihin, sekä tietysti itse hiiret. Pinkeistä pojat eivät juurikaan pidä, mutta vähän vanhemmat karvaiset hiiret kyllä kelpaavat. Poikueita täytyy kuitenkin karsia, joten karsitut pinkit varmaan menevät Mislalle näyttelyherkuiksi.Olen raatanut tässä kuussa töissä lähes kaksi kertaa enemmän kuin mitä normaalisti. Tietenkin se tietää myös hyvää tiliä, ja hyvä tili tietää sitä että saan vihdoin ja viimein ostettua kauan haaveksimani pakastimen elukoiden sapuskoille! Yksi osasto on omistettu karvaisille ruuille, yksi sisäelimille, yksi levyille, yksi pötköille ja kaksi lihaisille luille. Näin ollen jääkaappipakastimeen tulee rutkasti enemmän tilaa, joten sieltä voidaan omistaa osa Mislan ruuille. Vielä en Mislaa aio ruokkia täysin raa'alla, vaan Misla saa silloin tällöin osansa näädille sahatuista pötköistä. Herkkuina broilerin sydämet on myös todettu ehdottomasti parhaiksi, joten niitä täytyy löytyä pakastimesta aina. ;) Tein myös lihatilauksen Vauhti-Raksulle, vielä täytyy kaverin kautta hommata lähellä sijaitsevalta teurastamolta lihaiset luut ja sitten uusi upea pakastin onkin jo täytetty! En malta odottaa sitä massiivista lihojen pussitusoperaatiota!

Viikon päästä vappuna olisi tarkoitus suunnata Mislan kanssa Tampereelle. Ajatuksena oli osallistua Tampereella järjestettäviin mätsäreihin ja käydä Emeliinan luona katsomassa pentuja, mutta katsotaan miten suunnitelmat pitäävät ja tuleeko niihin muutoksia. Lähiaikoina meillä on Mislan kanssa tiedossa muutamat mätsärit, tämän viikon sunnuntaina Seinäjoella ja toukokuun aikana Kurikassa ja kolmet mätsärit sekä yhdet pentunäyttelyt Seinäjoella. Mukavaa että täällä järjestetään näin paljon noita tapahtumia, niin ei tarvitse kauemmas lähteä treenailemaan. :)


 

Tekemistä on riittänyt muiltakin kuin töiden ja eläintenhoidon tiimoilta, kun olen viimeiset pari päivää väkertänyt juttuja sekä frettiliiton että akitayhdistyksen lehtiin. Freportaasin ensimmäinen numero ilmestyy kesäkuussa jäsenyhdistysten jäsenille, joten mikäli lehti kiinnostaa, kannattaa jäseneksi liittyä pikimmiten! Järjestän myös parhaillaan kolmatta frettipäivää Seinäjoelle, myöhemmin saamme toivottavasti jo jonkinlaisen mainoksen jaettavaksi, mutta sen verran on lyöty lukkoon että frettipäivä järjestetään Seinäjoella Päivölän pikku-Faunataressa. Päivä on lauantai 11.5. ja minut sekä pojat löytää paikalta klo 11-16 välisenä aikana. Janniina on harmi kyllä estynyt tulemaan ja liikkeen kanssa päätettiin ettei vieraita frettejäkään oteta paikalle tarttuvien tautien ja muiden riskien vuoksi, mutta eiköhän sitä nyt aina yksi päivä ihan yksikseenkin pärjätä. Saa tulla moikkaamaa mikäli näillä suunnilla sattuu silloin liikkumaan!

Kesästä taitaa sittenkin tulla huippukiireinen, koiranäyttelyt, parit festarit, työt ja nämä "pikku projektit" pitävät minut varmasti liikkeessä kokoajan, yritän myös parhaani mukaan skarppailla blogin suhteen enemmän! Edelleen ollaan muutamaa lukijaa vailla jotta arvontaa saataisiin järjestettyä. ;)

♥ Manta

2 kommenttia:

EJAL kirjoitti...

Voi pitäs päästä kuvailemaan noita veitikoita taas pian ! :3

mantu kirjoitti...

EJAL: Hei joo se olis kiva! Pitää koittaa sovittaa jollekin päivälle, nyt on vaan taas duunia ollut enemmän kun laki sallii niin ei ole muuta kerinnytkään. :D

Lähetä kommentti