perjantai 1. maaliskuuta 2013

Tseh tseh, kevät!

Voi hittolainen! Alkuviikko oli niin lupaava ja kelit olivat mitä parhaimmat, melkein kerkesin jo asennoitua kevään tuloon. Täytyy myöntää että pienimuotoinen masennus iski nyt kun pakkanen taas kiristyi eikä pihalla tarjennutkaan enää pelkkä jumpin päällä, niinkuin alkuviikosta vielä tarkeni. Minulla on varmaan jotain häikkää päässä, mutta nautin älyttömän paljon niistä loskakeleistä, vaikkakin auto ja koira olivatkin yltä päältä ravassa.. Se kuitenkin on vain jotenkin niin selkeä kevään merkki että kaikelle likaisuudelle ja märkyydelle vain antaa kaiken anteeksi kun tietää mitä tuleman pitää, ja milläs muulla keinolla niistä lumista päästäisiin edes eroon.

Fretit viettävät tasapaksua hengailuelämää. Kaikki ovat alkaneet pikkuhiljaa tiputtaa painoaan ja karvapölly on aivan kamala, tuloksena siitä meillä on täällä neljä puolikaljua vauhtimakkaraa. Kaikki karva ei ole vielä lähtenyt irtoamaan, pelkästään pohjavilloista aletaan päästä eroon ja sen vuoksi pojat näyttävätkin aivan kamalalta kun jäljellä on melkein ainoastaan pelkkää päällikarvaa.. On ollut kyllä huojentavaa ettei noiden kanssa ole ollut mitään menoa ja meininkiä nyt kun koira on tullut, se on vienyt sen verran paljon aikaa ja voimia että olen äärettömän kiitollinen siitä että pojat ovat sisäsiistejä ja fiksusti käyttäytyviä kavereita joiden kanssa saa vain toteuttaa normaaleja päivärutiineja!Mislan kanssa sujuu oikein hyvin. Oikeastaan ainoa ongelmamme on pienimuotoiset ongelmat Mislan yksinoloaikana, jota on kuitenkin saatu helpotettua luilla ja muutenkin tekemisen jättämisellä. Mislalla on tällä hetkellä korkeutta n. 45cm ja painoa 11kg, vaikka pentu onkin kasvanut aivan järkyttävää vauhtia niin matkaa finaaliin on silti vielä lähes parin kymmenen sentin ja -kilon verran. Misla on luonteeltaan todella rauhallinen ja erittäin omahyväinen, mutta on kuitenkin äärimmäisen kiltti ja huomionkipeä (tyypillinen akita, jep jep...) ihmisiä kohtaan, olivat ne sitten lapsia tai aikuisia. Muihin koiriin Misla suhtautuu välinpitämättömästi, mutta on lukuisten koirapuistoreissujemme tuloksena kuitenkin saanut muutamia hyviä ystäviä. :) Toivotaan että Misla pysyisi aina yhtä sosiaalisena!

Sisätiloissa Misla on ehdottomasti parhain pentu ikinä. Se lähinnä istuu/nukkuu/makoilee/touhuilee omia juttujaa, ei tuhoa paikkoja eikä vedä armotonta rallia pitkin huushollia 24/7. Sisäsiisteys alkaa olla pikkuhiljaa hanskassa, välillä vielä tulee pissoja lehdelle mutta muuten on edistytty tosi hyvin. Hihnakäytös on moitteetonta ja istuminen ja seisominen alkaa olla hienosti hanskassa, makuullemenoakin ollaan harjoiteltu mutta muuten on jätetty nuo "temput" vähemmälle ja keskitytty ihan vain perus käytöstapoihin. Tässä kuussa alkaa näyttelyuramme muutamien mätsärien voimin, odotan innolla mutta toisaalta myös jännityksellä, koiranäyttelyistä kun ei kauheasti kokemusta ole.


Frettien kanssa on harjoiteltu samalla kaavalla kuin aiemminkin, pieniä yhdessäoloja ja yhteisiä lenkkejä. Misla osaa antaa frettien olla jo rauhassa eikä enää hypi tasajalkaa niiden päällä, Taavin kanssa ne ovat ystävystyneet jopa sen verran että leikkivät hammaspeliä keskenään aivan tohkeissaan kun elukoilla oli kuvaussessiot! Veetiin välit ovat vieläkin vähän viileät Veetin tympeän pomottelun jäljiltä, mutta vihamielisyyttä ei onneksi ole koirassa havaittavissa lainkaan.


Perheenlisäysrintamalla ei ole tapahtunut juurikaan mitään. Tänä vuonna meille on tulossa - jos on tullakseen - uros joka kelpaisi myös kasvatuskäyttöön. Tosin omasta käytöstä en ole lainkaan varma, mutta yksi tyttönen pojulle olisi jo tiedossa, mikäli kasvattaja nyt vain teettää yhdistelmän josta sen pennun voisin haluta. Toistaiseksi näyttää vähän toivottomalta, mutta niinkuin aiemmin sanoin, se tulee jos on tullakseen, eikä siinä mitään sen kummempia.

Myös Artturin syntymää odotellaan kovasti (=skunkki, joka tulee minulle ja äidilleni yhteisomistukseen), tosin naaraan pitäisi toki aloittaa kiima ennenkuin mistään skunkkinaperoista voidaan edes haaveilla.. Olen viettänyt hurjasti aikaa tietokoneella notkuen ja selaillen ulkomaalaisia skunkkifoorumeita ja -sivustoja jotta löytäisin kaiken haluamani tiedon näistä veijareista, toivotaan että skunkeista tulee joskus Suomessakin hiukan yleisempiä lemmikkieläimiä. Toki saan paljon tietoa myös kasvattajaltamme, mutta olen aina tykännyt etsiä mahdollisimman paljon taustatietoa ensin itse.

Perheenlisäystä siis on luvassa, mikäli kaikki sujuu odotuksien mukaan. Jännä nähdä! Myös kasvatusnaaras ensivuodelle on katseltuna, mutta sekin riippuu aivan siitä että tekeekö kasvattaja samaa yhdistelmää enää silloin, toivon kuitenkin syvästi niin! Vuoden lopussa olisi tarkoitus hakea kasvattajanimeä ja hakemusta on jo katseltu ja jonkin verran täyteltykin, onneksi aikaa on vielä mooonta kuukautta.. :)


Nyt edetään pari viikkoa ihan vain kuvapostausten voimin ellei mitään maailmaa mullistavaa tapahdu. Ulkoasukin menee toivottavasti muutaman viikon sisällä remonttiin, kommentoinnin fiksaaminen edellisenlaiseksi ja simppelimmäksi tulisi mielestäni enemmän kuin tarpeeseen. :)

♥ Manta

6 kommenttia:

Peikko kirjoitti...

Komppaan tota kommentointia! Tää on suoraansanottuna pyllystä :DD Mutta jaa. Hei tosi hienoo et saadaan ehkä hieman keskemmälle Suomeakin kasvattajaa :) Huu, jännittävää!

Itsekkin oon välillä miettinyt että ehkä vielä joskus olisi ihanaa kasvattaa mutta katsellaan katsellaan :)

mantu kirjoitti...

Peikko: Oon täysin samaa mieltä! Mutta onneksi piakkoin saadaan uusi ulkoasu ja toimiva komentointi, en millään malttaisi odottaa!

Ja jep, ei kyllä millään malttaisi odottaa että aika menisi pari vuotta eteenpäin! Itse olen aina tiennyt että haluan joku päivä kasvattaa, mutta haluan silti tietää mahdollisimman paljon ennenkuin ensimmäinen oma pentue putkahtaa pihalle. :)

Anonyymi kirjoitti...

Tietääkseni Suomen Fretti liitto vaatii kasvattajalta hyvää mainetta ja mielestäni se,että haukut julkisesti frettien omistajia ja ns.puskakasvattajia jopa ilman syytä ei ole hyvää mainetta sinullekaan.Olen myös kuullut,että useampi ihminen on aikonut viedä asiaa jopa poliisille asti eteenpäin kunnianloukkauksesta.Ymmärrän,että ihmisiä ärsyttää ns.pimeät kasvattajat mutta silti ei ole oikeutta pilata ihmisten mainetta,osa kuitenkin ajattelee eläinten hyvinvointia eikä pelkästään rahaa..ja eläinten olot ja hoito on parasta mahdollista..itse en koskaan ottaisi eläintä kasvattajalta joka haukkuu muita ja mistä ostaja voi olla varma ettei hänestäkin sitten ala levitä juttuja ympäri nettiä jos sattuu tekemään kasvattajan mielestä jotain väärin.
Juttelin asiasta ystävieni kanssa joilla monilla frettejä ja kaikki olivat samaa mieltä.

sinusta liikkuu jo nyt niin paljon huonoa palautetta netissä ja että puutut yksityisten ihmisten asioihin väärällä tavalla joten toivon ettei frettilliitto hyväksi kasvattajnimeäsi..ei millään pahalla,mutta kasvattajan on myös osattava käyttäytyä asiallisesti.

mantu kirjoitti...

Niin, no sehän on selvää että kaikki eivät voi tykätä kaikista. Monet pimeiden frettien kasvattajat/omistajat eivät pidä kenestäkään liiton hyväksymästä kasvattajasta, vain sen takia että he sattuvat kuulumaan liittoon. Kukaan virallinen kasvattaja, enkä myöskään minä ole _haukkunut_ ketään julkisesti.

Haukkuminen ja faktojen kertominen ovat kaksi täysin eri asiaa. Mielestäni siinä ei ole mitään väärää kertoa joidenkin frettien/pentueiden sairauksista julkisesti, käyttäen kasvattajan kasvattajanimeä. Liiton hyväksymät kasvattajatkin tiedottavat ihan julkisesti pentueiden ongelmista. Mutta koska olen tälläisen tapauksen vuoksi saanut käräjäuhkailuja (kyllä, kerroin julkisesti kahdesta pennusta jotka kuolivat viiden kuukauden iässä todennäköisesti maksahäiriöihin, käyttäen ihan normaalisti kasvattajan kasvattajanimeä. Mielestäsi on siis väärin puhua terveysasioista julkisesti?) en ole tätänykyä maininnut koskaan edes kasvattajanimiä. Jos kerran näiden "hyvien ja vastuullisten kasvattajien" mielestä heidän kasvattiensa terveysasiat ovat ehdoton tabu, niin hyvä on.

Jos eläinten hoito ja olot ovat parasta mahdollista, miksi ei haeta kasvattajanimeä? Kun otetaan huomioon kuinka paljon hyötyä siitä kasvattajalle on, niin ei hommaan pitäisi olla mitään estettä.

On kumma etten itse ole törmännyt yhteenkään huonoon palautteeseen netissä ja nekin huonot palautteet mitä olen saanut, olen saanut ihan suoraan sähköpostiin ja henkilöt ovat sitä lähettäneet ihan omalla nimellään. En tunne sinua enkä ystäviäsi, mutta ystäväsi tuskin tuntevat minua enempää kuin tämän blogin perusteella.

Nata kirjoitti...

Mua taas päin vastoin ärsyttää, että todella moni virallinen kasvattaja pitää hiljaiseloa, eikä keskustele mielipiteistään missään. Mun mielestä on hienoa, että Mantaa voi (etenkin Mantan tulevaa kasvatusta ajatellen) lähestyä niin helposti ja rennosti, siis jos on omat asiat kunnossa. Tuskin olisi helppoa lähestyä, jos fretille on valmiiksi leikkausaika varattuna ja häkki autotallin nurkassa, mutta sehän on vain hyvä, että kyseiset ihmiset pysyvät kauempana. Ei heille pentua heruisi kuitenkaan.

Ihmiset ulisee kunnianloukkauksesta samantien, kun sanot yhden eriävän mielipiteen. Kerran otin yhteyttä erääseen eläinkauppaan, laitoin asiallisen sähköpostin ja kerroin, mikä on mielestäni pielessä. Vastaus oli äärimmäisen vihamielinen ja siinä syytettiin minua mm. kunnianloukkauksesta ja nettikiusaamisesta. Mielestäni niin ei toimi sellainen ihminen, jolla ei ole mitään salattavaa.

Emma kirjoitti...

Anonyymi on myös hyvä ja muistaa, että ip osoittee on selvitettävissä ja asioista olisi myös mukava omalla nimellään. Minusta on ainakin hyvin raukkamaista avautua asioista ja vielä anonyyminä.

Lähetä kommentti