sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Make a wish!

Heipatihei! Nyt kun ei ole tulossa hetkeen aikaa mitään kummallista aktiviteettia, eikä varmaan (toivottavasti) muutenkaan tapahdu mitään kummallista, niin olisi sopiva aika antaa teille puheenvuoro - toivepostauksia siis! Aihealueet ovat vapaat, eli pakko ei ole toivoa fretteihin liittyvää postausta.

Eeli odottaa into pinkeänä toiveitanne! ;)

Ja joo, tunnustetaan, tämä nyt on vähän tälläinen "apua, en tiedä mistä lässyttäisin kun olen lässyttänyt jo kaikista maailman asioista, ääk, ei ole mitään kivaa kerrottavaa, what to do" -juttu, mutta oikeasti olen kiinnostunut ja innostunut kuulemaan uusia aihetoiveita, sillä itsehän en tietenkään kaikkea tajua saati tiedä että mistä te haluaisitte lukea. :) Eli nyt niitä toiveita tiskiin!!! Aikaa on, sovitaan vaikka että rajattomasti! ;)

♥ Manta 

23 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miten olisi, vaikka päivästäsi poikien kanssa? Tai vaikkapa jonkun pojan näkökulmasta? Hmm...Voisit kertoa unelmiasi tulevaisuudelta(frettikasvattaja, parinkymmenen koiran omistaja)? Ainiin! Kerro, sinun näkökulmastasi muista lemmikkieläimistä(esim. kissoista tai hamstereista).

Tuosta viimeisestä olisin erityisen kiinnostunut kuulemaan vastauksesi.

Rosannika kirjoitti...

Raakaruokinta postaus. Joku joskus aikasemmin johonkin kommentoikin, että viikonruokalista esim. mitä menee viikossa frettiä kohden ja kuinka paljon :)

Hantta kirjoitti...

Olisi kiva tietää, että mitä kaikkia eläimiä sulla tai teidän perheellä on/on ollut ja lukea niistä vähän enemmän. :) Niin, ja muutenkin olisi kiva lukea sinustakin enemmän! Ihan vaan vaikka tämän hetkisiä kuulumisia ja suunnitelmia tulevaisuutta ajatellen jne. :)

Anonyymi kirjoitti...

Eläinten merkitys sulle-postaus

teea kirjoitti...

video missä näkyy sinä ja sun fretit :)

Janika kirjoitti...

Videoita on aina kiva katsoa. :) Ja tuo raakaruoka postaus kiinnostaisi myös kovasti.

mantu kirjoitti...

Tämä onkin aika kiva idea! Pistetään vakavasti harkintaa, nauran itseni kuoliaaksi jo valmiiksi kun kuvittelen itseni videolla.. :D

mantu kirjoitti...

Siinä tulikin heti pari kivaa ideaa, kiitos! :--)

mantu kirjoitti...

Tätä on toivottu aiemminkin, joten täytynee toteuttaa! :)

mantu kirjoitti...

Työn alla on itseasiassa ihan oma esittelysivu itsestäni, eli se varmaan luokitellaan sitten toiveen toteuttamiseksi.. x) Kiitos toiveesta! :--)

mantu kirjoitti...

Sisällytetään todennäköisesti tulevalle "minä" sivulle! :)

mantu kirjoitti...

Raakaruokintapostaus on ilmestymässä varmasti jossain vaiheessa! :)

Nelli kirjoitti...

hei voisitko tehdä millään sellaisen 'pennun hankkijan opas' postauksen? Siis kirjoittaisit yhteen pakettiin mitä kaikkea pitää muistaa ja mistä pentu kannattaa ostaa ja mitä kaikkea pitää tehdä ja hankkia valmiiksi. Niin kattavan ettei pennun ostajan tarvitsisi lukea ollenkaan muita fretin hankinta tekstejä? :---) Olisin tosi kiitollinen! Mulla pennun hankinta on ajankohtaista vasta ensikeväällä kun vähänkuin myöhästyin tämän vuoden pennuista. :-(

Janika kirjoitti...

Tuohan on hyvä idea, kannatan! :D

Anonyymi kirjoitti...

Varsinainen pennunostajan opas löytyy tuosta "Pennun ostajan vastuu" osiosta". Olen itse lukenut kaikki mantun kirjoittamat tekstit ja aika moni ehotus mikä oli tullu, on jo kirjoutettu. Toki olisi kiva kuulla myös tän hetkisiä kuulumisia yms. No nyt...Turinat sikseen ja postauksehdotuksia lisää!

Janika kirjoitti...

Pennun ostajan vastuu on vähän eri asia kun pennun ostajan opas. Opas olisi kattava paketti mitä pennun ostajan kannattaa tietää. Mutta joo aikalailla sama asia. :)

mantu kirjoitti...

Periaatteessa tämä on hyvä idea, mutta toisaalta taas huono. Lähinnä tulee sellainen fiilis että pitäisi kirjoittaa tyyliin kasvattajien pentukyselylomakkeetkin valmiiksi, ja itse en kuitenkaan pyri siihen että toisin mahdollisesti tuleville, uusille fretinomistajille kaiken eteen kuin manulle illallisen. :)

Kuten Anonyymi sanoikin, kyso. postauksesta löytyy aika paljon asiaa joka liittyy juurikin siihen että mistä se fretti esimerkiksi kannattaa hankkia.

Itse kuitenkin olen nähnyt hirveästi vaivaa kun hankin ensimmäistä frettiäni, luin kaiken maailman sivut ja foorumit (myös englanninkielisiä) läpi, ja sen jälkeen siirryin kyselemään fretinomistajilta vastauksia kysymyksiini joihin en vielä itsenäisesti pänttäämällä ollut vastausta löytänyt. Tavoitteenani on siis tuoda mahdollisimman hyvin ja kattavasti tietoa freteistä samaan paikkaan, mutta kuitenkin niin että ihmiset myös näkisivät vähän vaivaa sen tiedon keräämisen suhteen. :D

Anonyymi kirjoitti...

Moikka! Onko sulla koulutuksesta erikseen olemassa postausta? (en ole lukenut koko blogia, linkkaatko jos on joku tämmönen jo?). Koulutushan on eläinlajista riippumatta aina sellanen taiteenlaji, että on omistajakohtaista, mitä pitää parhaana tyylinä. Sen takia onkin ehkä ihan parasta antia kaikista blogipostauksista, joissa mietitään sitä, millaisia ratkaisuja on itse tehnyt, mistä ammentanut vaikutteita, ja mikä on toiminut juuri omissa tilanteissa, ja näin sitten lukijat saa hyviä ideoita itelleen tai jotai voivat heittää takaisinkin päin :) ja kuten todettua, fretit ei kuitenkaan niin kovin yleisiä lemmikkejä ole, koiran koulutusta jos lähtee opiskelemaan, löytyy jo kirjastoistakin notkuvat hyllyt jos jonkinlaisia opuksia. Frettimaailmassa varmaan kaivataan kipeästi niitä yksilökohtaisia ja omistajakohtaisia menetelmiä ja käytännön sovelluksia.

Mulla ei ole itelläni ikinä frettiä ollut, mutta on alkanu uuden elämäntilanteen myötä jälleen frettikuume lämpiämään. Tässä kun oon lueskellu, oon huomannu että koulutus on se, mistä on vaikeinta löytää tietoa. Mulla on elukka-alalta koulutus, mutta ihan muista suunnista.
Miten menee arkihierarkia? Onko freteillä luonnostaan joku käsitys laumanjäsenten arvojärjestyksestä vai onko niillä tulkintaa laumasta lainkaan, tai ihmisestä laumanjäsenenä? Vai muistuttaako ne enemmän psyykkisesti kissan itsenäistä asennetta? Miten fretit oppivat emoiltaan tai kavereiltaan?

Sit tää oli sun blogista toisaalta: "Hybridien koulutusmenetelmät ovat hyvin erilaiset kuin fretin, hybridiä et voi alistaa koska silloin se lähtee puolustuskannalle eikä varmasti luovuta ennen kuin on "voittanut"."
Niin koulutatko frettejä alistamisen / negatiivisen vahvistuksen keinoin?

Toinen aihe, joka kiinnostaa suuresti, on elekieli! Se on aina eläimissä jännää. Millä tavoin ne ilmaisevat tunteita kehonkielellä, ääntelyllä jne. Semmosessa postauksessa olisi kuvatkin aika hienoja, jos sattuu olemaan hyviä otoksia, joissa näkyy jotain tunneilmaisua havainnollistamaan tekstiä :)

Hantta kirjoitti...

Aa, okei! Vähänkö kiva. :) Voisit vaikka laittaa siihen sitten jotain omaperäistäkin esim. outoja tapoja tai hassuja haaveita. :D

Peikko kirjoitti...

Komppaan tätä itsekkin, muistan kun etsin ja etsin koulutukseen vinkkejä ja muita, onnekseni sain alustavan käsityksen miten näitä koulutetaan netistä pitkän etsinnän jälkeen, ja Lisalta itseltään sitten kyselin lisää :) Ja tuo elekieli on myös, sillä en aina ole varma onko Usva millä päällä sen eleistä päätellen, vaikka toki suurimman osan niistä tiedänkin kun on kuitenkin jonkun aikaa jo elelty yhdessä.

Ja vaikka elekieli onkin jokaisella fretillä varmasti hieman toisesta poikkeavaa niin jotain tuttua varmasti tulisi bongailtua jos näistä asioista kirjottaisit :)

mantu kirjoitti...

Heippa! Ei ole koulutuksesta erikseen postausta, olen sitä kyllä joskus ajatellut mutta olen epäillyt sitä että sasinko siitä tarpeeksi kattavaa ja pitkää, ja muutenkin sellaista että siitä olisi jollekin apua. Kuitenkin nyt kun tässä pohdiskelen niin kyllähän niitä ideoita tulee, joten uskoisin että tälläisen postauksen voisin toteuttaa!

Frettihän ei ole laumaeläin koiran tavoin, mutta ne voivat kyllä elää "laumassa". On kuitenkin myös frettejä jotka ovat täysin erakoita eivätkä tule kenenkään kanssa toimeen. Yleensä johtaja on se ensimmäisenä taloon tullut fretti, meillä on näin ja tiedän monessa muussakin frettikodissa asian olevan näin, eli meillä johtaja on Veeti, joka kaikkien muiden tullessa on rökittänyt niitä jonkin aikaa ja sen jälkeen on vain ollut rauha maassa. Meillä muita ei ole näyttänyt kiinnostavan "asemansa" laumassa, vaan kaikki elävät sulassa sovussa eikä tappeluita yleensä synny.
Fretti on jotain kissan ja koiran väliltä, sillä ei ole samanlaista miellyttämisenhalua mitä koiralla on, vaan se on lähinnä itsenäinen kuten kissa. Kuitenkin se itse hakee huomiota ja kaipaa sitä myös paljon ja meillä fretit kyllä harvoin kieltäytyvät yhteisestä leikki- tai rapsuttelutuokiosta.
Frettien emo sähisee pennuille, sen vuoksi siis usein ihmisetkin kouluttavat sähinän avulla kun se on freteille ominainen tapa "kieltää" toista ja osoittaa sitä että jostain jutusta ei pidetty. Meilläkin nuo välillä sähisevät toisilleen jos toinen esimerkiksi vie ruuan tai hyppii niskassa kun toista ei huvita leikkiä.

Meillä on frettejä koulutettu vähän sekä että -tyylillä, kun käyttäydytään hyvin niin siitä palkitaan (esim kun ollaan rauhassa tai kun mennään laatikolle asioille), puremisen suhteen olen aina pyrkinyt turvautumaan sähisemiseen, tai sitten laittamaan esimerkiksi sormen poikittain fretin suuhun jolloin se ei saa purtua ja kokee olonsa epämiellyttäväksi. Veetin ja Taavin kanssa myös tehtiin niin että jos riehuminen ei millään lakannut ja hammasta alkoi tulla kovempaa, niin otin niskasta kiinni suurelta "pinta-alalta" ja pidin frettiä hellästi lattiaa vasten kunnes se rauhoittui. Hatin kanssa kuitenkin tämän metodin toimivuus kumoutui täysin, sillä se meni siitä sekaisin ja antoi hammasta vain entistä lujempaa. Sen jälkeen on siis turvauduttu aina jäähyihin, eli kun joku pojista hammastaa ja riehuu eikä meinaa lopettaa, niin mennään jäähylle.
Näihin ei kuitenkaan ole ollut tarvetta pitkään aikaan, junioritkin ovat alkaneet jo aikuistua ja Veeti ja Taavi nyt ovat osanneet käyttäytyä hienosti jo vuoden päivät. Sähinä siis on yleensä täysin riittävä. Frettejä ei missään nimessä riepoteta niskasta, näppäillä nenälle tai tehdä muutakaan mikä frettiin sattuisi.

Fretit ilmaisevat itseään mielestäni hyvin juurikin ääntelemällä ja tietynlaisilla kehonliikkeillä, joista voisi kyllä saada ihan kivan postauksen jos saisi vaikka videoitua näitä erilaisia eleitä. Idea on siis kiva!

Kiitokset sinulle Anonyymi (ja Peikko! :) kommentistasi sekä postausideasta! :)

mantu kirjoitti...

Tuosta niskaotteesta piti vielä sanomani, emot kantavat pentujaan niskasta (kuten kissat), kun niskasta siis ottaa kevyesti (mutta tietenkin tukevasti) ja laajalta alalta kiinni, se ei satu frettiin. Meillä niskaote on käytössä ihan perushoitotoimenpiteissäkin, kuten korvien puhdistuksessa sillä silloin fretti rauhoittuu ja rupeaa lähinnä haukottelemaan, ja sen saa pidettyä paremmin paikoillaan.

mantu kirjoitti...

Postaustoiveet tähän mennessä:

- Frettien koulutus
- Frettien elekieli
- Raakaruokinta meillä
- Videopostaus minusta ja freteistäni
- Päiväni frettien kanssa
- Näkökulmani muista lemmikkieläimistä
- Mitä eläimet minulle merkitsevät

Lähetä kommentti