torstai 27. syyskuuta 2012

Implantoi minut!

Olin postannut tästä asiasta aiemmin, mutta päätin nyt tehdä tälle ihan oman juttunsa. Silloin tällöin törmää tapauksiin joissa fretinpennut on kastroitu/steriloitu jo neljän-kuuden kuukauden iässä, mikä on mielestäni todella surullinen asia. Ensinnäkin siksi, että pennun kehitys on vielä totaalisesti vaiheessa, ja toiseksi sen vuoksi että nykyään myös Suprelorin hormoni-implantti on hyvin yleisessä käytössä, siitä myös puhutaan paljon joten uskoisin jokaisen fretinomistajan tietävän asiasta edes jotain. Frettiliiton hyväksymät kasvattajat suosittelevat pennun leikkauttamista aikaisintaan 8kk iässä olevalle fretille, mutta mitä pidemmälle jaksaa odottaa, sitä parempi. Moni kasvattaja suosittelee ensisijaisesti juurikin hormoni-implanttia kastroinnin tai steriloinnin sijasta. 

Kuva © Tero Sulkakoski  
 
On ymmärrettävää että esimerkiksi urokset saattavat käyttäytyä hankalasti kiimassa, ne voivat olla äksympiä, merkkailevat paljon ja haisevat erittäin voimakkaasti ja haastavat riitaa perheen muiden frettien kanssa. Mutta, frettiä hankkiessa ei mielestäni tulisi ottaa ensimmäisenä sitä asennetta että ei ne kiimanoireet mitään haittaa, kun voin leikkauttaa fretin heti kun kiima alkaa, tai leikkautan fretin niin se ei haise enää niin pahalle. Minä en ole leikkauttanut frettejäni, eikä niiden ominaishaju ole ollut paha missään vaiheessa, paitsi niiden ollessa kiimassa. Ja kun laitatin niille implantit, katosi kiimaisten urosten hajut implantin ruvetessa vaikuttamaan.
Jos sitä kiimaa, hajua ja kiimakäyttäytymistä ei kestä edes paria päivää, tulisi miettiä pariin otteeseen sitä että onko se urosfretti oikea vaihtoehto. Naaraiden ominaishaju voimistuu myös erittäin paljon niiden tullessa kiimaan ja myös ne voivat olla luonteeltaan erilaisia ollessaan kiimassa. Lisäksi on huolehdittava kiimankatkaisusta ajoissa jotta naaras ei sairastu pitkittyneen kiiman takia aplastiseen anemiaan ja menehdy siihen. On tapauksia joissa fretti on aloittanut kiimansa jo hyvin nuorena, juurikin esimerkiksi neljän kuukauden ikäisenä.
Asia, jonka jokaisen fretinomistajan tulisi myös tietää, on se että lisämunuaissairauksien riski kasvaa huomattavasti sillä mitä nuorempana fretti on leikattu. Hormoni-implantti taasen hidastaa fretin elimistön hormonitoimintaa ja laskee hormonituotannon normaalitasolle, jolloin se katkaisee kiiman, mutta pitää hormonitoiminnan yllä. Vaikutusaika on yksilöllistä, mutta yleisesti implantit vaikuttavat 12-24 kuukauden ajan, jonka jälkeen laitetaan joko uusi implantti tai leikkautetaan fretti. Implanttien hinnat vaihtelevat paikkakunnittain ja hintaeroja on varmasti eri eläinlääkäriasemien välillä. Täällä Seinäjoella 4,7mg implanttien laitattaminen kahdelle fretille maksoi yhteensä 190 euroa. Nykyään Suomenkin markkinoille on tullut myös 9,4mg hormoni-implantteja, joiden vaikutusaika voi olla jopa viisi vuotta, ja sellaiset meidän junioritkin tulevat saamaan nahkojensa alle kun sen aika koittaa.

Kuva © Tero Sulkakoski 
 
On myöskin totta että implantti on kalliimpi kuin sterilointi tai kastrointi. Ja se ei ole lopullista, vaan uusi implantti täytyy asentaa vuoden, kahden tai viiden vuoden päästä kun vaikutus lakkaa, ellei frettiä leikkauteta. Kuitenkin, eikö se ole sen rahan väärti että pentu saa kehittyä rauhassa? Jaksan ihmetellä sitä että miksi ihmiset leikkauttavat frettinsä nuorena, kun sen riskit tiedetään jo varsin hyvin. Oma mielipiteeni on se, että ihminen, joka frettinsä pentuna leikkauttaa, ottaa samalla fretiltään monen monia terveitä päiviä, ellei jopa vuosia pois. Näistäkin asioista kuitenkin ollaan montaa eri mieltä ja monet asiat voivat vaikuttaa leikkauspäätökseen, ja ymmärrän esimerkiksi muutamia vuosia sitten nuorena leikkautettuja frettejä koska silloin hormoni-implanteista ei ollut vielä niin paljoa tietoa. Kuitenkin suuri osa näistä silloin muutamia vuosia sitten nuorena leikatuista freteistä kärsii nyt lisämunuaissairauksista, joita hoidetaan myöskin, tattadadaa, hormoni-implanttien avulla!
Jos siis pystyn muutaman sadan euron investoinnilla muutamien vuosien välein takaamaan freteilleni terveemmän elämän ja ehkä jopa pidemmän elämän, niin totta helvetissä se kannattaa. Miettikää siis tarkkaan että päädyttekö fretin leikkauttamiseen vai implantoimiseen, itse aion pitää freteilläni implantteja koko niiden eliniän ajan, ja mikäli meille vielä joskus lisää frettejä tulee, ne saavat implantit myös. Implanteista, kastroimisesta, steriloimisesta ja muista kiimankatkaisumenetelmistä sekä niiden hyöty- ja haittapuolista löytyy paljon keskusteluja frettifoorumeilta. Foorumeilta löytää myös pitkiä keskusteluja frettien lisämunuaisvaivoista, myöskin ihmisten omia kertomuksia siitä kuinka heillä elellään ja kuinka sairautta hoidetaan. Yksi esimerkki keskustelusta löytyy täältä.

Siinä oli taas pitkästä aikaa päivän saarnani. :) Toivottavasti sain mahdollisesti tulevat fretinomistajat miettimään asiaa, tai miksei vaikka tämänkin vuoden pennunomistajat. Sillä jos sillä rahalla voidaan fretille mahdollisesti taata terveempi ja pidempi elämä, niin mikäs sen fiksumpi invenstointikohde enää olisikaan? Ja jos ei ole halua laittaa muutamaa hunttia enempää frettiin kuin mitä on "ihan pakko", niin kannattaa miettiä onko se sittenkään se oikea lemmikki juuri sinulle. 

♥ Manta

14 kommenttia:

Emma kirjoitti...

Pitää saarnata! Ja hyväkin että joltakin näitä totuuksia kuulee, mulle suositeltiin esim. eläinlääkärissä nurpan leikkauttamista jo nyt :'D

Syanidi kirjoitti...

Ei oo totta! Sun uus banneri on samalta tyypiltä jolta on meille tulossa kanssa blogiin banneri! O.o
Just pari viikkoa sitten hehkutin blogissa että löysin hänen nettisivunsa kun tulin siihen tulokseen että joku osaavampi saa homman hoitaa ja hyvä hän kyllä onkin. Täytyi vain odottaa että saan Mojitostakin kuvia kun se oli päivän pari ennen Mojiton saapumista. No voihan.. Mutta meidän banneri tulee kyllä ihan eri tyylillä onneksi.. (:

Ja hei, mä en ollut edes liittynyt lukijaksi, on tuo toiminto jäänyt kokonaan käyttämättä kun eilen vain urakkaliityin frettiblogeihin. Jäi kesken nii korjaanpas asian nyt samantien ja liityn. ;-)

Hantta kirjoitti...

Hyvä teksti! Itse en oo päivääkään katunu sitä, että Hermannin tulessa yhden vuoden ikään, sille laitettiin se 9,4mg:n implantti. Hintakaan ei hirveästi kirpaissut kun tiesi, että implantti on se parempi vaihtoehto. :) Toivottavasti tämän sun tekstin avulla ihmiset saa lisää rohkeutta ja viisautta laitattaa niitä implantteja vauhtinakeilleen!

Nata kirjoitti...

Täysin samaa mieltä, meidän näädät saavat pitää pallinsa hautaan asti. (Tosin jos Rötkön piilokives ei laskeudu seuraavan kiiman yhteydessä pitää miettiä mitä teen, luultavasti laitan sille sitten uudestaan tuon pienemmän implantin [Jetro saa seuraavaksi tuon ysinelosen nahkaansa, koska pallit on ok] ja toivon että kassi löytää paikkansa seuraavassa kiimassa, jos sitä ei ala kolmen-neljän vuoden iässä kuulumaan on palli pakko kaivella esille. Voikohan sen tehdä ottamatta sitä pois? Sitä en tiedä, mutta pidän peukkujaettä tammi-helmikuun kiima tekee tehtävänsä)

mantu kirjoitti...

No kyso. henkilöhän on tehnyt bannereita vaikka kenelle, joten ei minua ainakaan haittaa että muiltakin hänen tekeleitään löytyy. :P

Hahah! Parempi myöhään kun ei milloinkaan. ;)

mantu kirjoitti...

Oon samaa mieltä! Hyi, tyhmä eläinlääkäri. :(

mantu kirjoitti...

Kiitoksia! Ja jep, oli fiksua laittaa Hermannille implantti kastroimisen sijasta! :) Ja tuon pitkävaikutteisen ansiosta ei sitä tarvitse pitkään aikaan stressatakaan, joten se on kaikinpuolin hyvä!

mantu kirjoitti...

Meilläkin on nuo piilokivekset vanhemmilla pojilla, olen kuitenkin jutellut todella osaavien pitkän linjan harrastajien kanssa ja he ovat olleet sitä mieltä että riski kivessyöpään on olematon. :) Silti ajattelin kuitenkin odottaa kun seuraavat kiimat pukkaavat, josko ne pallit sieltä tulisivat. Mä uskon että noi implantit kestää meillä ainakin nyt tämän talven yli, eli noita kiima-asioita joutus miettimään vasta reilun vuoden päästä. :) Paitsi junioreiden kohdalla...

Aurinko kaakao kirjoitti...

Mulla on hormoni-implantti enkä haise yhtään vähemmän pahalta! Mua on huijattu!!! No eipähän ainakaan oo lapsia tullu, siihen se varmaan on ihmisillä tarkoitettu ;)

Ihan asia tekstiä! Munkaan mielestä mitään eläintä ei saa hankkia sillä mielellä että "kyllä ne miinuspuolet sitten leikkaamalla poistuu". Mikäs siten neuvoksi jos ei poistukaan?
Kyllä mun mielestä lemmikin kanssa pitää tulla toimeen sen luontaisten ominaisuuksien kanssa, ja leikkauttaa eläin vain sen oman hyvinvoinnin vuoksi sittten kun se siihen on valmis.

Ihanaa että on sunin kaltaisiasi fretinomistajia! Jatka blogin kirjoittamista, blogiasi on ihana lukea! <3

mantu kirjoitti...

Heheh, itseasiassa munkin piti semmoinen ihmisten implantti ottaa mutta eipä sitten ollutkaan mulle sopiva, pitää vältellä niitä mukuloita toisin keinoin. x)

Kiitoksia paljon! Ja nimenomaan, pikemminkin ongelmat yleensä vain lisääntyvät. Eivät ehkä sillä hetkellä, mutta myöhemmin esimerkiksi sairauksien muodossa. Tasan yhden kerran olen fretin suositellut kastroimaan, ja se oli ystäväni 4-vuotias frettiuros joka oli leikkaamaton, ollut siis kiimassa 2/3 elämästään ja muutenkin hyvin herkkä stressille ja se oli kiimassa aivan hirveä. Nyt äijä on leikattu ja on paljon helpompi otus, eikä siltä vielä ole massaakaan kadonnut. Kiima tosiaan stressasi tuota frettiä paljon, joten oli hyvä että se saatiin sitten äkkiä hoidettuakin.
Ja nimenomaan, jos siinä lemmikissä on sellaisia huonoja puolia mitkä kokee sietämättömiksi niin kannattaa jättää ennemmin hankkimatta kuin ruveta toisen terveydellä leikkimään oman viihtyvyyden vuoksi. :) Kyllähän nuo urokset haisevat ihan kuolemalle kiimassa ja ovat kaikinpuolin perseestä muutenkin, mutta implanttien ansiosta sitä ei tarvitse usein kestää. ;)

Voi, aivan punastun täällä ruudun takana! :--) Hurjan paljon kiitoksia myös maanmainiolle lukijalleni! ;) <3

Syanidi kirjoitti...

Totta, ja onneksi ko. henkilö osaa tehdä ja on valinnanvaraa tyylin ja kokonaisuuden suhteen, niin ei ole mitään hätää. ;) Nimittäin esimerkiksi jos hieman suppeammin osaava tekijä väsäisi vaikkapa viiteen frettiblogiin bannerit, olisivat ne varmasti kaikki suhteellisen samankaltaisia, joka olisi... vähintäänkin tylsää?

Voisin itse alkaa olemaan aktiivisempi näissä internetin syövereissä, varsinkin blogissani, mutta myös muuallakin. Hankalaa kun kundikaveri on mustasukkainen tietokoneelleni... -.- JA puhelimelleni koska minulla on rajaton netti. Hoh hoijaa. xD No eikä mitä, omasta laiskuudesta johtuu kun en jaksa/ehdi tarpeeksi postauksia tai foorumeille kirjoitella. Olenkohan edes epäaktiivinen minkään muun suhteen kuin blogini, ainakin Frettiliiton foorumilla olen toistaiseksi ainoana edennyt karvanakiksi! ♥ x)) Tulkaa ottamaan kiinni! Siis ei kun oikeasti, se on niin hiljainen paikka, että nyt kaikki kirjoittelemaan sinne. Minne ihmeeseen kaikki vs-frettien foorumin käyttäjätkin muka mystisesti katosivat? O.o Kuvittelin suurimman osan siirtyvän sitten tuonne mutta eipä tuonne kovin suurta ryntäystä ole oikein ollut.. /:

Tiina kirjoitti...

mulla ois sellanen kysymys implanteista vaik ei oo frettii vielä nii onko implantille mitää ikärajaa? =) jos kasvattajat sanoo et vasta 8kk saa leikata nii onks se sitte sama implantille vai voiks sen laittaa vaikka ihan vasta luovutetulle pennullekki?

kiitti jos vastaat! (=

mantu kirjoitti...

Tiina: Implantin kanssa ei periaatteessa ole niin tarkkaa kuin leikkauttamisen kanssa. Yleensä implantti laitetaan silloin kun fretin kiima alkaa, eli siinä 8-10kk iässä, yksilöllisiä vaihteluja toki on. Missään nimessä luovutusikäiselle pennulle ei implanttia tule laittaa, meillä Taavi on implantoitu 7kk ikäisenä, Veeti 9kk ikäisenä, Eeli 6kk ikäisenä ja Hatti 8kk ikäisenä.

Tiia Tapper kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

Lähetä kommentti