torstai 27. syyskuuta 2012

Frettinäyttelyt - mitä ne ovat?

Moni ihminen tuntuu jännittävän paljon niitä ensimmäisiä näyttelyitä sen oman karvamakkaran kanssa, joten ajattelin nyt tehdä ihan postauksen asiasta. Olen itse ollut frettieni kanssa viisissä erikokoisissa näyttelyissä, joista kaksi ovat olleet ulkomailla (niinkin kaukana kuin Virossa. :) Lisäksi frettini ovat olleet kerran näyttelyissä ystäväni mukana kun itselläni oli muuta menoa.

On erilaisia tapoja valmistautua frettinäyttelyihin. Tärkeintä on huolehtia siitä, että rokotukset ja loishäädöt ovat kunnossa. Sisäänkirjatessa tarkastetaan fretin terveyskortit ja mikäli todistusta loishäädöstä ei ole, fretiltä voidaan ottaa näyte josta nähdään onko punkkeja vai ei, tai sitten evätään osallistumisoikeus näyttelyyn. Korvapunkit eivät ole harvinaisia freteillä ja leviävät todella helposti, jonka vuoksi tästä ollaan tarkkoja. Itse laitan freteille loishäädön aina noin viikon-pari ennen näyttelyä.

Leikkaan frettien kynnet aina kaksi viikkoa ennen näyttelyitä. On tuomarikohtaista minkä pituisista kynsistä tykätään, mutta itse annan niiden yleensä olla aika pitkät sillä moni tuomari pitää luonnollisemmista kynsistä freteillä. Kahdessa viikossa kynsi kerkeää kasvaa ja pyöristyä luonnollisen näköiseksi, toki joillakin freteillä kynnet voivat kasvaa jo liian pitkiksi kahdessa viikossa, mutta meillä tuo väli on ollut hyvä.

Fretti ei periaatteessa tarvitse pesua, mutta itse pesen ne freteille tarkoitetulla shampoolla aina paria päivää ennen näyttelyitä. Harjailen myös frettejä ennen näyttelyä sekä vielä näyttelypäivänä jotta "kuolleet" ja irralliset karvat lähtisivät pois.

Ennen näyttelyä on hyvää tehdä listaa tavaroista joita tarvitsee mukaan. Itse pakkaan yleensä kaiken näyttelyä edeltävänä päivänä (vaikka toki joskus aamuisinkin juoksen kuin päätön kana eestaas etsimässä poikien rokotuskortteja ja nutriplus -tuubeja) ja varmistan vielä ennen lähtöä että kaikki on mukana. Näyttelyihin tarvitset mukaan ainakin seuraavat asiat: frettien terveyskortit, kantoboksi, aitaus/iso häkki missä fretti päivän viettää (voin suositella lämpimästi Playpeniä), hiekkalaatikon, pedin/fleecejä fretille, juomakulhon/pullon, ruokaa sekä käsien desinfiointiaineen. Näyttelyitä ennen lähetetään aina sähköpostitse infokirje mikä sisältää näyttelysäännöt sekä näyttelykohtaisen listan siitä mitä tulee ottaa mukaan.

Frettinäyttelyt eroavat hyvin paljon koiranäyttelyistä, joista suurin osa varmasti tietää edes jotain. Frettinäyttelyissä siis ei "juoksuteta" tai esitetä frettiä, kuten koiranäyttelyissä tehdään, vaan fretinkantaja hakee fretin arvosteltavaksi tuomarille. Fretinkantajat ovat yleensä ihan tavallisia frettiharrastajia, jotka ovat tähän hommaan ilmoittautuneet auttaakseen näyttelyn järjestäjää. Fretti laitetaan kantokoppaan jossa ei saa olla muuta kuin pehmike ja fretti, ja kantokoppaan laitetaan kiinni fretin arvostelunumero (esim. 1.8, 8.3, 10.1 jne.). Tuomaripöytä on asetettu usein niin näkyvälle paikalle, että kaikkialta näkee sillä hetkellä arvostelussa olevien frettien numerot. Pari numeroa ennen oman pötkön vuoroa kannattaa frettiä ruveta jo herättelemään ja käyttämään laatikolla. Voi myös tehdä viimehetken "puunauksia", itse yleensä sukaisen fretit läpi pehmeällä harjalla ja reilusti ennen arvosteluvuoroja putsaan niiden korvat, kuitenkin yleensä vasta paikanpäällä niin ne ovat varmasti puhtaat fretin mennessä arvosteltavaksi.
 
Fretinkantaja tulee hakemaan fretin ja vie sen tuomarin luokse. Fretti arvostellaan aina siinä kunnossa missä se tuomarille tulee, mikäli siis fretilläsi on juuri karvanlähtö ja se näyttää sen vuoksi ihan skinny-marsulta, niin asialle ei voi tehdä mitään. Joitakin asioita tuomari voi kuitenkin jättää huomioitta arvostelussa, mikäli siihen löytyy todistus eläinlääkäristä. Näitä ovat esimerkiksi puuttuva häntä tai katkennut kulmahammas. Jotkin ihmiset aristavat näyttelyihintuloa, sillä he luulevat että heidän frettinsä haukutaan pystyyn. Tai sitten heidät itsensä, jos tuomarin mielestä fretti vaikuttaa esimerkiksi huonostipidetyltä. Näin ei kuitenkaan ole, joten siitä ei kannata huolehtia. :) Fretin rakenteen lisäksi arvostelussa kiinnitetään kyllä paljon huomiota sellaisiin asioihin joihin me ihmiset voimme esimerkiksi fretin ruokinnalla vaikuttaa. Näitä ovat muunmuassa turkki, anturat, kynnet, korvien siisteys sekä hampaat. On turhauttavaa jos pisteitä on rokotettu esimerkiksi likaisista korvista, kun ne olisi voinut putsata paremmin ennenkuin fretti viedään arvosteltavaksi.
Moni myös miettii sitä, että entä jos se oma fretti puree tuomaria. Tätä kuitenkin tapahtuu harvoin, sillä tuomarit ovat usein todella kokeneita frettien käsittelijöitä eikä fretti saa tilaisuutta purra. Jos näin kuitenkin pääsee käymään ja fretti on selvästi vihainen, voidaan se hylätä.

Tässä on Taavin arvostelulomake eräistä näyttelyistä. Usein tuomari (tai tuomarin sihteeri) kirjoittaa lyhyesti perustelut niihin asioihin, joista pisteitä on vähennetty. Ja kuten huomaatte, arvosteleva tuomari ei tiedä fretistä mitään muuta kuin sen numeron, syntymävuoden, sukupuolen, värin, karvanpituuden sekä leikkausstatuksen. Junioreista tuomari tietää myös syntymäkuukauden.

Mitä näyttelypäivän aikana siis tehdään? Ei oikeastaan yhtikäs mitään! Frettinäyttelyt ovat todella hyvä tapa päästä tutustumaan muihin fretti-ihmisiin, sekä tietenkin näkemään muita frettejä. Ainoat asiat joista täytyy huolehtia, on se että olet ajoissa paikalla, olet ottanut kaikki tarvittavat tavarat mukaasi ja että frettisi menee ajoissa arvosteltavaksi. Ja tietenkin jos fretti sijoittuu, olet valmiina hakemaan palkintosi. ;) Omasta mielestäni siis suunnilleen 3/4 koko päivästä on puhdasta luppoaikaa jonka voi käyttää luomalla uusia suhteita, shoppailemalla frettitavaraa tai sitten vain kiertelemällä ja katselemalla näyttelypaikalla!

Meillä Suomessa (ja todella monissa muissakin maissa) frettinäyttelyt toimivat lähinnä talkooperiaatteella. Näyttelyihin tarvitaan usein vapaaehtoisia auttamaan joissain pienissä hommissa, jotta näyttelypäivästä saataisiin mahdollisimman mukava ja sujuva. Useimmiten tarvitaan fretinkantajia, mikä on todella simppeli ja helppo homma mihin saa vielä kunnon perehdytyksen paikanpäällä. Olen itsekin ollut fretinkantajana näyttelyissä, eikä siitä todellakaan tarvitse ottaa stressiä. :) Lisäksi satunnaisesti saatetaan tarvita myyjiä kahvioon, itse olen ollut jopa maskottina! Jos näyttelyyn tarvitaan apukäsiä, siitä ilmoitetaan usein näyttelyn tapahtumasivulla. Ketään ei tietenkään voi pakottaa töihin ja niistä on oikeus kieltäytyä mikäli ne aiheuttavat itselle ahdistusta tai epämukavuutta, mutta kannattaa ottaa huomioon sekin että ilman aktiivisia ja avuliaita harrastajia ei koko tapahtumia pystyttäisi edes järjestämään. Itselleni ainakin tulee mukavampi fiilis kun teen edes jotain pientä, sillä kaikkien yhteistyöllä noista päivistä juuri saadaankin niin mahtavia kuin ne nyt ovat! :)

Veeti ja Taavi syksy 2011


Kuvat (muistaakseni) WCWFS12 näyttelystä. Porukkaa piisasi ja frettejä oli todella hyvä määrä paikalla. Suomessa näyttelyissä on myös todella mahtavat palkinnot, ja jopa ilmoittautumiskassit, jotka yleensä jo ovat lähestulkoon ilmoittautumismaksun arvoisia. Itse olen hurjan tykästynyt näyttelyihin ja niihin tulee kyllä lähdettyäkin vaikka matkaa on yleensä muutama sata kilometri, omasta mielestäni ne ovat kuitenkin ehdottomasti sen vaivan, ajan ja rahan arvoisia tapahtumia! :--) Tänä vuonna me olemme menossa vielä kolmiin frettinäyttelyihin (Pet-näyttely, Finnish Ferret Festival & Capital!2012), ja ensivuoden alkupuolella näiltä näkymin ainakin yksiin (West Coast Winter Ferret Show 2013). Mahdollisesti kaksiin, mikäli lähdemme Virossa järjestettäviin Estonian Winter Winner Ferret Show 2013:aan. Mutta saa nähdä, onneksi on aikaa miettiä!

Capital!iin on muuten vielä 3 päivää aikaa ilmoittautua halvemmalla osallistumismaksulla, kannattaa siis käyttää tilaisuus hyödyksi ja ilmoittautua nopeasti! :)

Toivottavasti sain selitettyä frettinäyttelyistä sen verran että teille, jotka ette frettinäyttelyissä ole vielä käyneet, jäisi edes jonkinlainen kuva näistä tapahtumista. :) Ei siis kannata jännittää turhia vaan ilmoittaa se oma pötkylä mukaan ja lähteä viettämään hauskaa päivää samanhenkisessä seurassa! Vielä sen verran että itselleni tärkeintä ei ole näyttelyissä voittaminen, mutta odotan suurella innolla näyttelyn loppua kun saan frettieni arvostelulomakkeet kätöseeni! Vaikka pojat eivät pärjäisikään, on silti hienoa tietää mitä mieltä tuomarit niistä ovat ja jos huomaan puutteita esimerkiksi sellaisissa asioissa mihin voin itse vaikuttaa, voin toimia jatkossa toisin esimerkiksi ruokinnan suhteen jotta turkki saisi enemmän kiiltoa, mikäli siitä on huomautettu. :) Näyttelyistä voi siis hyötyä itsekin! Ja täytyyhän se myöntää että silloin kun se oma fretti sattuu pärjäämään, niin sitä on ihan mahdottoman ylpeä omasta kullannupustaan!

Tavataan siis frettinäyttelyissä! ;) Saa ja pitää tulla nykimään hihasta!

♥ Manta
 

7 kommenttia:

Peikko kirjoitti...

Alan jo psyykkaamaan itseäni tähän Capital!iin :D Kuulostaa mukavalle päivälle, mutta ensimmäinen kerta jännittää kuitenkin hirmuisesti :)

mantu kirjoitti...

Hyvä hyvä! Laitat vaan äkkiä ilmot menemään että pääset halvemmalla hinnalla niin hyvä tulee! :) Ja varmasti ekat näyttelyt jännittävät, mutta kun sitten pääsee paikanpäälle niin huomaa että jännitti aivan turhaan. ;)

Janika kirjoitti...

Hyvä postaus, sain vähän lisää tietoa frettinäyttelyistä. Finnish Ferret Festival ei enää jännitä niin kovasti ;)

mantu kirjoitti...

Kiitos, ja hyvä juttu! :) Kannattaa tosiaan lukaista se näyttelyistä lähetetty infokirje tarkkaan niin sitten ei pitäisi olla murehdittavaa ainakaan tavaroiden suhteen. :)

Janika kirjoitti...

Juu siellä lukee listaa tarvittavista tavaroista yms. tärkeää tietoa. Lähinnä eniten jännittää se osaanko olla oikeaan aikaan valmiina näätä kopassa, mahdolliset uusintakutsut ja mahdolliset palkinnot! :D

Anonyymi kirjoitti...

Voiko fretti näyttelyihin osallistua myös leikatut fretit?

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen jo pitkään miettinyt, että olisi kiva joskus osallistua näyttelyyn ja kuulla mitä omista pötköistä sanotaan, nämä kun on kaikki kodinvaihtajia ja taustoista melko vähän tietoa.
Omasta mielestä ne tietysti on kauneimpia maailmassa vaikka ei ns.huippusukua olekaan
Ei kai sitä heti lynkata nurkan taakse jos ilmoittaa paperittoman fretin näyttelyyn? :)

Lähetä kommentti