perjantai 13. heinäkuuta 2012

Fretin ruokalautasella, osa 1

Fretti on petoeläin jonka vuoksi on erittäin tärkeää että se saa edes silloin tällöin raakaa lihaa syödäkseen. Näissä postauksissa esittelen kuvien kera sapuskat, joita fretit yleensä frettikodeissa saavat ja mitä ne meillä syövät. Raakaruuat tilaamme pääsääntöisesti Vauhti-Raksusta, jota voin suositella erittäin lämpimästi.

Lisäravinneseos. Ensimmäisessä mukana kananrasvaa, kananmunan keltuaista, merilevää, valkosipulia, rypsiöljyä, kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä, maitohappobakteereja ja lohiöljyä. Toisessa kananmunan keltuaista, valkosipulia, merilevää, rypsiöljyä, lohiöljyä, kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä ja kananmunankuoria. Frettimme saavat tällaisen seoksen suunnilleen kerran viikossa.


Strutsin sisäelimiä, joihin on ripoteltu valkosipulijauhetta päälle. Liha haisee hieman oudolta ja fretitkin vierastivat sitä aluksi, suurinta herkkua tämä ei ole mutta uppoaa silti poikien suuhun siinä missä muukin.Kanankauloja, todella hyviä luuta sisältäviä lihoja jotka ovat erittäin hyväksi fretin hampaille. Meillä nämä kuuluvat ehdottomasti lemppareiden joukkoon, eikä jäljelle jää pientä luunpalastakaan. :)Broilerin sydämiä. Näistä tykätään ainakin meillä myös todella paljon. Sydämet ovat todella hyvä tauriininlähde, tauriini on eräänlainen aminohappo jonka saanti on fretille elintärkeää.Ihan itse tapettua rusakkoa. Ajoin autolla yli, en toki tahallani mutta sieltä se tuli alle ja koska koko otus ei mennyt ihan riekaleiksi, niin päätin ottaa sen mukaan ja laittaa pakastimeen. Tosin en muistanut valuttaa otuksesta veriä pois, jonka vuoksi liha on todella punaista. Tätä vierastettiin myös aluksi, varmaankin vahvan riistanhajun vuoksi, mutta nykyään rusakko/jänis uppoaa poikien kitusiin myös hyvin. :) Saan tuttaviltani ihan asianmukaisesti käsiteltyjen vemmelsäärien lihoja, mikä tuo kivaa vaihtelua poikien ruokavalioon.Broilerin siipiä paloiteltuna hiukan pienempiin osiin. Nämä ovat myös mukavan luisia lihoja jotka tuovat kivasti työtä fretin hampaille, tosin siivistä yleensä jää muutaman sentin pituiset luut jäljelle jotka kannattaa noukkia pois, frettejä on jopa kuollut siihen kun ne ovat myöhemmin syöneet kuivanutta luuta ja siitä on irronnut luunsirpale joka on puhkaissut fretin elimistössä suolen/mahalaukun tms.

Siinä oli nyt osa meidän frettien raakaruokavaliosta, jatko-osia teen sitämukaa kun muistan/jaksan ottaa kuvia. Nykyään annan kuitenkin freteille paljon kahta-kolmea eri ruokaa kerralla, joten sapuskat ovat lähinnä oudon näköisiä sekaisia mörsseleitä. :D Tällä hetkellä pakastin alkaa muistuttaa ihan lompakkoani (tyhjää siis) mutta onneksi uusi lihasatsi saapuu viikon päästä! Kuivaruan virkaa meillä toimittaa tällä hetkellä Totally Ferret baby formula, Hill's Kitten Chiken sekä näyttelyistä voittamamme Genesis. Kun kuivaruuat joskus loppuvat, frettiemme kuviaruokavalio vaihtuu kokonaan Totally Ferret baby formula & active, sekä Carnia Lynx -mixaukseen, sillä ne ovat ravintoarvoiltaan kaikista ihanteellisimpia frettien kuivaruuaksi. Pääpaino on kuitenkin raakaruualla, sillä se helpottaa omaakin elämää kun jätökset ovat pienempiä ja helpompia siivota. ;)

Manta 

11 kommenttia:

Emma kirjoitti...

Nomnom ! Mä siis oikeesti nautin tosta raakalihan laittelusta koirille ja näädälle ! Tykkään kanssa laitella kaikkea erikoista sekään ja sainkin just tutulta eläinkaupasta gerbiilejä noille kokeiluun ! Koirien kanssa vaan on kivempaa kun saa kokeilla kaikkea porosta lintuihin ! Ja hei meillä muuten maistuu kodalle poro tosi hyvin ! Vaikka se ei kuulu ihan fretin normaali ruoka valuion päätimpä vaan kokeilla sitäkän sille :))

Anonyymi kirjoitti...

Sait uuden lukijan! Fretit ovat aivan ihania! Haluaisin itselleni mutta ei kun ei.. ;( Mutta sinulla on kauniit fretit(:

( http://mirva-oonanblogi.blogspot.fi/ oma blogini -marsuista-)

mantu kirjoitti...

Munkin mielestä raakaruokkiminen on ihan sikahauskaa, mua ei ällötä yhtään käpälöidä ja pieniä noita lihoja ja kaikista parasta on se kun näkee miten fretit nauttivat siitä kun saavat syödä niille luonnonmukaista ravintoa! :)

mantu kirjoitti...

Kiva juttu että pidät! :) Fretit tosiaan voisivat syödä marsusi hyvin mielellään, mutta marsusi ovat sinulle varmasti yhtä tärkeitä ja sopivia lemmikkejä kuin fretit minulle. :)

Anonyymi kirjoitti...

mua ei myöskään oikeestaan ällötä nuo lihat, mut kyllä vähän järkytyin kun tuossa ylimmässä kommentissa luki gerbiili:D siis mitä. mulla on ollu lemmikkinä pari sellasta, eikai niitä pistetä ruoaksi;o

Anonyymi kirjoitti...

tilataanko nuo aina netistä? onko frettejä tarkoitus ruokkia puoliksi kuivaruualla ja puoliksi raakaruualla?

matkusteletko usein? jos lähdet reissuun, kuljetatko frettejä yleensä mukana vai hoitaako joku niitä? jos lähden 10 päivän ulkomaanmatkalle, onko parempi jättää fretit kotiin jonkun tutun hoitoon vai viedä jollekkin jolla on itselläkin frettejä ja maksaa siitä?

Anonyymi kirjoitti...

löysin lähellä olevan lemmikkikaupan sivuilta 2 ruokaa mitkä on freteille. onko nämä hyviä?

http://www.mustijamirri.fi/tuote/versele-laga-ferret-complete/021283/

http://www.mustijamirri.fi/tuote/versele-laga-ferret-nature-750-g/021311/

mantu kirjoitti...

Kyllä niitä pistetään. :) Saannista riippuen meillä syödään siis myös pupun- ja marsunpoikasia, gerbiilejä, hamstereita, hiiriä, rottia, viiriäisiä, tipuja.. Kokonaisten pienten eläinten syöttäminen on mukavaa viihdettä niin fretille kuin omistajallekin (jos on samantyylinen (omituinen? :D) kuin minä) ja tiputkin vedetään karvoineen päivineen. :)

mantu kirjoitti...

Joissakin kaupungeissa on myös firmoja joissa myydään raakaruokaa, lemmikkieläinliikkeissäkin myydään jotain mutta frettejä ajatellen valikoimat ovat aika huonot. Fretille kun ei tulisi esimerkiksi nautaa, sikaa tai lammasta syöttää. Kaikista ihanteellisintahan olisi että frettiä ruokittaisiin täysin raakaruualla, meillä suhde on 2/3, eli enimmäkseen annetaan raakaa ja kerran pari viikossa nappulaa.

Itse en matkustele oikeastaan lainkaan, ainoat reissut mitä tulee vähän kauemmas tehtyä ovat nuo Helsinginmatkat ja nekin yleensä näätäaiheisina, joten fretit kulkevat mukana. Esimerkiksi viikon päästä olen lähdössä Helsinkiin festareille koko viikonlopuksi, joten vien frettini hoitoon ystävälle joka omistaa frettejä myös. Riippuu ihan ihmisestä että ottaako hintaa siitä että lemmikit ovat hoidossa, monelle kelpaa hoitopalkkioksi vaikkapa pussillinen ruokaa. Mutta mikäli tämä tuttu pystyy viettämään tarpeeksi paljon aikaa fretin kanssa ja hoitaa sitä asianmukaisesti, niin tokihan se on helppo kotiinkin jättää. Itse olen vienyt joskus äitini luokse pötköt hoitoon jos olen itse ollut muualla, olen kuitenkin niin paljon näistä hänelle ja pikkusiskoilleni lässyttänyt että osaavat kyllä hoitaa fretit ihan asianmukaisesti sen muutaman päivän ajan. :P

mantu kirjoitti...

Suoraan sanottuna kummatkin ovat täyttä paskaa. Fretin kuivaruoan tulisi sisältää rasvaa n. 25-30%, proteiinia vähintään 35%, lisäksi olisi hyvä että ruuassa olisi lisättynä tauriinia ja että se olisi mahdollisimman lihapitoista.

Oikestaan ainoa freteille tarkoitettu ruoka jota voin suositella, on Totally Ferret joka on tehty ajatellen näitä fretin ravintovaatimuksia. Markkinoille on tullut myös Carnia Lynx (http://www.carnia.se/dk/carnia-lynxR.html) merkkistä, kissoille tarkoitettua ruokaa jonka ravintoarvot kuitenkin ovat todella hyvät frettejä ajatellen. Meillä on tällä hetkellä Totally Ferret baby formulaa, Hill's Kitten Chikeniä sekä näyttelyistä voittamaamme Genesistä, kaikki on siis sekoitettu keskenään. Kun nämä nykyiset loppuvat, vaihdamme Totally ferret baby formula & active + Carnia Lynx -mixiin.

Netistä saa tilattua Totallya monesta paikasta, esimerkiksi SulkaDesignista (http://sulkadesign.net)

Anonyymi kirjoitti...

paljon uros pentu fretille tulisi antaa päiväs nappuloita (totally ferret) ja paljon täysikasvuiselle urokselle?:)

Lähetä kommentti