lauantai 30. kesäkuuta 2012

Allekirjoita adressi frettien hyväksi!

Ilmeisesti tuloillaan on uusia lakiuudistuksia eläimiä koskien, joten eiköhän oteta vielä viimeinen loppukiri ja kirjoiteta adressi frettien häkittömän elämän puolesta!

Fretin paikka ei ole häkissä

Siinä missä koira tai kissakin, fretti on myös erittäin aktiivinen ja seurallinen eläin joka ei missään nimessä kuulu häkkiin. Pieni vaiva mutta iso asia, fretit ja fretti-ihmiset kiittävät allekirjoittaneita! :)

♥ Manta

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

tiedätkö muuten saako frettejä talvella? jostain kuulin että vaan keväällä ja kesällä saa, aika pitkä odotus siis tulee..

mantu kirjoitti...

Eipä oikeastaan, sillä fretit lisääntyvät keväisin. Pentuja tulee yleensä aikavälillä maaliskuu-heinäkuu, toki riippuu paljon siitä millainen talvi tai kesä on ollut että koska kiimat alkavat ja onnistuuko astutukset jne. Jos eläimen hankinnalla no niin kiire että ei malta puolta vuotta-vuotta sitä eläintä odottaa, niin kyllä se sitten kannattaa jättää hankkimatta. Liian paljon on vuosittain tapauksia kun yhtäkkiä joku on ihastunut frettiin, ei ole ottanut niistä tarpeeksi selvää saati käynyt livenä katsomassa, sitten se fretti hankitaan ja se joutuu kiertoon. Kodinvaihtajia siis kyllä on vuodenajoista riippumatta, mutta pentuja vain keväisin/kesäisin.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä Oulussa ei oo kasvattajia, ois kiva tutustua fretteihin jossakin. Sanoit että fretti ei sovi lapselle, mutta ilmeisesti olit itse 17 kun sait ekan fretin? Mietin vaan että voiko yli 15-vuotias jo huolehtia fretistä vai katsooko kasvattajat että pitäis pari vuotta vielä kypsyä?

mantu kirjoitti...

Suurin osa frettikasvattajista asuu pääkaupunkiseudulla. Yleinen käytäntö kasvattajilla on se, että frettiä ei myydä alle 18 vuotiaalle, ja jos myydään niin vanhempien suostumuksella, eli toisinsanoen vanhempien täytyy olla myös mukana fretinhankinnassa. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä että vanhempien tulee olla valmiita tukemaan nuorta taloudellisesti fretin kuluissa.

Kyllä itse tiedän 11 vuotiaitakin jotka ovat fretin hankkineet/hankkimassa, mutta heidän vanhempansa tietävät itse freteistä paljon ja ovat ottaneet selvää niiden hoidosta ja vaatimuksista, sillä vaikka lemmikki olisikin alaikäisen lapsen, on lopullinen vastuu lemmikistä aina vanhemmilla.

Oma mielipiteeni on se että 15 vuotias ei välttämättä vielä ole tarpeeksi "vanha" fretinomistajaksi, mutta yleistää ei voi. On 15 vuotiaita ihmisiä jotka pystyisivät hyvin huolehtimaan eläimestä, ja on 25 vuotiaita ihmisiä joille ei koskaan kannattaisi lemmikkiä luovuttaa. Tuossa iässä vaan usein tavataan viipottaa pitkin kyliä ja viettää paljon aikaa kavereiden kanssa ja mieltymykset ja mielipiteet vaihtuvat lennosta jatkuvalla syötöllä, jolloin lemmikki voi alkuhuuman jälkeen jäädä turhan helposti taka-alalle ja siihen kyllästytään.

Oulussa tai ainakin Oulun lähellä asustaa muutama fretinomistaja, esimerkiksi Nata saattaa ottaa vierailijoitakin luokseen frettejä katsomaan. (http://hirvioni.blogspot.fi/)

Anonyymi kirjoitti...

hei! löysin blogisi ja tämä vaikuttaa hyvältä:) kauanko mietit ennen ensimmäisen fretin ostoa? 16v tyttäreni on vuoden puhunut freteistä, ja onhan nuo suloisia otuksia mutta rahatilanne ei oikein sallisi kovin suuria eläinlääkärimaksuja. meillä on ollut vähän vaikka minkälaisia lemmikeitä joten varmaan eläinten hajuun ollaan totuttu mutta haisevatko fretit pahalle kun jotkut niin sanovat..?

Anonyymi kirjoitti...

Eikö fretillä kuitenkin pidä olla häkki? Jos ei ole kotona niin silloinhan fretti on häkissä.

mantu kirjoitti...

Ei todellakaan pidä. Eikä frettiä pidetä häkissä silloinkaan kun ollaan itse poissa kotoa. Joko asunto turvallistetaan sellaiseksi että fretti voi siellä turvallisesti elää vapaana ihmisten kanssa, tai sitten freteille on ihan oma huoneensa.

Olen puinut asiaa enemmän tässä: http://tassujentahdissa.blogspot.com/2012/04/hakki-vaiko-eiko.html
Ehkä tuon luettuasi ymmärrät miksi frettiä ei todellakaan tulisi sulkea häkkiin.

mantu kirjoitti...

Heipsan, ja kiitos! :) Itse en ollut pohtinut silloin asiaa kovin kauaa, puhutaan kumminkin kuukausista mutta ei ihan vuosista, ja kävin katsomassa frettejä kasvattajalla pariin otteeseen ennenkuin minulle ensimmäinen pentuni tuli. Fretin välttämättömiin kuluihinkin saa uppoamaan ihan mukavasti rahaa, sillä kuivamuona ja raakaruoka eivät ole mistään halvimmasta päästä, kyse ei siis ole pelkästään eläinlääkärin kuluista.
Tunnen fretinomistajia joilla on mennyt monia satoja euroja frettien eläinlääkärinkuluihin, esimerkiksi paha suolitukos voi tulla hyvin kalliiksi, jos se iskee huonoon aikaan niin leikkaus voi maksaa monia satoja, tai sitten se voi viedä lemmikin hengen. Rahaa siis tulisi olla sen verran että lemmikin eläin pystytään pelastamaan jos se vaikka saa suolitukoksen.
Itse en opiskele vaan käyn töissä, tienaan ihan sopivasti rahaa jotta pystyn elättämään itseni ja frettini ja välillä ostamaan jotain itsellenikin. Kuitenkin äitini on aina valmis auttamaan minua taloudellisesti jos esimerkiksi sattuisi niin että joku freteistäni saisi suolitukoksen ja se pitäisi leikata ja lasku olisi monta sataa euroa, jos itselläni ei olisi sitä juuri sillä hetkellä varaa maksaa. Fretti on moninverroin kalliimpi eläin kun esimerkiksi pienet jyrsijät/kanit.

Freteillä on erikoinen ominaishajunsa, mutta siitä että onko se paha, ei voi sanoa kuin aina henkilö itse. :) Omasta mielestäni fretit tuoksuvat ihanalle, joidenkin sukulaisteni mielestä karmealle. :D Tämäkin siis selviää vain käymällä itse tutustumassa fretteihin kodissa jossa niitä asustaa.

sanna kirjoitti...

Tämä häkkiasia on vähän kaksipiippuinen juttu; minä en katso olevani huono tuleva fretinomistaja vaikka koirien takia fretti on poissaoloaikani tilavassa häkissä. Huonompi olisin jos jättäisin fretin poissaolojeni ajaksi samaan tilaan vinttikoirien kanssa. Pienessä kämpässä kun ei ole mahdollista laittaa elukoita omiin huoneisiinsa (minulla kun ei ole kuin yksi huone ja keittokomero).

Itse karsastaisin enemmänkin frettien elämistä häkissä kuin sitä, että häkittää otuksen poissaollessaan. Fretti kuitenkin nukkuu sen 18 tuntia päivässä, joten poissaoloajan se varmasti voi nukutella omassa häkissään, kunhan se pääsee sieltä heti kun omistaja saapuu kotiin. Ihannetilanne tämä ei ole, mutten katso fretin tällaisesta järjestelystä myöskään kärsivän. Suljen vinttarinikin eteiseen kun olen poissa, ja tila on niiden koon huomioiden itse asiassa PIENEMPI kuin mitä Hittavaisen häkki tulee olemaan suhteutettuna Hittavaiseen.

Takku kirjoitti...

Mielelläni allekirjoitin, tosin ikävä kyllä olen tälläisen ennenkin allekirjoittanut, eikä sillä silloin mitään vaikutusta ollut..

Anonyymi kirjoitti...

voinko saada tänä vuonna enää kasvattajalta frettiä? mistä kodinvaihtajia löytää, mihin ne yleensä ilmoittaa että olisi fretti tarjolla ja onko kodinvaihtajat yleensä samanhintaisia kun entinen koti on fretistään maksanut vai myykö ne halvemmalla sen? toivottavasti tajusit jotain höpinöistäni :D

mantu kirjoitti...

Voi olla että olet allekirjoittanut saman jutun, tämä kun on ollut pystyssä jo nähtävästi viitisen vuotta. :) Toivotaan että tähän saataisiin paljon nimiä ja että adressi saataisiin eteenpäin.

mantu kirjoitti...

Koska en itse ole kasvattaja, en voi mitään heidän puolestaan sanoa/luvata, mutta uskoisin että kaikille tämän vuoden pennuille on jo löytynyt kodit. Yleensä ihmiset yrittävät saada kotia etsivästä fretistä vähintään omat takaisin, poikkeuksiakin on silloin tällöin.

Emma kirjoitti...

Mulla on fretti asunut aina jossain huoneessa vaikka minulla on 2 koiraa. En voisi kuvitella ostavanikaan häkkiä jossa fretti joutuisi asumaan monta tuntia päivässä. Ennen siis fretti asui makuuhuoneessa ja nyt meillä on oma frettihuone! Jos fretin ottaa täytyy myös olla sille valmiina vaaditut tilat ja olo suhteet :)

mantu kirjoitti...

Olen hyvin pitkälti samoilla linjoilla, itselläni ei vain yksinkertaisesti olisi sydäntä sulkea frettiä häkkiin moneksi tunniksi päivässä, vaikka se siellä vain nukkuisikin. Frettihuone on kyllä meillä todettu parhaaksi vaihtoehdoksi, toki frettejä voisi vapaanakin pitää koko asunnossa mutta niille on turvallisempaa asustella omassa huoneessaan ja vipeltää täällä muualla sitten valvotusti. :)

K.C. kirjoitti...

Fretti on virkeys ja energisyys tasoltaan samaa tasoa kissan kanssa. Sulkisitko kissan häkkiin? 9-vuoden frettikokemuksella voin sanoa myös että fretti ei nuku sitä 18-tuntia putkeen. Se tarvitsee liikkumavapauden, virkkeitä ja reippaasti tekemistä. Monet fretit kärsii todella pahasti häkissä olosta, koska ovat niin liikkuvia eläimiä. Se että suljet myös koiran niin pieneen tilaan on väärin, haluasitko itse asustella vessassa puolet päivästä?

Olen ollut koko ikäni eläinten kanssa ja tosiaan 9-vuotta frettien parissa ja minä uskalla sanoa että tulet olemaan huono koti fretille ja eläin tulee kärsimään sinun luonasi.

Lähetä kommentti