torstai 3. toukokuuta 2012

Pennun ostajan vastuu

Kevättä ollaan elelty jo niinkin pitkälle kuin toukokuun alkuun, edellinen kuu oli näin postausten suhteen nähtävästi hiljaisempi, pahoitteluni siitä! En oikein tiedä mihin kaikki aikani on huvennut kun en koulussa käy enkä töissäkään ole joka päivä.. :D Pahoittelen kuitenkin hiljaiseloani ja lupaan tsempata jatkossa!

Meidän perheenlisäysrintamalla elellään jännittäviä aikoja. Ensimmäisen frettineidin laskettu aika on muutaman päivän päästä, kyseessä olevasta yhdistelmästä odottellaan siis pastellin väristä poikavauvaa, pennut tulevat olemaan Veetin sisarpuolia. Toinen frettineitokainen taasen aloitti vihdoin toisen kiimansa ja on käynyt astutusreissulla Virossa. Edellisellä kerralla tyttö jäi tyhjäksi, mutta toivotaan että nyt onnistaa! :)

Itse olen jo ruvennut suunnittelemaan että miten pennun/pentujen kotiutuminen hoidetaan. Viime kesänä Veeti ja Taavi eivät aluksi tulleet juttuun ollenkaan, vaan Veeti haastoi Taavin mutta saikin sitten itse siltä turpaan takaisin paljon lujempaa. Vaikka pojat ajan kanssa tulivatkin sopuun ja löysivät yhteisen sävelen, niin en silti haluaisi joutua katselemaan määräänsä enempää sitä kun isommat pojat rökittävät pienempiään, vaikka kahakoita jotka liittyvät lauman arvojärjestykseen, on mahdotonta välttää. Olenkin ajatellut että puunaisin frettihuoneen kunnolla lattiasta kattoon, pesisin kaikki näätien petivaatteet ja sisustaisin huonetta hiukan erilaiseksi, enkä päästäisi Veetiä ja Taavia sinne ennenkuin uusi tulokas on saapunut. Kun pentu sitten haetaan, pesen kaikki fretit samalla shampoolla ja vien ne tutustumaan puolueettomalle maaperälle, jonka jälkeen kaikki pääsevät yhdessä tutkimaan näätähuonetta. Jonkin verran vaivaa sitä joutuu näkemään jos tätä suunnitelmaa aikoo noudattaa, mutta jos sillä voidaan ehkäistä edes hiukan tulokastappelua, niin se kannattaa! Teen kaikkeni jotta vältyttäisiin siltä että heti ensimmäisenä pennun tultua se saa turpaansa. :/

Tästä päästäänkin sitten itse aiheeseen, eli pennun ostajan vastuuseen. On tottakai selvää että kun eläintä ollaan hankkimassa, niin tulevan omistajan tehtäviin kuuluu järjestää eläimelle sellaiset tilat joissa sillä on turvallista elää, mutta ylläpitää myös eläimen virikkeellistä elämää. Hänen täytyy ostaa oikeanlaista ruokaa ja turvallisia leluja ja muuta mukavaa fretille, mutta mitä muuta? Mielestäni muutamia tärkeitä asioita ovat ne, että pennun ostaja pitää huolen siitä että tukee oikeanlaista toimintaa, on valmis tekemään itse uhrauksia uuden perheenjäsenen vuoksi ja on valmis etsimään ja päivittämään tietojaan lajin suhteen. Viimeisimmästä voidaan esimerkiksi sanoa vaikka näin: joku sanoo sinulle, että sinulla ei ole kokemusta eikä tietoa lähes lainkaan, sillä olet omistanut fretin vasta vuoden verran, kun taas toinen osapuoli jo lähemmäs 10 vuotta. Tämä on kuitenkin sellainen juttu jota ei voi koskaan yleistää, sillä mitä hyötyä vuosista on jos tietoa ei ole halukas päivittämään? Vielä jokin aika sitten frettejä kastroitiin ja steriloitiin alle puolen vuoden ikäisinä, kunnes ymmärrettiin niiden yhteys frettien lisämunuaissairauksiin. Jokin aikaa sitten keksittiin käyttää hormoni-implantteja lisämunuaissairauksien hoitoon, ja sitten hoksattiinkin että implantointi on fretin kannalta paljon terveellisempi vaihtoehto kuin leikkaus. Fretti on lajina vielä suhteellisen tuntematon, etenkin Suomessa, eikä tietoa löydy helposti sillä kirjallisuutta ja nettiartikkeleita löytyy hyvin vähän suomen kielellä. 10 vuoden aikana kokemusta freteistä varmasti kertyy, mutta mikäli henkilö ei ole halukas päivittämään tietojaan nykypäivään, voi hyvinkin vasta vuoden verran fretin omistanut henkilö olla paljon viisaampi frettien suhteen. Ja koska fretti on vielä suhteellisen tuntematon ja harvinainen lemmikki täällä meidän maassamme, tulee uutta tietoa ulkomailta joissa fretit ovat yleisempiä lemmikkejä, ja joista löytyy vielä kokeneempia fretti-ihmisiä. Fretin omistajan oikeanlaiseen asenteeseen kuuluu siis se, että on halukas oppimaan lisää ja päivittämään omaa tietämystään lajin suhteen nykyhetkeen.


Olen törmännyt useinkin tapauksiin, jolloin on ollut hyvin kiire saada fretti kun sellaisesta on nähty kuvia ja eläimeen on ihastuttu, harmittavan usein käy niin että ei oteta huomioon sitä että mistä se fretti hankitaan, kunhan se vain saadaan nopeasti. Tästä pääsemmekin siis siihen, että millaista toimintaa vastuullinen pennun ostaja tukee. Frettiä hankkiessa tulisi ottaa huomioon monenlaisia asioita, kuinka paljon kasvattajalla on kasvatuskokemusta, minkä ikäisenä hän luovuttaa pennut, miten paljon hän pyytää pennuista, millaiset ovat pentueen vanhemmat ja mistä ne ovat kotoisin, minkä ikäisiä ne ovat, minkä värisiä ja luonteisia, ovatko ne olleet terveitä, millaisissa oloissa kasvattajan fretit elävät, millaista ruokaa ne ja pennut saavat, aloitetaanko pentujen koulutus jo kasvattajan luona, millaiset kasvatusperiaatteet kasvattajalla on ja millaisia tavoitteita hänellä on kasvatuksensa suhteen. Vastuullinen pennun ostaja ottaa mahdollisimman paljon selvää pennuista, pentueen vanhemmista sekä tietenkin kasvattajasta, Suomen Frettiliiton hyväksymän kasvattajan lemmikkipennun hinta on 350e, joten paljon tätä halvempiin pentuihin tulisi suhtautua varauksella. Suomessa on tällä hetkellä 8 liiton hyväksymää kasvattajaa, epävirallisia kasvattajia (frettitrokarit mukaanlukien) on suunnilleen saman verran. Itse ihmettelen suuresti näissä epävirallisissa kasvattajissa sitä, että miksi sitä liiton hyväksymää kasvattajanimeä ei voida hakea. Liiton hyväksyminä kasvattajina he saisivat kokeneempien kasvattajien tuen, positiivista mainosta ja rekisteröityä pentunsa Suomen Frettiliittoon. Itse suhtaudun näihin kasvattajiin hyvin varauksella, sillä muodostan yleensä automaattisesti sellaisen vaikutelman että kun epävirallinen kasvattaja suhtautuu liittoon negatiivisesti, niin tällä kasvattajalla ei ole kaikki reilassa, joko kasvatusyksilöissä on jotain vikaa, tai sitten frettien oloissa. Uskon kuitenkin että Suomessakin on sellaisia epävirallisia kasvattajia joilla kaikki on ok frettien olojen suhteen ja ehkäpä kasvatusyksilötkin ovat sellaisia jotka saisi liitossakin rekisteröityä kasvatusyksilöiksi. Mutta miksi sitä kasvattajanimeä ei sitten haeta? Vaikka frettiliitto onkin Suomessa vielä aika uusi juttu, luulisi että ihmiset mieltävät sen vain positiivisena asiana, jos ei muuten niin Suomen frettikantaa ajatellen.


Ajatellaan että Suomessa kaikki frettikasvattajat kuuluisivat frettiliittoon. Kaikilla olisi liiton hyväksymä kasvattajanimi ja kaikkien kasvatusyksilöt olisivat rekisteröityjä kasvatuseläimiksi liitossa ja kasvattajat rekisteröisivät aina pentunsa liittoon. Meillä olisi hyvin tarkka suunta siitä, kuinka monta frettiä Suomessa on, sillä kaikki Suomessa syntyvät pennut rekisteröitäisiin. Lisäksi frettikanta olisi todennäköisesti edes piirun verran terveempi, kun kasvattajat eivät käyttäisi esimerkiksi riskivärisiä frettejä, tai frettejä joiden suvusta löytyy paljon riskivärejä, kasvatukseen. Suurimmat ongelmat pimeässä kasvattamisessa ovat mielestäni siis rekisteröimättömyys sekä pentujen "laatu". Itse en tiedä kenenkään epävirallisten kasvattajan käyttävän oikeasti todella laadukkaita yksilöitä kasvatukseen, joten lähinnä käy sääliksi (ja pistää vihaksi) niitä, jotka pennun heiltä ostavat, kun pentu sitten saattaakin kuolla jo alle vuoden ikäisenä johonkin vakavaan sairauteen. Ostaessasi pennun frettiliiton hyväksymältä kasvattajalta, saat tietoa pennun perimästä, pääset todennäköisesti tutustumaan sen vanhempiin, saat kasvattajalta paljon hyödyllistä tietoa sekä hänen elinikäisen tukensa. Tietenkään ei voida sanoa että jokainen frettiliiton hyväksymältä kasvattajalta tullut pentu olisi täysin terve ja eläisi pitkän elämän, ei. Fretti on pieni eläin ja niillä on rasitteenaan monia sairauksia, mutta kun ostat pentusi viralliselta kasvattajalta, voit olla rauhallisin mielin ja varma siitä että kasvattaja on ainakin pyrkinyt yhdistelmillään saamaan aikaan mahdollisimman terveitä ja hyväluonteisia lemmikkipentuja, eikä hän ole ottanut terveysriskejä yhdistelmän suhteen. Usein halvempi hinta johtaa pennun hankkimiseen epäviralliselta kasvattalta, mikä harmittavan usein kuitenkin kostautuu eläinlääkärikuluina. Olit sitten hankkimassa frettiä viralliselta tai epäviralliselta kasvattajalta, ajattele eläimen lisäksi myös muiden lajin edustajien parasta, mieti mitä lemmikiltäsi odotat, tutustu kasvattajaan, ota selvää, tutki, kysele ja kyseenalaista. Eläintä hankkiessa ei voi koskaan olla liian varovainen.

Vaikka itse maksan kuukausittain tällä hetkellä vuokraa noin 200 euroa "ylimääräistä" siksi, että frettini saavat elää turvallisessa ja virikkeellisessä omassa huoneessaan, vaikka saan lähes päivittäin siivota poikien hutipaskoja lattialta, vaikka olen monet kerrat joutunut laastaroimaan sormiani puremien takia ja vaikka en voi enää olla päiviä poissa kotoa tai vain maata koko päivää sohvalla vaikka siltä tuntuisikin, niin en silti vaihtaisi päivääkään pois ajasta jonka olen Veetin ja Taavin kanssa saanut olla. Pojista on välillä harmia ja päänvaivaa, välillä ne saavat minut repimään hiuksiani ja toisinaan taas säikäyttävät minut niin pahasti että sydämeni meinaa lakata lyömästä, mutta noistakin asioista huolimatta ne tuovat päiviini niin paljon iloa ja positiivista energiaa että en osaisi enää kuvitella elämää ilman frettejä. Veetin ja Taavin ansiosta haluan toiminnallani edistää Suomen frettikannan tulevaisuutta ja paasata ihmisille vastuusta niin lemmikin hankinnan, kuin omistamisenkin aikana, näiden limusiinihiirien ansiosta olen myös saanut todella monta uutta hyvää ystävää joiden kanssa voin jutustella tuntikausia niin fretti- kuin henkilökohtaisista asioistanikin. Suurinta osaa frettien omistajista yhdistää se palava rakkaus lajia kohtaan sekä halu toimia frettien parhaaksi, pitää niistä mahdollisimman hyvää huolta ja oppia kaikki mahdollinen rakkaista lemmikkieläimistä. Itse lukeudun tuohon ryhmään, ja mikäli tätä tekstiä joku fretistä haaveileva lukee ja tuntee samaistumista, oikeilla valinnoilla ja nappiin osuvalla asenteella taidat myös sinä olla yksi meistä! ;)

♥ Manta

14 kommenttia:

Emilia kirjoitti...

Voi pikku Manta miten jaksatkaan kirjoittaa näin pitkiä ja täyttä totta olievia postauksia :D

Miten Veetylä ja Taavi voi??

Anonyymi kirjoitti...

Painaisin tykkää -nappia jos täällä sellainen olisi :D
T. Takku

shm` kirjoitti...

Kiitos Manta jälleen kerran hienosta tekstistä. :)

Täyttä asiaa joka sana, mitä olet tähän kirjottanu.

Fretinpennun hankkijoiden (pimeiltä kasvattajilta) täytyisi myös hyväksyä se, että virallisen toiminnan tukijat yrittävät 110% varmuudella takoa päähän järkeä, eikä kukaan sitä pahalla tee..

Ei_viralliset_kasvattajat kun houkuttelevat juuri tuolla halvalla hinnalla ja helpolla/nopealla pentujen saannilla ostajia. Harmi vaan kun vielä on PALJON niitä ihmisiä, jotka tuohon lankaan menee.

Jos fretin hankkii halvalla hinnalla (alle 350€, joka on virallisten kasvattajien lemmikkipentujen hinta), niin ei siinä itse voitolle jää pätkääkään. Summa tuplaantuu varmasti juuri eläinlääkärikuluina, koska on oletettavaa että ongelmia fretille jossain vaiheessa tulee..

Jos ihmiset oikeasti välittää frettien hyvinvoinnista ja näistä "harvinaisuuksista" täällä Suomessa, niin älkää herra jumala tukeko puskakasvattajia!
Näyttäkää kiinnostuksenne tukea Suomen frettikantaa suosimalla virallisia kasvattajia ja tsempatkaa ystäviänne/tuttujanne tähän _oikeaan_ toimintaan myös mukaan.

Itse olen ehkäpä tuorein tapaus tässä "fretti-porukassa", ja voin kertoa kaikille sen, että en kadu pätkääkään sitä päivää kun tähän kelkkaan hyppäsin. Tämä fretti-harrastajien porukka on niin huippua sakkia, että oksat pois! :) Uudet otetaan mieluusti vastaan, ja näiltä ihmisiltä saa kysellä!

Tulkaa mukaan vaan ;)

Anonyymi kirjoitti...

Mikäs toi maja on missä pojat on päikkäreillä? Mistä ostettu ja mihin hintaan?

Jertsu kirjoitti...

Jälleen kerran mahtava ja asiaa täynnä oleva postaus :)

mantu kirjoitti...

Heh, en oikeastaa tiedä itsekään mutta sitten kun tulee jokin aihe mieleen ja haluan jakaa ajatukseni muiden kanssa niin sitä tekstiä vain tulee! :D

Veeti ja Taavi voivat hyvin, ne ovat saaneet myös uuden 4 metriä pitkän salaojaputken huoneeseensa, siitä laitan kuvia joskus myöhemmin! :) Mitäs Pallerolle kuuluu? Joko poitsu on vaihtanut kesäkarvaan?

mantu kirjoitti...

Harmi ettei Facebookin ilot ole kaikkialla saatavilla! ;D Kiitos!

mantu kirjoitti...

Se on Zooplussalta, muistaakseni hintaa on noin 50 euroa. :) Itse pitää koota mutta se on hyvin helppo homma! Noita saa tuollaisina vaaleanpuna-valkoisina ja harmaa-valkoisina. :)

mantu kirjoitti...

Kiitoksia paljon jälleen! :)

mantu kirjoitti...

Paljon kiitoksia, shm`! ;) Harmillista kyllä, mutta jotkut ottavat tuon ihmisten "saarnaamisen" loukkauksena, usein tulee itsekin sanottua ehkä jopa liian kärkkäästi mutta vain sen vuoksi että minulle asioilla on oikeasti väliä.

Onneksi kuitenkin usein törmää ihmisiin jotka ovat heti sillä kannalla että tuetaan frettiliiton toimintaa, mutta tästäkin huolimatta on aina joku joka ostaa sen pennun pimeältä kasvattajalta, eläinkaupasta tai frettitrokarilta. Usein tuossa vedotaan siihen että "pelastetaan" pentu heiltä, mutta "pelastamalla" sen pennun tukee myös heidän toimintaansa ja niin kauan kun heiltä joku pentuja ostaa, he niitä myös teettävät.

Fretti-ihmiset ovat huippusakkia, varsinkin he joihin itse olen tutustunut. :) Ja ainakin itse olen pyrkinyt siihen että jos jollain on jotain kysyttävää minulta, niin rohkeasti saa tulla kysymään!

shm` kirjoitti...

Ole hyvä vain, mantu ! :P

shm` kirjoitti...

Miekinn tahon tommosen!! :)

Mzx8 kirjoitti...

Heippa,
Olen selaillut blogiasi ja tahdoin tulla kommentoimaan, miten hienosti ja kattavasti olet tänne
tietoa freteistä kirjoittanut. Fretti on minulle uusi ja suloinen tuttavuus, joten on kiva
saada lukea luotettavasta lähteestä millainen eläin se on. Tietenkin sivusi saavat pienen frettikuumeen aikaan, mutta tyydyn ihailemaan kuvista sillä valitettavasti minulla ei ole mahdollisuutta pieneen makkarapötkylään.
Oikein hyvää alkanutta vuotta :)

mantu kirjoitti...

Mzx8: Suuret kiitokset sinulle! :) Mielestäni lajin harrastajien kuuluu tuoda lemmikeistään esiin niin ne hyvät kuin huonot puoletkin, se antaa paljon realistisemman kuvan lajista kiinnostuneille ihmisille. :) Toivottavasti pääset kuitenkin tapaamaan näitä makkaroita joskus, ja oikein hyvää uutta vuotta myös sinne!

Lähetä kommentti