maanantai 21. toukokuuta 2012

Katsaus tähänastisiin kuluihin.

 
Veeti 350e
Taavi 300e
Suprelorin implantit yht. 190e
Rabiesrokotteet ja EU-passit yht. 100e
Penikkatautirokotukset yht. 90e
Kuivaruoat n. 300e
Raakaruoat n. 300e
Valjaat ja flexit yht. 60e
Pedit, peitot jne. n. 200e
Korvapunkkihäädöt n. 70e
Playpen, matto ja kantokassi n. 130e
Ferret Nation 200e
Superhiekkis 30e
Putki n. 20e
Muut tavarat* n. 300e
Matkat** n. 500e  


* Kantokopat, kevythäkit, kankaat/tekstiilit, harjat, hiekkalaatikot, pelletit, lääkkeet, shampoo, namupalat, huoneen sisustus...
** Tankillisella (100e) ajaa Helsinkiin (tai Turkuun) ja takaisin, näyttelyreissuja on tehty neljä ja pentujen katsomis/hakureissuja kolme.

Että sellaista! Huomautan, että yhteenlaskettu arvio saattaa heittää hitusen ala- tai yläkanttiin, mutta kaukana todellisuudesta se ei ole. Eli näiden pikaisten laskelmien mukaan tähän mennessä näädät ovat "syöneet" rahojani vuoden aikana reilut 3000 euroa. (Toivottavasti sukulaiseni eivät lue blogiani..) 

Tällä haluan muistuttaa siitä että fretti ei ole halpa lemmikki, vaikka se onkin pienikokoinen eikä sen hankintahinta ole yhtä suuri kuin esimerkiksi useimpien rotukoirien. Minun ei ole tarvinnut käydä poikien kanssa ylimääräisillä eläinlääkärireissuilla, eivätkä ne myöskään ole sairastelleet määräänsä enempää.

Kulut eivät ole tuntuneet hirvittävän suurilta, kun niitä ei ole tullut kerralla hirvittävän paljoa. Mutta kun nyt miettii, niin olisihan tuolla rahalla, mitä nyt vuoden aikana on mennyt, saanut vaikka ja mitä. Auton, hemmetisti vaatteita, hyvän kellon, hienoja koruja tai vaikkapa ison ja hyvän television. Moni fretinomistaja varmasti saa osakseen paheksuntaa ja ihmetystä siitä, miten paljon rahaa näihin limusiinihiiriin laitetaankaan. Omasta mielestäni voisi olla kyllä paljon huonompiakin rahankäyttökohteita, mutta koska fretit tekevät minut onnelliseksi, niin eivätkö ne ole oikein oiva investointikohde? :)

♥ Manta

20 kommenttia:

sanna kirjoitti...

Itse lasken aina vain koiriin suoranaisesti menevät kulut (lääkärit, ruoat, harrastukset, hankintahinta), koska muuten summasta tulisi aivan liian masentavaa luettavaa :D

Anonyymi kirjoitti...

Ei tunnu yhtään pahalta tuommonen määrä kun sitä ei tiedosta. En edes uskalla miettiä miten paljon on mennyt seitsemän vuoden aikana rahaa noihin näätäläisiin... :DD

mantu kirjoitti...

Se kuulostaa järkevältä. :D Ehkä mun olis syytä lopettaa kulujen laskeminen kokonaan..

mantu kirjoitti...

Niinpä! Tuntuu paljon helpommalta maksella kuukausittain jotain summia näätiin, mutta jos nyt lätkästäisiin 3000e lasku naaman eteen niin todennäköisesti tulisi itku. :D

emppu kirjoitti...

Fretit on oikeesti hyvä investointikohde! Ennen tuli kulutettua kaikkeen täysin turhaan rahaa, nyt laitan paljon mielummin ne tohon näätään :D

Hantta kirjoitti...

Hei, oon tässä nyt ruvennu miettimään, että pitäiskö Hermanni leikkauttaa vai laittaa implatti. Kauheesti oon viime päivät lukenu eri keskustelupalstoja ja hankkinut tietoa, pakko tehdä tuolle poitsulle jotain, kun haisee niin pahalle ja turkki on tosi rasvainen. Yhteen kysymykseen en oo suoranaista vastausta kuitenkaan löytänyt, että väheneekö se pahin haju implantilla samoin, kuin leikkauttamisella? :)

Em kirjoitti...

Hei, olen seurannut blogiasi ensimmäisestä postauksestasi lähtien. Puhut asiaa ja vielä mielenkiintoisesti kirjoittaen, joten blogiasi on ilo lukea. :)

Tähän kustannusasiaan haluan tuoda myös oman ikävän kokemukseni fretinomistajana. Oma frettini sai pahoja suolitukosoireita sunnuntaina ja lääkäriin oli lähdettävä. Vaihtoehtoina oli joko leikkaus tai kliininen hoito, joka ilmeisesti tarkoitti eläimen oman suolen liikkeiden käyttämistä vierasesineen poistossa (jos oikein muistan, olin tuolloin aika shokissa). Hinta-arvioiksi molempiin arvioitiin 1 000 euroa, olihan sunnuntai ja kuluihin tuli 100% lisä. Selvää oli, ettei fretti selviytyisi ilman hoitoa. Kliinisen ei arveltu tuottavan tulosta, joten päädyttiin leikkaukseen. Onnistuneesta leikkauksesta huolimatta pieni ei enää herännyt nukutuksen jälkeen. Maksu oli kuitenki maksettava ja vielä paikan päällä, lasku ei ollut mahdollinen.

Eli fretin kanssa on todellakin hyvä pitää käyttötilillä sopivasti rahaa äkkinäisten maksujen varalta. Tai sitten täytyy olla joku jolta voi pyytää nopeaa rahansiirtoa omalle tilille, vaikka keskellä yötä.

Sijoituskohteena fretti on kyllä parempi kuin paras. Koskaan en tule katumaan tärkeään lemmikkiini sijoittamiani rahoja. Etenkään tuota leikkausta, siitäkin huolimatta ettei pikkuiseni selviytynyt.

Hyviä jatkoja teille!

mantu kirjoitti...

Todellakin ovat! :D Ja jep, sama juttu, kyllä sitä nyt mieluummin näihin laittaa rahaa kuin ravaa esim. joka viikonloppu baareissa. ;)

mantu kirjoitti...

Mä oon aika "puolueellinen" tässä asiassa, eli ite olisin ehdottomasti implantin kannalla. :) Implantti tasaa hormonitoiminnan mutta ei lakkauta sitä kokonaan, mun mielestä siis implantti on parempi kun hyvä investointikohde jos sillä vaan voi saada lemmikille yhdenkin elinvuoden lisää, ja terveemmän elämän. Implantteja saa nykyään myös 9,4mg kokoisina, niissä vaikutusaika on jopa 5 vuotta eli sellaista kyllä kannattaa harkita jos ei halua vuoden-kahden välein olla laitattamassa uutta implanttia!

Meillä ainakin lieveni hajut kun laitettiin implantti, kiimasen uroksen haju on tosiaan ihan järkyttävä. :D Eikä nuo meillä haise ollenkaan pahalle vaikka ei olekaan leikkautettuja, saavat lohiöljyä jne. Harva kaveri/sukulainenkaan sanoo että nuo haisisivat millekään. :)

Hantta kirjoitti...

Kiitos, kun valaisit mua! :D Joo, oon ite kans kallistumassa tohon implantin suuntaan ja tarkotus ois laitattaa just tuo 9,4mg:n kokoinen. :) Mua ja avopuolisoahan tuo haju ei edes niin kauheesti haittaa, me ollaan niin totuttu siihen, mutta koko ajan joku ulkopuolinen ihminen valittaa asiasta. Pitääpä tässä koittaa nyt saada aika varattua implantin laittoon! :)

mantu kirjoitti...

Ihanaa kuulla että löytyy "vanhempiakin" lukijoita, jotka ovat olleet mukana alusta asti! Hienoa että blogistani on ollut sinulle iloa, kiitos! :)

Todella harmillista kuulla frettisi kohtalosta. Itse olen aina miettinyt sitä, että miksi niille jotka ovat mahdollisimman tarkkoja frettiensä hoidosta ja elinoloista, käy huonosti lemmikin kanssa. Kun sitten taas on omistajia jotka syöttävät paskaa ruokaa, pitävät frettiä huonosti ja joskus jopa asunto on riski freteille, ja heille ei käy huonosti eläinten kanssa. Mielestäni tuo on vain niin väärin, mutta eläinten kanssa ei koskaan voi tietää mitä tuleman pitää ja vaikka kuinka varovainen olisikin, niin aina sekään ei riitä.

Eläin ei tosiaan katso aikaa eikä paikkaa sairastuessaan, itse toivoisin tietysti ettei minulle koskaan tulisi kokemusta muista frettien sairauksista kuin ECEstä ja flunssasta, mutta kun koskaan ei voi tietää.

Otan osaa suureen suruusi ja toivotan sinulle hirmuisesti jaksamisia. <3 Toivotaan että vielä joskus hankit toisen fretin tuomaan iloa päiviisi. :) Hyvää jatkoa myös sinulle!

mantu kirjoitti...

Varmasti haju miedontuu, ja paljonkin sen jälkeen kun ootte jätkälle laittaneet implantin! :) Kiimakin on uroksille jokseenkin stressaavaa kun on niin paljon virtaa ja kokoajan pitää pyöriä ja hyöriä ja etsiä niitä naisia ja merkkailla ja tehdä jos jotakin, joten teette Hermannillekin palveluksen kun implantoitte sen. :)

Kannattaa muuten tehdä jonkun verran hintavertailuja eri klinikoiden välillä. Meillä maksoi kahden 4,7mg implantit yhteensä 190e, kun taas oon kuullut että esim. pääkaupunkiseudulla jossain olisi annettu hinta-arvioksi 4,7mg implantista YHDELLE fretille jopa 160 euroa! Eli eroja on varmasti myös alueittain sekä klinikoittain, tuo 9,4mg kokoinenhan on toki vähän kalliimpi kuin 4,7mg, mutta tulee halvemmaksi kuin uusia pienempi implantti vuoden-parin välein. :)

Marjo kirjoitti...

Minä en edes uskalla ajatella kuinka paljon 6 näätää on 9 vuoden aikana vienyt rahaa...puhutaan kuitenkin summasta, jossa on 4 nollaa :D Mitäpä sitä ei tekisi omien karvapalleroiden eteen raha on vaan rahaa ja sitä saa lisää käymällä töissä.

Hantta kirjoitti...

Joo, täällä Kalajoella ei edes frettejä hoideta, ei täällä taida muita asustaa, kuin Hermanni. Ajateltiin vähän soitella isompien lähikuntien pieneläinklinikoita läpi ja tiedustella ensin, ennen mitään varsinaisia päätöksentekoja. Se nyt on kuitenkin varmaa, että implantti on tulossa. :) Mua ei nuo raha-asiatkaan niin kauheesti hirvitä, kun kyseessä on kuitenki poitsun elämä ja terveys. :)

mantu kirjoitti...

Jep, musta tuntuu että täälläkään nuo eläinlääkärit ei mitään järin osaavia ole.. Kyllä tommoset perushoitotoimenpiteet onnistuu, mutta jännittää sitä että jos joskus tuleekin kriittinen tilanne niin entäs jos eläinlääkärillä meneekin sormi suuhun. Hieno juttu että olette päätyneet implanttiin, se on varmasti Hermannille parhaaksi! :) Aiotteko muuten tulla KesäPikNikille, FFF:hun tai Capital!iin? :)

mantu kirjoitti...

Mä sanoisin et sun ei ehkä kannata laskeakaan.. ;) Eikä muidenkaan joilla niitä frettejä on ollut jo lähes 10 vuotta! Ja niinpä, raha on vain rahaa ja sitä varten käydään töissä että sitä saadaan.

Hantta kirjoitti...

No niin, nyt on Hermannille varattu ens viikolle aika sen 9,4mg:n implantin laittoon! :) Soitettiin eka Ylivieskan suunnalle, mutta ne ei tienny niistä implanteista mitään. :O Kokkolan (tai siis Kälviän) klinikalta saatiin aika, se eläinlääkäri on erikoistunut pieneläimiin ja hoitaa eksoottisimmatkin eläimet. :) Samalla saadaan laitettua uus penikkatautirokote. Se eläinlääkäri sano, että implantin hinnaksi tulee noin 140e ja sitten tuo penikkatautirokote, niin hinnaksi tulee noin 200e. Oon ihan tyytyväinen, että ei Ouluun asti tarvitse lähteä. :)

Mua kiinnostais kyllä tosi kovasti päästä käymään nuissa frettitapahtumissa! Ei olla hirveesti vielä puhuttu niistä mitään, mutta toivottavasti päästäis edes jossakin käymään. :)

mantu kirjoitti...

Hieno homma! Aika halpakin tuo implantti, kun täällä 4,7mg implantin hinta on lähemmäs 100 euroa, kyllähän siinä säästää kun laittaa tuon isomman. Eikä sitten tarvi murehtia kiimoista tai muistakaan moneen vuoteen! :D

Jos vaan sellainen väli tulee niin lähtekää ihmeessä, näyttelyt on mahtavia tilaisuuksia päästä näkemään ja tutustumaan muihin fretti-ihmisiin. :) FFF:kin on Lempäälässä Tampereen lähettyvillä, joten sieltä teiltä ei olisi sinne ihan niin pitkä matkakaan kuin esimerkiksi Helsinkiin. :)

Hantta kirjoitti...

Pitääpä koittaa ylipuhua tuota toista puoliskoa. ;) Ois kyllä niin hienoa tavata muita fretti-ihmisiä!

Hantta kirjoitti...

Nyt mun blogista löytyy sulle tunnustus, käyhän tsekkaamassa! :)

Lähetä kommentti