tiistai 8. toukokuuta 2012

101 kysymystä, 101 vastausta

Eräänä iltana rupesin miettimään ja muistelemaan sitä aikaa, kun hankin Veetiä. Mielessäni pyöri todella monta kysymystä liittyen fretteihin, välillä koin jopa olevani vaivaksi kasvattajalle kun aina tuli uutta kysyttävää fretteihin liittyen. Siksi päätinkin nyt koota yleisimmät ja hiukan harvinaisemmat kysymykset yhteen ja tehdä niihin lyhyet ja ytimekkäät vastaukset. Toivon tästä pikku "infopaketista" olevan hyötyä ihmisille jotka harkitsevat fretin hankkimista. Vinkki: jos mielessäsi on jokin tietty sana/asia, paina CTRL + F jolloin pystyt etsiä tiettyä sanaa tai tietynlaista lausetta. Toivotan teille kaikille mukavia lukuhetkiä tämän piinaavan pitkän postauksen parissa, myöhemmin minulla on teille toivottavasti myös iloisia uutisia.. :) 

1. Purevatko fretit?  
Kyllä, mutta fretti harvoin puree ilman syytä. Yleisiä syitä voivat olla fretin säikähtäminen, puolustautuminen, leikkiminen tai se, että fretti kokee itsensä uhatuksi tai pelkää ihmisiä ja käsittelyä. 

2. Paljonko fretti maksaa?  
SFL ry:n frettikasvattajan standardilinjaisen lemmikkipennun hinta on 350e. 

3. Mistä frettejä saa?  
Suomen Frettiliitto ry:n hyväksymiltä, virallisilta kasvattajilta. 

4. Mitä fretti syö? 
Fretti on petoeläin, joten se on lihansyöjä. Freteille on olemassa niille tarkoitettua kuivamuonaa, mutta suurin osa fretinomistajista antaa freteilleen myös raakaa lihaa. 

5. Voiko frettiä pitää häkissä?  
Fretti ei ole häkkieläin, mutta mikäli se on fretin turvallisuuden kannalta välttämätöntä niin kyllä voi, kunhan frettiä aktivoidaan paljon ja päästetään myös häkistä vapaaksi. Häkin tulisi myös olla hyvin tilava. 

6. Mistä huomaa kiiman? 
Fretin käytös ja ominaishaju muuttuu, naaraan vulva turpoaa ja urosten kivekset suurentuvat ja ovat todella helppo huomata. Urokset käyttäytyvät yleensä agressiivisemmin toisia frettejä, etenkin uroksia, kohtaan ja ne merkkaavat jatkuvasti paikkoja tahmealla ja pahanhajuisella virtsalla. 

7. Pitääkö frettiä ulkoiluttaa? 
Frettiä ei ole pakko ulkoiluttaa, mutta suurin osa freteistä nauttii siitä että pääsee tutkimaan ja haistelemaan uutta ympäristöä ja hajuja, kaivuuhommat ovat myös monien frettien mieleen. 

8. Mihin fretti asioi?
Hiekka-astiaan, ihan kuten kissatkin. 

9. Ovatko fretit sisäsiistejä? 
Fretti ei ole luonnostaan sisäsiisti, vaan sitä täytyy kouluttaa. Suurin osa freteistä ei koskaan opi 100% sisäsiistiksi. 

10. Kiintyykö fretti ihmiseen? 
Kyllä kiintyy. 

11. Syövätkö fretit johtoja? 
Eivät syö, fretti kun ei ole jyrsijä. 

12. Mitä on raakaruokinta? 
Raakaruokinnalla tarkoitetaan sitä, että fretille annetaan raakaa lihaa, esimerkiksi broilerin eri osia. Fretinomistajat jotka ruokkivat frettinsä pelkästään raakaruualla, koostavat itse eläinten eri elimistä ja osista fretille sellaisen ruokavalion mitä se tarvitsee. Täysipäiväinen raakaruokinta vaatii paljon osaamista ja tietoa jotta fretille osaa koostaa oikeanlaisen ravinnonsaannin. Moni ruokkii frettejään puoliksi raa'alla, ja puoliksi kuivaruualla. 

13. Ovatko fretit yöaktiivisia? 
Fretti on sekä päivä- että yöaktiivinen. Fretti nukkuu suurimman osan vuorokaudestaan, mutta se ei nuku uniaan "putkeen" vaan heräilee muutaman tunnin välein touhuamaan. Jotkut fretit oppivat ihmisten rytmiin ja nukkuvat yön yli, tai suurimman osan yöstä ja touhuilevat sitten päivällä ihmistenkin ollessa hereillä ja kotona.

14. Allergisoiko fretti?
Fretti allergisoi siinä missä muutkin karvaiset lemmikkieläimet, joillekin jotka ovat allergisia esimerkiksi koirille tai kissoille, ei tule minkäänlaisia oireita freteistä, kun taas tilanne voi olla päinvastainen jolloin henkilölle jolla ei ole aiemmin havaittu mitään allergioita, saakin allergisia oireita fretistä. 

15. Haisevatko fretit? 
Freteillä on oma erikoinen ominaishajunsa. Useimmiten sanotaan että haju muistuttaa myskiä tai hunajaa, mutta fretinomistajat kertovat heidän frettinsä tuoksuvan esimerkiksi popcornille niiden herättyä.

16. Kuinka pitkä on fretin tiineysaika?
6 viikkoa. 

17. Montako pentua fretti yleensä saa?
Pentuemäärät vaihtelevat, mutta useimmiten fretit saavat 6-10 pentua. Joskus myös pienenmpiä, joskus isompia pentueita. Isoissa pentueissa tapahtuu usein luonnon karsintaa, jolloin kaikki pennut eivät välttämättä selviä ensimmäisistä viikoista. 

18. Pitääkö fretin kynnet leikata?
Kyllä. Fretti ei teroita kynsiään kuten kissat, eikä pääse muutenkaan kuluttamaan niitä joten omistajan tehtävä on leikata frettinsä kynnet noin 2-3 viikon välein. On yksilökohtaista kuinka nopeasti kynnet kasvavat. 

19. Voiko fretille opettaa temppuja?
Kyllä voi, toistamalla, toistamalla ja vielä vähän toistamalla. Lisäksi fretti tarvitsee jotain joka todella pitää sen motivaation touhussa, sillä ne kyllästyvät nopeasti samojen juttujen toistamiseen. 

20. Voiko frettiä pitää toisen eläimen kanssa?
Kyllä voi. Monilla on frettien kavereina niin kissoja kuin koiriakin, mutta jyrsijöitä ei tulisi samassa taloudessa olla sillä fretti on saalistaja ja jyrsijä saalis, jolloin molemmat osapuolet stressaantuvat toistensa hajusta/läsnäolosta.

21. Onko fretillä pakko olla lajitoveri?
Ei ole, mutta tällöin fretti vaatii enemmän seuraa ja aktivointia ihmisiltä.

22. Onko frettejä eri värisiä?
Kyllä on. Frettien perusvärit ovat soopeli, musta soopeli, pastelli, albiino ja suklaa. Lisäksi on mm. mustia frettejä, sekä frettejä erikoisilla kuvioilla.

23. Mitä ovat fancy -värit?
Fancy-värit, joita usein myös riskiväreiksi kutsutaan, ovat dark eyed white-, panda- ja mäyräkuvioiset fretit. Näiden frettien on todettu sairastavan huomattavan paljon Waardenburgin syndroomaa, jopa 75% näistä freteistä on Waardenburg.

24. Mikä on fretinpennun luovutusikä?
Vähintään 8 viikkoa.

25. Pitääkö fretti rokottaa? 
Kyllä, fretti rokotetaan penikkatautia vastaan Febrivac Dist -nimisellä rokotteella. Rabiesrokote on pakollinen vain ulkomaille lähdettäessä.

26. Kuinka vanhaksi fretti elää?
Noin 6-10 vuotiaaksi. Tiedetään frettejä, jotka ovat eläneet jopa 14 vuotiaaksi. Freteillä on kuitenkin myös vakavia sairauksia, minkä vuoksi frettejä kuolee paljon myös alle 5 vuoden iässä.

27. Onko freteillä paljon sairauksia?
Freteillä on jonkinverran sairauksia, joista osa on vakavia ja johtavat usein fretin kuolemaan. 

28. Mitkä ovat frettien yleisimmät sairaudet?
  Lisämunuaissairaudet, ECE, lymfooma, insulinooma ja erilaiset kasvaimet.

29. Onko fretti helppohoitoinen?
Riippuu täysin siitä millaisen lemmikin mieltää helppohoitoiseksi. Fretissä on ehkä vähemmän hommaa kuin koirassa, mutta toisaalta taas enemmän kuin häkissä tai terraarioissa elävissä eläimissä.
 
30. Sopiiko fretti lapsen lemmikiksi? 
Frettejä elää toki lapsiperheissä, mutta ainoastaan lapsen lemmikiksi frettiä ei välttämättä ole järkevää ostaa. Fretti on vaativa eläin ja haastava kouluttaa, joten lapsen oman turvallisuudenkin kannalta fretin tulisi olla koko perheen lemmikki, jolloin vanhemmat ovat vastuussa eläimen koulutuksesta ja hoidosta.

31. Voiko fretin kanssa harrastaa mitään?
Kyllä voi, frettinäyttelyitä järjestetään muutamat vuosittain, lisäksi on erilaisia frettitapaamisia ja nykyään myös esimerkiksi pk-seudulla on mahdollisuus kokeilla agilityä fretin kanssa.
 
32. Millaisia ovat frettinäyttelyt?
Frettinäyttelyt ovat yleensä joko frettiliiton tai -yhdistyksen järjestämiä tapahtumia joissa fretti menee tuomarin arvosteltavaksi. Päivät ovat yleensä aika pitkiä, mutta näyttelyt ovat oiva tilaisuus päästä tutustumaan fretteihin ja niiden omistajiin.

33. Voiko frettiä pitää vapaana asunnossa?
Kyllä voi, kunhan asunto on turvallistettu ja mahdolliset vaaran paikat minimoitu.
 
34. Mistä saa frettitavaroita?
Frettitavaroita, kuten petejä ja riippareita saa yksityisiltä ihmisiltä niin Suomesta kuin ulkomailtakin, lisäksi niitä voi myös tilata joistain verkkokaupoista. Zooplussalla, 24petsillä, Ferret Couturella, Casper Dierenspeciaalzaakilla ja SulkaDesignilla on hyvät valikoimat erilaisista frettituotteista. 

35. Tulevatko urokset toimeen keskenään? 
Kyllä tulevat, mutta tätäkään ei voi yleistää. Mitä enemmän uroksia, sitä enemmän tappeluitakin voi olla. Voi kuitenkin olla että kaksi urosta ei vain kertakaikkiaan tule toimeen keskenään.

36. Tulevatko naaraat toimeen keskenään?
Kyllä tulevat, mutta kuten urosten kohdalla, ei naaraidenkaan kohdalla voi yleistää. Useimmiten kuitenkin useampi naaras tulee paremmin toimeen keskenään kuin useampi uros, toki poikkeustapauksia löytyy aina ja riippuu siitäkin että onko fretillä ollut lajitovereita pienestä pitäen.

37. Kauanko fretin kiima kestää?
Urosfretin kiima alkaa lopputalvesta ja päättyy kesän lopulla, naaraat aloittavat kiiman yleensä lopputalvesta/alkukeväästä ja kiima kestää niin kauan että naaras joko astutetaan, steriloidaan, implantoidaan tai kiima katkaistaan muulla keinolla. Naaraan pitkittynyt kiima voi pahimmassa tapauksessa johtaa aplastiseen anemiaan.

38. Miten fretti käyttäytyy kiimassa?
Urosfreteistä tulee usein agressiivisempia toisia frettejä, etenkin uroksia, kohtaan. Ne ovat aktiivisempia ja merkkailevat reviiriään. Urokset voivat myös olla äksympiä ihmisiä kohtaan. Naarasfretit muuttuvat yleensä myös vilkkaammiksi ja "etsivät" urosta, kiiman edetessä niistä tulee myös huomionkipeämpiä.

39. Paljonko frettien ruuat maksavat?
Luonnollisesti yksi fretti syö vähemmän kuin kaksi frettiä. Yhden fretin ruokakustannukset eivät ole suuret, varsinkaan jos kyseessä on naarasfretti. n. 2kg pussi laadukasta kuivamuonaa maksaa suunnilleen 20 euroa, raakaruuan suhteen hinnat vaihtelevat elimen ja ruumiinosien mukaan, esimerkiksi kilo broilerin kauloja maksaa noin 5 euroa.
 
40. Millaista on fretin omistajan arki? 
Fretin omistajan arki tiivistettynä on jatkuvaa siivoamista, eläimen kanssa touhuilua ja leikkimistä, joskus puremisjälkien laastarointia ja köllöttelyä fretin kanssa. Jokainen fretti on yksilö, kaikki eivät pidä sylissä olemisesta ja rapsuttelusta, kun taas jotkut eivät ole järin kiinnostuneita leikkimisestä. Fretinomistajat saavat myös usein selitellä ihmisille lemmikeistään, varsinkin frettien kanssa ulkoillessa tulee aina joku kysymään että mitä siellä narun päässä oikein kulkee. :)

41. Kuka voi kasvattaa frettejä?
Frettejä voi kasvattaa oikeastaan kuka vain, jolla on asenne kohdallaan, taloudellinen tilanne kunnossa ja oikeanlaiset kasvatusyksilöt. Frettiliitolta voi hakea virallista kasvattajanimeä täysi-ikäinen, 2 vuotta frettejä omistanut henkilö jonka fretti- ja kasvatustietoutta testataan vielä kasvattajanimianomuksella.

42. Miksi ei tulisi suosia pimeää kasvattajaa?
Pimeät/epäviralliset kasvattajat ovat usein vain rahan perässä, eivätkä omista laadukkaita kasvatusyksilöitä. Joskus myös sekä emo että pennut elävät epämääräisissä oloissa, eivät saa tarpeeksi laadukasta ravintoa eikä pentuja käsitellä välttämättä lainkaan, jolloin ne ovat täysin tottumattomia käsittelyyn ja puremiskoulutuksenkin saa aloittaa aivan tyhjästä. Epäviralliset kasvattajat eivät myöskään voi rekisteröidä pentujaan Suomen Frettiliittoon, eivätkä he ole sitoutuneet noudattamaan frettiliiton kasvattajasitoumusta. Usein halvan, pimeän pennun hankinta kostautuu suurina eläinlääkärikuluina.

43. Saako frettejä eläinkaupoista?
Ulkomailla frettien eläinkauppamyynti on yleistä, Suomessa ei tällä hetkellä ole tietääkseni eläinkauppaa joka frettejä myy, mutta kyllä, frettejä saa myös eläinkaupoista. Fretin ostaminen eläinkaupasta ei kuitenkaan ole järkevää 42. kohdassa lueteltujen syiden takia. Usein eläinkauppaan saapuneet fretit ovat peräisin ulkomaisilta pentutehtailta ja ostamalla pennun eläinkaupasta tuet tällaista toimintaa.

44. Mitä fretille ei saa syöttää?
Fretit ovat laktoosi-intolerantteja, joten ne eivät saa syödä maitotuotteita. Myöskin suklaa, pähkinät, ksylitoli, sokeripitoiset ja runsassuolaiset ruuat, alkoholi ja kananmunan valkuainen ovat kiellettyjen ruoka-aineiden listalla. Hyvä lähtökohta fretin ruokintaa ajatellessa on se, että miettii mitä fretti voisi luonnossakin syödä. Fretti siis tuskin kaivaa Snellmannin keittokinkkuleikkeleitä tai päärynää kiven alta ruuakseen. ;)

45. Kuinka paljon fretit nukkuvat? 
Fretit nukkuvat suurimman osan vuorokaudesta, noin 15-20 tuntia. Hereillä ollessaan ne ovat aktiivisia ja tarvitsevat seuraa ja aktivointia.

46. Mitkä ovat frettien ns. huonoja puolia?
Tämä riippuu täysin siitä mitkä asiat kukakin mieltää huonoiksi puoliksi, mutta ehkä negatiivisimmät asiat freteissä on se, että ne eivät ole täysin sisäsiistejä sekä pureminen. Joidenkin mielestä myös fretin ominaishaju ei ole järin miellyttävä.

47. Ovatko fretit seurallisia?
Kyllä ovat. Fretti joka luottaa ihmisiin, hakeutuu automaattisesti ihmisen luo ja nauttii ihmisen kanssa touhuilusta, oli se sitten leikkimistä tai vain sylissä köllöttelyä ja rapsuttelua.

48. Hyppäävätkö fretit korkealle?
Fretit eivät ole niin ketteriä kuin esimerkiksi kissat, joten ne eivät hyppää järin korkealle mutta pystyvät kyllä kiipeilemään. Naarasfretit ovat usein uroksia ketterämpiä ja pääsevät hyppäämälläkin korkeammalle, mutta esimerkiksi sängylle ei ole naaraan eikä uroksenkaan vaikea päästä.

49. Mikä on hormoni-implantti?
Suprelorin hormoni-implantti on fretin nahan alle asennettava pieni kapseli, joka erittää hormonia tasaiseen tahtiin. Implantti katkaisee fretin kiiman, mutta ei pysäytä sen hormonitoimintaa kokonaan kastroinnin tavoin. Hormoni-implantti pitää fretin yleiskunnon parempana, implantti toimii siis kemiallisena kastraationa.

50. Osoittavatko fretit kiintymystään? 
Kiintymyksen osoittaminen on hyvin frettikohtaista, jotkut osoittavat sitä pusuttelemalla, kirputtamalla, putputuksena tai vaikka leikkiin "haastamisella". Fretit eivät kuitenkaan osoita kiintymystään samalla tavoin kuin koirat, joten kotiin tullessa fretti ei välttämättä ole innoissaan ovella vastassa vaan joko nukkuu tai keskittyy johonkin mielenkiintoisempaan puuhaan.  

51. Viihtyvätkö fretit sylissä?
Hyvin frettikohtaista, usein urokset ovat "leppoisampia" ja viihtyvät paremmin sylissä, mutta toki tämäkään ei ole sukupuolesta riippuvaista. On siis kuitenkin paljonkin frettejä jotka tykkäävät vain köllötellä omistajan kainalossa rapsuteltavana. 

52. Voiko frettiä käyttää metsästykseen?
Kyllä voi, mutta kaikki fretit eivät tähän sovellu. Ulkomailla frettejä käytetään paljonkin kanien metsästyksessä, myös Helsingissä frettejä käytetään citykanien metsästämiseen.

53. Kuinka paljon fretit painavat?
Leikattu naarasfretti painaa noin 500-900g, urokset taasen noin 1300-1900g. Leikkaamattomat naarasfretit painavat suunnilleen 700-1200g ja urokset puolestaan 1500-3000g. Fretin kokoon vaikuttaa paljon se, että minkä kokoisia frettejä suvusta ylipäätään löytyy. Venäläislinjaiset fretit ovat usein isompikokoisia.

54. Mitä lisäravinteita fretille voi antaa?
Fretille voi antaa mm. nutriplus cat -geeliä, oluthiivaa, merilevää, valkosipulia, kananmunankuoria, kananmunan keltuaista, lohiöljyä, maitohappobakteereja, kylmäpuristettua pellavansiemenöljyä, rypsiöljyä ja esimerkiksi kananrasvaa ruuan lisänä.  

55. Onko fretin pitäminen kallista?
Ainoat kustannukset fretissä ei ole sen hankintahinta. Fretti täytyy rokottaa, sille täytyy ostaa tarvikkeita ja ruokaa, joskus voi myös tulla odottamattomia eläinlääkärikuluja. Fretin ruoka on kalliimpaa kuin esimerkiksi koiranruoka, fretti ei siis ole halvimmasta päästä oleva lemmikkieläin alkuunkaan. Esimerkkinä mainittakoon että itselläni on mennyt vuoden aikana fretteihini 3000 euroa. Ilman "turhia" eläinlääkärikäyntejä.

56. Osaavatko fretit uida?
Kyllä osaavat, tosin varmasti löytyy myös yksilöitä jotka eivät osaa. Toiset fretit tykkäävät hirmuisesti vedestä, toiset taas inhoavat sitä yli kaiken.

57. Voiko freteillä pitää koko ajan ruokaa esillä?
Kyllä voi, koska fretti syö silloin kun se on nälkäinen ja vain sen verran kuin sen tarvitsee syödä. 

58. Mitkä ovat frettien perushoitotoimenpiteet?
Kynsien leikkaaminen, korvien putsaaminen sekä yleisesti kunnon tarkistaminen. Tarvittaessa myös fretin peseminen. 

59. Mikä on Waardenburgin syndrooma?
Waardenburg on perinnöllinen oireyhtymä joka aiheuttaa mm. kuuroutta, epäsuhtaisuuksia rakenteessa, suolisto-ongelmia sekä häiriöitä hermostossa. Fancy-värisistä freteistä 75% on sairastunut Waardenburgin syndroomaan.

60. Kuinka usein fretti pitää pestä?
Frettiä ei tarvitse pestä säännöllisesti, ainoastaan silloin kun sille on tarvetta. Esimerkiksi jos fretti on sotkenut itsensä, tai ennen näyttelyitä. Kiimaisten frettien turkit rasvoittuvat, joten tällöin fretin voi myös pestä mutta kauaksi aikaa siitä ei ole hyötyä. Turhaa pesemistä tulisi välttää jotta fretin iho ei ärsyynny, lisäksi sanotaan että fretin ominaishaju voimistuu mikäli sitä pestään usein.

61. Onko olemassa pitkäkarvaisia frettejä?
Kyllä on. Frettejä on sekä angoria, että puolipitkäkarvaisia. 

62. Osaavatko kaikki eläinlääkärit hoitaa frettejä?
Jokainen eläinlääkäri osaa varmasti tehdä perustoimenpiteet kuten rokottaa, implantoida ja nesteyttää fretin. Kaikki eivät kuitenkaan ole erikoistuneita eksoottisiin eläimiin eivätkä välttämättä suostu esimerkiksi leikkaamaan frettiä. Fretteihin erikoistuneita lääkäreitä on monilla paikkakunnilla Suomessa, mutta monista paikkakunnista niitä taasen ei löydy.

63. Voivatko ihmisten taudit tarttua freteille? 
Flunssa voi, mikäli siis itse on kuumeinen ja nuhainen niin frettiä ei kannata määräänsä enempää pusutella jotta tauti ei tarttuisi siihen. Usein kuitenkin tauti tarttuu, mutta fretin flunssan voi hoitaa kotona ja harvoin tarvitaan eläinlääkärin apua taudin kuriinlaittamisessa. Fretin ruumiin lämpötilaa olisi myös hyvä seurata.

64. Mitä herkkuja fretille voi antaa?
Parhaita herkkuja freteille ovat täyslihaherkut, esim PrimaCatin kanakierre-, tonnikala-, kanakuutio- ja ankkasuikalepalat. Lihaherkkujen kanssa ei ole niin tarkkaa määrän kanssa mitä niitä antaa. Lisäksi fretille voi satunnaisesti tarjota esimerkiksi kurkunsiivun, mikäli se siitä pitää. Mitään hyötyä kurkusta ei fretille kuitenkaan ole sellaisenaan. Nutriplus cat on varmasti jokaisen fretin lempiherkku, mutta sen annostelun suhteen täytyy olla tarkkana sillä se sisältää todella paljon vitamiineja.

65. Miten voi ehkäistä fretin hammaskiveä?
Jotkut pesevät fretin hampaita, mutta kaikista paras tapa ehkäistä ja hoitaa kammaskiveä on syöttää fretille raakaruokaa, etenkin lihaisia luita, kuten kanankauloja. Jos hammaskiveä on paljon, se joudutaan käydä poistattamassa eläinlääkärillä. 

66. Mitä hiekkalaatikossa voi käyttää kuivikkeena?
Esimerkiksi kissanhiekkaa tai puupellettejä. Kaikki kissanhiekkalaadut eivät kuitenkaan käy, sillä etenkin vahvasti paakkuuntuvat hiekat voivat takertua fretin sukupuolielimiin, mikä tuntuu fretistä epämiellyttävältä. Lisäksi tämänkaltaiset hiekat kulkeutuvat helposti tassujen mukana joka puolelle asuntoa ja kuivattavat anturoita.  

67. Mahtuvatko fretit pieniin koloihin?
  Kyllä mahtuvat. Fretti voi saada ängettyä itsensä jopa 5cmx5cm kokoiseen koloon. 

68. Mistä tietää että fretillä on korvapunkkeja?
Fretti rapsuttelee paljon ja korvista tulee tummaa, kahvinpurumaista tököttiä. Korvapunkit hoidetaan loishäädöllä, lisäksi kaikki fretin liinavaatteet täytyy pestä.

69. Mitä fretillä pitää olla ulkomaille mentäessä?
Lemmikkieläinpassi sekä voimassaoleva rabiesrokote.  

70. Vaihtaako fretti karvaa?
Kyllä, fretti vaihtaa karvan kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Keväällä karvanlähtö on rajumpaa sillä fretti tiputtaa paksun talviturkkinsa pois. 

71. Pitävätkö fretit mitään ääntä?
Kyllä, tosin fretti on hiljainen eläin mutta se voi päästellä erilaisia ääniä. Kun fretti on todella iloinen, se putputtaa. Tappelevat fretit kiljuvat usein, ja rajusti leikkivät/nahistelevat fretit päästävät erinäisiä äännähdyksiä. Fretit joilla on kiima täysillä päällä, kotkottavat usein jatkuvasti ja kovaan ääneen etsiessään sulhasta/morsianta itselleen, varsinkin jos ne haistavat kiimassa olevan vastakkaisen sukupuolen edustajan.

72. Millaiset hampaat fretillä on?
Fretillä on petoeläimen hampaat, sillä on pitkät ja terävät kulmahampaat alhaalla ja ylhäällä. Fretin poskihampaita tulisi tarkkailla säännöllisin väliajoin, sillä sinne kertyy helposti hammaskiveä. Fretti voi myös saada kulmahampaansa katki leikkiessään/tapellessaan toisen fretin kanssa, tai jos se renkuttaa hampallaan häkin/kantokopan kaltereita. 

73. Miksi fretit kulkevat selkä "köyryssä"?
Fretin selkäranka muodostuu erilaisista nikamista ja levyistä, joiden ansiosta se pystyy tekemään esimerkiksi u-käännöksen ahtaassa paikassa. Fretti myös taipuu lähes kaksinkerroin joustavan ruumiinsa vuoksi. Fretin selän köyryys tulee selkärangasta, kylkiluista ja tukirangan tyypistä, selkärangan nikamat ovat pitkänomaisia ja lihaksisto on kehittynyt tukemaan selkärangan notkeutta.

74. Voiko fretti elää luonnossa?
Fretit ovat jalostettu lemmikkieläimiksi ja ne ovat tottuneet saamaan ruuan suoraan nenänsä eteen, joten jos fretti esimerkiksi pääsee karkuun luontoon, se ei todennäköisesti selviä siellä. 

75. Millaisista leluista fretit pitävät?
Tämä vaihtelee yksilöittäin, jotkin fretit pitävät todella paljon "naruleluista", siis leluista joissa on kepin päässä naru ja narun päässä esimerkiksi hämähäkkiä muistuttava örri. Toiset taas pitävät vinkuleluista ja jotkut kilisevistä palloista. Tunnelit ja putket ovat kuitenkin lähes kaikkien frettien mieluisimpia leikkipaikkoja.

76. Missä voi tutustua fretteihin?
Fretteihin voi tutustua esimerkiksi käymällä kylässä frettikodissa tai vierailemassa jossain frettitapahtumassa, kuten näyttelyissä tai frettipäivillä. 

77. Mikä on frettien yleisin kuolinsyy?
Usein fretin hengen vie vierasesineen aiheuttama suolitukos, ja koska fretti on äärettömän utelias eläin, ne saavat usein itsensä vaarallisiin paikkoihin ja frettejä kuolee siis jonkin verran myös erilaisten tapaturmien vuoksi. 

78. Onko fretti sopiva lemmikki opiskelijalle?
Se on selvää, ettei fretti sovi ihan kenen tahansa lemmikiksi. Opiskelijoilla ei aina ole rahatilanne kunnossa, mikä on yksi edellytys jonka pitäisi olla kunnossa jos fretti aiotaan hankkia. Fretti on kuitenkin pieni ja suhteellisen helppohoitoinen, seurallinen sekä hiljainen lemmikkieläin joka ei tarvitse äärettömän paljoa tilaa. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta frettejä on paljon opiskelijoilla. 

79. Mikä on fretin normaali ruumiinlämpö?
Noin 38-39°C. 

80. Miten frettiä koulutetaan? 
Fretin koulutuksessa tärkeintä olisi se, että koulutus tapahtuu fretin omilla ehdoilla ja positiivisilla kokemuksilla. Hiekkalaatikkokoulutuksessa palkitaan fretti aina kun se käy laatikolla, kun fretti on leikkinyt tai nukkunut niin se on myös hyvä siirtää hiekkalaatikolle ja jos se tekee tarpeensa sinne, sitä palkitaan. Puremiskoulutukseen on monia eri keinoja, jotkut laittavat sitruunaa sormiin (joka maistuu joidenkin frettien mielestä pahalle, ei kuitenkaan kaikkien!) ja jotkut laittavat sormen poikittain fretin suuhun, jolloin fretistä tuntuu epämiellyttävältä. Frettiä torutaan joko sanomalla tiukasti "ei!" tai sitten sihisemällä, kurittaminen ei ole koskaan oikein ja voi johtaa siihen että fretti rupeaa pelkäämään ihmisiä. 

81. Voiko frettiyhdistykseen kuulua vaikkei omista frettiä?
Kyllä voi. 

82. Mitä ovat kodinvaihtajat?
Kodinvaihtajat ovat frettejä, jotka etsivät uusia koteja siksi että niiden sen hetkinen perhe ei enää syystä tai toisesta kykene fretistä huolehtimaan. 

83. Onko Suomessa "frettirescueta"?
Ei ole. Kodinvaihtajien määrät kuitenkin ovat joka vuosi nousussa, joten tarvetta tällaiselle olisi. Toivotaan että joskus hamassa tulevaisuudessa sellainenkin vielä Suomeen saataisiin.

84. Miksi frettiä ei tulisi leikkauttaa nuorena? 
Steriloiminen/kastroiminen seisauttaa fretin hormonitoiminnan täysin, jolloin riskit sairastua lisämunuaissairauksiin suurenevat. Mitä nuorempana fretti leikkautetaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se sairastuu myöhemmin. 

85. Mitä merkitystä valaistuksella on frettien suhteen?
Luonnonvalo on freteille tärkeää, kuten myöskin pimeys. Lisäämällä luonnonvalon määrää ja vähentämällä keinovalon määrää, hoidetaan esimerkiksi lisämunuaissairauksista kärsiviä frettejä. Keinovalon määrä tulisi siis minimoida niin vähäseksi kuin mahdollista, mikä kuitenkin Suomessa on hankalaa varsinkin talviaikaan. 

86. Mitä eri kiimankatkaisumenetelmiä on?
Kastrointi, sterilointi, hormoni-implantti, kiimankatkaisupistos, astutus ja v-hobin käyttäminen. 

87. Mikä on v-hob?
V-hobilla tarkoitetaan vasektomoitua urosfrettiä. Uroksen siemenjohtimet on katkaistu ja solmittu fretin ollessa nukutuksessa, tämä leikkaus ei lopeta fretin hormonitoimintaa eikä myöskään kiimaa. Vasektomoitu uros käyttäytyy siis ihan kuten muutkin kiimaiset urokset, mutta se ei pysty lisääntymään. 

88. Mikä on aplastinen anemia?
Naaraan kiiman pitkittyessä liikaa, se sairastuu aplastiseen anemiaan estrogeenin jatkuvan tuotannon vuoksi. Luuytimen toiminta heikkenee eikä se tuota enää tarpeeksi punasoluja, jollon fretti sairastuu anemiaan ja menehtyy. Kun fretti on jo sairastunut, ei yleensä ole enää mitään tehtävissä. 

89. Mitä ovat hybridit?
Hybrideiksi kutsutaan villihillerin ja fretin risteytyksiä. 

90. Mitä tarvikkeita olisi hyvä olla ennen pennun saapumista? 
Hiekkalaatikot, kantokoppa, leluja, petejä, kynsisakset, sekä tarvittavat lääkkeet ja haavanhoitovälineet. Mikäli pennun saapuminen on varmaa, on hyvä myös hankkia etukäteen esimerkiksi ruuat. 

91. Mitä fretin lääkekaapin tulisi sisältää?
Desinfiointiainetta, sideharsoa, ruiskuja, parafiiniöljyä, Aptus attapektia, ja -nutrisalia ja toipilasruokaa (esim Hill's A/D). 

92. Mitä tulisi ottaa huomioon sisustaessa frettikotia?
Fretti on kekseliäs ja utelias eläin, joten se haluaa tutkia joka ikisen nurkan elinympäristöstään. Jos fretti on päättänyt päästä jonnekin, kuten vaikka pöydälle, se yleensä keksii tavan päästä sinne. On siis yritettävä ajatella sisustusta fretin näkökannalta, mitä se voisi tehdä päästäkseen takan päälle tai voiko se päästä johonkin sellaiseen paikkaan mistä pudotessaan se voi satuttaa itsensä. Myös mahdolliset kolot ja reiät tulisi tukkia jotta fretti ei pääse niihin. 

93. Minkä ikäisenä frettipentujen silmät aukeavat?
4-5 viikon iässä. 

94. Pitääkö frettinäyttelyissä "juoksuttaa" frettiä?
Ei, fretinkantaja hakee fretin kantokopassaan arvosteltavaksi tuomarille. 

95. Jos fretille on häkki, millainen sen tulisi olla? 
Mahdollisimman tilava. Hyvä häkki on esimerkiksi Ferret Nation double, johon saa halutessaan myös vielä kolmannen lisäkerroksen. 

96. Voiko fretille syöttää metsästettyä eläintä?
Esimerkiksi rusakkoja, jäniksiä tai lintuja voi, kunhan liha on käsitelty oikein ja pakastettu mahdollisten loisten varalta noin pari viikkoa.

97. Miten fretin korvat putsataan?
Yleensä kostealla pumpulipuikolla, täytyy kuitenkin varoa ettei puikkoa työnnä vahingossa liian syvälle. 

98. Mitä eläintä fretti muistuttaa lemmikkiominaisuuksiltaan?
Fretti on seurallinen ja kaipaa ihmisen seuraa ja huomiota, ihan kuten koirat ja kissatkin. Fretti muistuttaa siis käytökseltään ja hoidettavuudeltaan hyvin paljon koiraa ja kissaa, joskin on vain eksoottisempi lemmikkieläin. Kissoista ja koirista fretti eroaa kuitenkin sen osalta, että se ei välttämättä opi sisäsiistiksi ja ne saattavat purra omistajiaan. 

99. Raapivatko fretit esimerkiksi tapetteja tai listoja?
Yleensä eivät, mutta mikäli fretillä on tylsää eikä sitä ole aktivoitu tarpeeksi, se voi keksiä juuri tämänkaltaista puuhaa itselleen. Harvemmin kuitenkin. 

100. Voiko fretillä käyttää puruja häkin alusena?
Ei voi. Purut aiheuttavat fretille hengitysongelmia, häkissä voi käyttää esimerkiksi fleecejä ja lakanoita ja muita pehmeitä materiaaleja. 

101. Mitä tarkoittaa näätäpuffi?
Fretin anaalirauhasissa on pahanhajuista nestettä, jonka fretti yleensä päästää ilmoille säikähtäessään, ollessaan innostunut tai jollain tapaa kiihtynyt. Joskus fretit puffauttelevat ihan muutenvain. Haju on epämiellyttävä, mutta se haihtuu muutamassa minuutissa tuulettamalla.


♥ Manta

28 kommenttia:

Nata kirjoitti...

Sulla meni yöhön asti tän kanssa mä huomaan D:
Hatun nosto, ei varmasti ollu helppo urakka!

sanna kirjoitti...

Infodump :D. Hyviä kysymyksiä ja vielä parempia vastauksia, erinomaista jälleen kerran.

shm` kirjoitti...

Jes hyvähyvä :)

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hyvä tällänen, sain vastaukset jopa niihin kysymyksiin joita en ollut edes osannut pohtia! :) Oikeesti, tästä oli tosi paljon apua, jos meille ensi tai sitä seuraavana keväänä se frettilapsi kotiutuu.

mantu kirjoitti...

Hahah joo niin meni, mut oli kyllä mainio fiilis kun sai klikata "julkaise" ja koko touhu oli valmis! :)

mantu kirjoitti...

Tästä nyt ei mitään perusjuttuja pitäisi puuttua. ;) Kiitoksia!

mantu kirjoitti...

Tsihihi <3

mantu kirjoitti...

Kiitos paljon! :) Toivon ja uskon tosiaan saavani tästä positiivista palautetta, vaikka vastaukset eivät pitkiä ja perusteellisia olekaan niin ainakin johdattavat oikeille jäljille. :) Hienoa kuulla että tästä oli sinulle apua, onnea fretinhankintaasi! :)

shm` kirjoitti...

Piti iha asiakseen äidin rauhaa häiritä ja käskee sen tulostamaan mulle tää rimpsu. Postia odotellessa <3 ;)

Anonyymi kirjoitti...

Voi kiitos sinulle tästä, sain vastaukset kaikkiin tarvitsemiini kysymyksiin :)

mantu kirjoitti...

Kiitokset itsellesi, hyvä juttu että tästä on ollut apua! :) Muutama tunti tän parissa tulikin painittua. ;)

janika kirjoitti...

Hyvät kysymykset ja vastaukset! Monet tulevat fretinomistajat miettivät varmasti näitä kysymyksiä. Teit varmaan hirveän työn :)

mantu kirjoitti...

Kiitoksia! Tosiaan ajattelin tälläisen tehdä ihan yleisesti esitettyjen kysymysten pohjalta, ja rupesin sitten miettimään että mitä kaikkea itse pohdiskelin silloin kun en vielä freteistä kauheasti tiennyt. :) Toivon todella että tästä on ollut freteistä kiinnostuneille ihmisille apua! Kyllähän tässä jonkin aikaa meni ja välillä tuotti vaikeuksia keksiä uusia kysymyksiä mutta ihan hyvä tästä tuli vaikka itse sanonkin! ;D

Anonyymi kirjoitti...

Ainoa asia mikä jäi puuttumaan niin naarasfretin leikkauksen hinta, olisi kiva tietää paljon kastroinnilla on hintaa pk-seudulla :)))

mantu kirjoitti...

Hinnat vaihtelevat todella suuresti paikkakuntien ja klinikoiden välillä, mutta veikkaisin että pääkaupunkiseudulla hinnat pyörivät 150-200 eurossa. Kaikinpuolin järkevämpää olisi suosia hormoni-implanttia. :)

Anonyymi kirjoitti...

Jooo kiitos, päätin että Minni saa implantin, koska se on turvallisempi vaihtoehto ::) kiitos vinkeistä!!

mantu kirjoitti...

Hieno homma, implantti on varmasti fretillesi parempi vaihtoehto kuin sterkkaaminen, hyvä juttu että implantin puoleen päädyit! :)

Anonyymi kirjoitti...

Yks kysymys, Ostetaanko noita Implantteja Eläinlääkäristä? Joo, oon vasta miettimässä frettiä ja olen aloittelija :D

mantu kirjoitti...

Anonyymi: Kyllä, implantit laitetaan eläinlääkärillä. :) Niitä ei siis laiteta itse, vaan eläinlääkäri laittaa ne.

Anonyymi kirjoitti...

kysyisin vielä, että monestiko päivässä näitä ihanuuksia ruokitaan? :) ja annetaanko freteille hedelmiä esimerkiksi ns. makupaloina sillointällöin vai onko nääkin kiellettyjen listalla? :D

mantu kirjoitti...

Anonyymi: Riippuu aivan siitä mitä ruokaa syötetään, kuivaruokaa pidetään usein esillä jatkuvasti, mutta raakaa useimmat antavat sen kaksi kertaa päivässä eli aamuin ja illoin. :) Hedelmät ovat ehdottomasti kiellettyjen listalla.

Ninja kirjoitti...

Todella hyvä tietopaketti tässäkin. :) Fretit ovat todella söpöjä, mutta näiden infojen perusteella eivät ole minulle sopivia lemmikkejä, sillä kaipailen harrastuskaveria ja tuo "sotkeminen" vähän hirvittää. Toisaalta enpä ollut uutta lemmikkiä harkitsemassa, mutta silti oli kiva lukea. Jospa joskus joku kaveri ottaa fretin, niin pääsee sitä hoitamaan. :)

kristian heinonen kirjoitti...

kuinka useasti fretti syö päivässä

Rainbow kirjoitti...

Mitens, saako freteille antaa kalaa? Niinku tyyliin itse pyydettyä? Keitettynä? Raakana? Joissain kaloissa taitaa kuitenki olla matoja?

Anonyymi kirjoitti...

mikrosirutetaanko frettejä?

Anonyymi kirjoitti...

voiko fretille syöttää ihan normaalia lihaa paistettune tai raakana?

Anonyymi kirjoitti...

Mulle on kerrottu että fretin herkkua on banaani... oikeestaan luin sen tieto kirjasta joka kertoi freteistaä. pitääkö paikkansa?

Anonyymi kirjoitti...

Voiko 14 vuotias huolehtia fretistä?

Lähetä kommentti