tiistai 6. maaliskuuta 2012

Suunnitelmissa fretin hankinta?

Kun fretin hankintaa suunnitellaan, on syytä ottaa hiukan aikaa itselleen ja miettiä ihan ajan kanssa monia eri asioita eri näkökulmista. Onneksi usein ei niin käy, mutta joskus ihmiset hankkivat fretin vain hetken mielijohteesta, netissä nähty kuva tai pihalla vastaan tullut hilleri valjaissa on niiiin söpö näky, että sellainen on pakko saada itselleenkin. Tällöin ei yleensä vaivauduta/"keritä" ottaamaan asioista kunnolla selvää ja fretti ostetaan epämääräisistä oloista eikä sille tarjota sellaista elämää mitä fretti tarvitsee.

Ihan ensimmäisenä pitää miettiä että onko valmis ottamaan vastuuta. Pieni eläin on täysin sinun vastuullasi koko sen eliniän ajan, se odottaa että annat sille ruokaa, pidät sillä jatkuvasti raikasta vettä tarjolla, pidät sille seuraa ja huolehdit myös sen elinympäristöstä. Fretti on pieni ja utelias eläin jolla on tapana ottaa suuhunsa kaikki mitä sen naaman eteen tulee, yöpöydältä pudonnut korvatulppa voi koitua helposti fretin kohtaloksi. Sinun tehtäväsi on myös tarjota fretille mahdollisimman hyvät lähtökohdat elämälleen sen pentuaikana, suosimalla hyvää kasvattajaa ja sen jälkeen kun fretti on kotiutunut, opettamalla sille luottamusta ja käytöstapoja. Kun pentu kotiutuu, ei välttämättä ole järkevintä ensimmäisenä panostaa hiekkalaatikkokoulutukseen, vaan saada pentu ensin luottamaan itseensä edes jollain asteella. Pieni ja avuton pentu voi olla hyvinkin peloissaan ensimmäisten päivien ajan uudessa kodissaan, kun se on joutunut erilleen sisaruksistaan ja tutusta paikasta. Omistajan tehtävänä on toimia pennun tukena ja turvana ja olla sille ihminen jota fretin ei koskaan tarvitse pelätä. Äidin roolia ei kuitenkaan ole järkevää ottaa, koska silloin koulutuksen kanssa voi tulla ongelmia kun fretti tajuaa kunnolla olevansa niskan päällä. Freteiltä puuttuu sama miellyttämisenhalu mikä esimerkiksi koirilla on, joten sisäsiisteys- ja purukoulutus ei ole ihan yhtä yksinkertaista kuin koiranpennun kanssa. Hyvin opetettu fretti pitää sinua orjanaan ja itseään jumalana, mutta tietää silti tehneensä väärin jos sattuu vaikka puraisemaan omistajaa tai tekemään tarpeensa lattialle ja ihminen sitä sen vuoksi toruu ja pitää sille mykkäkoulua. Ne kun haluavat olla aina huomion keskipisteenä.

Toinen asia jota täytyy miettiä, on se, että riittääkö aika fretille. Vaikka fretti onkin pieni eläin ja nukkuu suurimman osan vuorokaudesta, on se silti myös hyvin seurallinen lemmikki ja kaipaa leikkikaveria ja rapsuttelijaa. Tässäkin on eroja, jotkin fretit leikkivät tosi vähän mutta tykkäävät olla sylissä hellittävänä, jotkut taas eivät pysy sylissä millään ja haluavat vain leikkiä. Vaikka fretillä olisikin lajitoveri jonka kanssa leikkiä, se ei tarkoita sitä että ihmisen rooli olisi sen jälkeen vain rapsuttelijana. Fretin takia voi joutua tekemään uhrauksia, jos vaikka ilkeä vatsatauti vaivaa frettiä niin sitä ei voi jättää yksin kotiin, vaan sen tilaa täytyy tarkkailla kokoajan koska pienenä eläimenä fretti voi kuivua hyvn nopeasti. On siis oltava fretin tukena ja huolehtia siitä että se saa varmasti juotua tarpeeksi, sekä lääkitä sitä. Tämän vuoksi voit joutua jättämään kaverin synttäribileet tai firman pikkujoulut välistä. Fretti antaa kuitenkin paljon enemmän vapauksia kuin koira siinä mielessä, että niitä ei tarvitse käyttää pihalla lenkillä tai tarpeillaan. Jos ne kokevat olonsa yksinäisiksi, ne eivät rupea haukkumaan, vaan yleensä keksivät sitten jotain omistajan mielestä ei-niin-kivaa-tekemistä, kuten paikkojen uudelleenjärjestelemistä. Fretti pärjää siis hyvin yksin kotona vuorokaudenkin, täytyy vain olla varma siitä että sillä on vettä ja ruokaa saatavilla. Kotiin tullessa voi vastassa olla jonkin asteinen kaaos kun fretti on yksinollessaan keksinyt itselleen viihdyttävää tekemistä. Lisäksi on syytä pohtia tulevaisuutta, onko suunnitelmissa kenties hankkia lapsia, muuttaa paikkakunnalta, entä jos tuleekin ero, jos työ menee alta tai jos sairastuu. Asioita täytyy ajatella niin, että jos on sellainen asenne että "kun lapsi tulee, niin fretti lähtee", ei ole järkevää hankkia lemmikkiä siksi aikaa "lapsenkorvikkeeksi". Tai jos uuteen asuntoon ei saa ottaa lemmikkiä, niin hankkiudutaanko lemmikistä sitten eroon jotta saadaan se unelmien kämppä? Tulevaisuuttakin kannattaa ajatella, voisiko tulla jotain sellaista minkä vuoksi luopuisit lemmikistäsi. Fakta on se että eläin kärsii eniten, eikä suinkaan ihminen.

Kolmanneksi, tilat. Onko sinulla mahdollisuus järjestää fretille turvalliset, mutta kuitenkin fretin tarpeet täyttävät tilat. Onko frettiä mahdollista pitää vapaana, jos ei, niin onko sille mahdollista varata kokonaan omaa huonetta. Jos mahdollisuutta ei ole siihenkään, niin mikä on ratkaisu? Itse vastustan fretin häkissä pitämistä, koska fretti ei ole häkkieläin eikä se myöskään sinne kuulu. Joskus häkki voi kuitenkin olla fretin oman turvallisuuden vuoksi välttämätön, mutta silloin häkin tulisi olla todella tilava, esimerkiksi kaksi- tai kolmikerroksinen Midwest Ferret Nation -häkki. Edellisessä asunnossamme fretit saivat olla vapaana koko asunnossa (miinus kylpyhuone & vaatehuone) ja nykyisessä asunnossamme freteillämme on ihan oma huoneensa. Kumpikin tyyli sopi hyvin, edellinen asunto oli helppo fiksata frettiturvalliseksi, mutta silti oma huone tuntuu paremmalta ratkaisulta, kun voi olla varma siitä että huone on turvallinen eikä fretti pääse kiipeämään siellä mihinkään josta se tippuessaan voisi satuttaa itsensä, eikä fretti pääse huoneesta pois. Esimerkiksi Playpenien avulla voi myös saada rajattua fretille oman tilansa vaikka olohuoneesta, tosin jotkut fretit tulevat niistä ylitse. Oma mielipiteeni on se että häkkiä tulisi pitää aina viimeisenä ratkaisuna, mutta kuitenkin ensisijaisesti on ajateltava fretin turvallisuutta sekä tietysti mukavuutta.

Neljäntenä asiana huomioon täytyy ottaa taloudellinen tilanne, eli raha. Fretti itsessään ei ole kallis eläin, lemmikkipentu viralliselta kasvattajalta maksaa normaalisti 350 euroa. Fretti on kuitenkin paljon pitkäikäisempi lemmikkieläin kuin esimerkiksi monet jyrsijät, kuten gerbiilit, hiiret ja rotat. On ollut frettejä, jotka ovat eläneet jopa 13-vuotiaiksi. Fretin elämän aikana rahaa menee yllättävän paljon ruokiin, leluihin, rokotuksiin sekä mahdollisesti muihin eläinlääkärikuluihin. Fretti on suhteellisen sairas eläinlaji ja aina eläinlääkärit, varsinkaan ne jotka eivät fretteihin ole erikoistuneet, eivät osaa sanoa mikä frettiä vaivaa. Tällöin tulee usein turhiakin eläinlääkärinkuluja kun ilman erityistä päämäärää fretiltä otetaan ties mitä kokeita ja näytteitä, mutta syytä oireiluun ei löydetä. Järkevintä on siis aina hakeutua suoraan frettitietoiselle eläinlääkärille, niin mahdollisilta lisäkustannuksiltakin voidaan välttyä. Olen itse aiemmin laskeskellut tässä postauksessa tähänastisia menoja ja kuluja mitä fretteihini on mennyt. Tällä hetkellä liikutaan siinä 2000-3000 euron paikkeilla. Fretti ei myöskään katso aikaa, paikkaa eikä vuorokaudenaikaa kun se sairastuu. Jos fretti saa sunnuntaiyönä imaistua kitusiinsa jotain ja alkaa oireilla siihen malliin että kyseessä voi olla suolitukos, on päivystävälle mentävä todella nopeasti mikäli fretin henki aiotaan saada pelastettua. Päivystävä eläinlääkäri, leikkaus, yöaika ja pyhäpäivä tuovat mukavasti lisähintaa loppulaskuun, joka voi olla lähellä 700 euroa. On siis hyvä olla rahaa säästössä tai sitten sopia vanhempien kanssa, että jos joskus itsellä ei ole rahatilanne juuri kohdillaan ja tulee joku äkkinäinen eläinlääkärikäynti, niin vanhemmat voivat avittaa maksamalla eläinlääkärilaskun. Velat kerkeää aina maksella, mutta menehtynyttä lemmikkiä et voi saada takaisin. Ainoat kustannukset fretissä eivät siis ole pelkästään eläin itse ja sen ruuat sekä lelut.

Viides asia jota täytyy ajatella on se, että millainen fretti on lemmikkinä, ja että onko se juuri sellainen mitä lemmikiltä odotat. Jos kriteerisi lemmikille on helppohoitoisuus, rauhallisuus, hiljaisuus, vaivattomuus ja halpuus, ei fretti ehkä ole sinulle sopivin lemmikki. Fretistä et myöskään saa harrastuskaveria, eikä se välttämättä ole kiinnostunut täyttämään lenkkikaverisi paikkaakaan. Jokainen fretti on yksilö, jotkut voivat olla hankaliakin ja jekkuilijoita luonteeltaan, jotkut taasen tuntuvat omistavansa koko elämänsä omistajalleen ja rakastavat kainalossa köllimistä ja tv:n katselua. Fretti on seurallinen eläin joka kiintyy omistajaansa samalla tavalla kuin vaikka kissa tai koira. Aiemminkin olen jo todennut että hyvä fretinomistaja on varustettu pitkällä pinnalla, ripauksella huumorintajua sekä varmalla ja rauhallisella asenteella. Lemmikin koulutuksessa täytyy olla johdonmukainen, eikä pieleen menevän asian tarvitse olla edes iso kun fretin luottamus ihmisiä kohtaan on jo kadonnut kuin tuhka tuuleen. Fretteihin on syytä käydä tutustumassa useaan otteeseen ennen oman hankintaa, jotta ei sitten tulisikaan sellaista fiilistä että voi paska, ei tämä nyt ollutkaan niin kiva lemmikki mitä luulin. Tällaisten tilanteiden takia frettejä päätyy kiertolaisiksi, kun fretin hankintaa ei mietitty tarpeeksi pitkälle. Mikäli on allerginen, niin silloin varsinkin on syytä käydä katsomassa useita eri fretteä livenä, jotta näkee kuinka oma allergia reagoi eläimeen. Jotkin ihmiset jotka ovat allergisia esimerkiksi hevosille, koirille ja kissoille, eivät oireile ollenkaan freteistä. Sitten on taas ihmisiä jotka eivät ole tiettävästi allergia millekään, mutta saavat freteistä hirveät allergiset oireet. Frettien ominaishaju on myös useiden ihmisten mielestä erikoinen, haju myös leviää koko asuntoon ja tarttuu vaatteisiin. Jotkin vieraat sanovat että fretit haisevat kummalliselle, omasta mielestäni ne tuoksuvat kivalle.

Kuudenneksi, kun suunnittelet fretin hankintaa, ota yhteyttä hyvään, luotettavaan ja osaavaan kasvattajaan. Suomen frettiliiton hyväksymien kasvattajien kotisivut löytyvät täältä blogistanikin tuosta sivupalkista. Oma kantani on jyrkkä, itse halveksun eläinkauppoja jotka myyvät frettejä, frettitrokareita, pimeitä kasvattajia sekä "puskakasvattajia". Näistä asioista olen jauhanut ennemminkin jo muutamaan otteeseen, mikäli siis on yhtään blogiani ennemmin lukenut niin on jo tietoinen niistä riskeistä mitä sisältyy pennun hankintaan epäviralliselta kasvattajalta. Pienillä valinnoilla voit kuitenkin saada pitkäikäisemmän ja terveemmän lemmikin, ja jos et ole valmis maksamaan sitä 100 euroa enempää tai ajamaan 100 kilometriä kauemmas fretinpentua hakemaan, niin lemmikkieläimen hankinta ei välttämättä ole järkevää juuri sillä hetkellä. Monet ihmiset ovat myös ikävä kyllä myöhään liikkeellä pentukyselyiden kanssa, esimerkiksi nyt kun kevät tekee jo vauhdilla tuloaan ja kasvatuskausi alkaa, ovat kasvattajien listat jo täpöten täynnä nimiä. Mutta mikäli fretin hankinnan kanssa on tosissaan, malttaa odottaa siihen seuraavaan vuoteen jolloin on suuremmat mahdollisuudet saada se oma pentu kun pääsee kasvattajan varauslistojen kärkeen, lisäksi "välivuotena" kerkeää myös opiskella lisää freteistä ja vaikka käydä katsomassakin niitä frettikodeissa tai tapahtumissa. Joskus myös käy niin että kasvattajan mielestä pennun kyselijä ei ole varteenotettava fretinomistaja eikä kasvattaja halua hänelle pentua myydä, mikä on täysin ymmärrettävää sillä tottakai kasvattajat haluavat pennuilleen mahdollisimman hyvät, loppuelämän kodit. Tällaiset ihmiset eivät sitten usein suostu hyväksymään sitä tosiasiaa että eivät välttämättä sovellu fretinomistajaksi tai että heidän tämänhetkiseen elämäntilanteeseensa ei juuri nyt lemmikkieläin sovi. Sitten käy usein niin että fretti hankitaan jostain muualta ja haukutaan viralliset kasvattajat pystyyn siksi kun he eivät pentua myyneet.


Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä asiana tulee tieto. Ennen fretin hankintaa on syytä ottaa todella monista asioista selvää, etunenässä tietenkin frettien ruokinnasta, yleisistä hoitotoimenpiteistä sekä sairauksista. Ensimmäisenä tulisi tietää se, että fretti ei ole jyrsijä, vaan petoeläin. Se syö raakaa lihaa, pieniä jyrsijöitä kuten marsuja, pupuja, hiiriä, hamstereita, gerbiilejä, rottia ja muita pieniä eläimiä joita monet ihmiset pitävät lemmikkieläiminään. Fretistä et saa esimerkiksi pupun kaveria, suurin osa freteistä hyökkäisi todennäköisesti suoraan pienen töpöhännän kurkkuun kiinni ja tappaisi sen siihen paikkaan. Jotkin ruokkivat frettiään vain kuivaruoalla, mikä on omasta mielestäni väärin. Ymmärrän toki sen että kun fretti on tullut pimeältä kasvattajalta joka sille ei ole pennusta asti raakaa syttänyt, ei suostu raakaa lihaa syömään, mutta jos raakaruokaa ei anneta sen takia että se on ällöttävää tai jotain muuta vastaavaa, niin sitten todennäköisesti se heinää syövä pupu on parempi vaihtoehto lemmikiksi. Raakaa lihaa syödessään fretti ummistaa silmänsä ja nauttii joka hetkestä kun se syö vaikka tipua karvoineen tai kanankaulaa, lisäksi fretti käyttää paljon useampia eri lihaksia raakaa lihaa syödessään. Luiset lihat kuten kanankaulat pitävät fretin hampaat myös hyvässä kunnossa eikä fretille muodostu hammaskiveä. Kun itse suunnittelin vielä fretin hankintaa, luin pävittäin VS-Fretit ry:n foorumia jossa on keskusteltu todella paljon oikeastaan kaikesta fretteihin liittyvästä. Sieltä olen löytänyt vastaukset moniin minua mietityttäneisiin asioihin, kun ihmiset ovat kertoneet omia kokemuksiaan ja kyselleet itse heitä mietityttäneistä asioista, joihin kokeneemmat fretti-ihmiset ovat vastailleet. Lisäksi vaikka ei frettiä omistakaan niin voi laittaa sähköpostia tai vaikka viestiä facebookissa frettejä omistaville ihmisille tai kasvattajille ja kysellä lisää freteistä. Aina on parempi että sitä tietoa on mahdollisimman paljon etukäteen, eikä niin että kaikki opitaan vasta kantapään kautta jolloin pahimmassa tapauksessa eläinkin joutuu kärsimään. Hyvä esimerkki on vaikka se että aluksi fretti on teljetty häkkiin, sinne on laitettu puruja pohjalle ja pahimmassa tapauksessa vielä annettu heinää ruuaksi, sitten on luettukin jostain että fretti ei ole häkkieläin, purut aiheuttavat sille hengitysvaikeuksia ja -sairauksia ja että se ei syökään heinää. Mikäli suunnittelette fretin hankintaa, niin opiskelkaa paljon ennen oman pötkylän hankkimista, se on parhaaksi sekä teille että fretillenne.

♥ Manta

27 kommenttia:

Jertsu kirjoitti...

Taas kerran pelkkää asiaa! Nämä asiat tulisi kaikkien frettiä harkitsevien tai hankkivien tietää. Taidanpa linkittää blogisi kaikille niille, jotka kysyvät minulta frettien hankkimisesta (itse en paremmin asiaa osaisi esittää) :)

mantu kirjoitti...

Olisin ehkä halunnut kiteyttää näitä asioita vähän tiiviimpään pakettiin, mutta kun sitä asiaa on niin paljon että se on vähän mahdotonta. ;) Isot kiitokset sinulle! :)

sanna kirjoitti...

Erinomainen postaus. Itse asiassa fretin tilalle voisi monessa kohdassa vaihtaa minkä tahansa elukan ja teksti pitäisi silti paikkansa. Aktiivisia ja suht haastavia koiria omistavana ihmisenä tulen usein ihan huomaamattani ajatelleeksi, että fretti onkin kiva, kun se ei vaadi niin paljon. Sitten kun asiaa miettii enemmän, tajuaa, että se vaatii aivan yhtä paljon, mutta erilaisia asioita. Jokaisen tulisi ymmärtää, että vaikka fretti ei lenkkiä tarvitsekaan, sen kanssa ei tarvitse tokoilla montaa kertaa viikossa ja se ei vaadi aktivoimista päivisin niin paljon kuin koira, se on kuitenkin hereillä ollessaan AIVAN eri laatua, kuin koirat. Paljon aktiivisempi ja ehtiväisempi.

Jokainen eläin on jollain tavalla haastava eikä niiden vertaaminen toisiin ole kovinkaan toimivaa. valitettavasti juuri sitä ihmiset vaan tekevät ja sitten tulee näitä virhearvioita, kun lemmikki ei olekaan "helpompi" kuin se toinen lemmikki oli.

mantu kirjoitti...

Kiitos sanna! :) Jep, jokaisessa eläimessä on puolensa ja puolensa, jotkin mieltävät koiran hoitamisen todella raskaaksi, joillekin taas jo pelkkä kaninhäkin tai akvaarion siivoaminen voi olla hirveän iso homma. Kun lemmikkiä hankitaan niin täytyy ajatella piiitkälle tulevaisuuteen, koirakin kun voi elää lähemmäs parikymmentä vuotta, ja koko sen ajan se tarvitsee joka päivä ulkona käyttämistä, ruokintaa, turkin hoitoa, lenkkiä ja muuta tekemistä. Sama se on fretillä, vaikka ne elävätkin karkeasti sanottuna puolet vähemmän aikaa kuin koirat, niin silti niiden kanssa on aina leikittävä ja putsattava hiekkalaatikot ja huolehtia niidenkin ravinnonsaannista.

Oli se eläin mikä tahansa, hevonen, koira, kissa tai vaikka akaattikotilo, niin silti sitä täytyy hoitaa, ja jos ei jaksa nähdä pienintäkään vaivaa lemmikin hoidon eteen niin sitten on ehkä järkevämpää ostaa vaikka pehmolelukoira.

Siiri kirjoitti...

tosi hyvä postaus!
Musta on ihanaa että joku viittii kirjottaa noin paljon tietoa!!

Noin ihanista eläimistä<33

Anonyymi kirjoitti...

aivan ihana blogi sulla! tuli vaan nyt mieleeni, että miten pystyt elättää ittes ja vielä 2 frettiä + asut uudessa kolmiossa etc. taisiis eikö se oo aika paljon rahaa sun ikäselle. mikäli ymmärsin nii oot töissä ja haet sit opiskelee, ja kuitenkin sulla menee 2000e fretteihi keposasti. riittääkö rahat helposti vai tekeekö tiukkaa? itsekin olen näet parin vuoden sisään suunnitellut joko fretin tai koiran ottoa. fretti kiinnostaisi niin kovasti, mutta toisaalta huolettaa tuon rahamäärän takia. eli lieneekö sitten juuri omilleen poikaystävän kanssa yhteenmuuttanut opiskelijatuloinen hyvä fretinomistaja? onhan tässä toki aikaa se fretti myöhemminkin hankkia, muttakun se vain olisi niin ihana!

mantu kirjoitti...

Kiitoksia! :)

Minulla on siis mennyt fretteihini tähän mennessä se reilu 2000, ehkä jopa 3000 euroa. Rahaa niihin menee tasaiseen tahtiin, ja joskus tulee sellaisia isompia menoeriä kuten itse eläin, hormoni-implantit tai iso ruokatilaus. Yleensä siis ajoittuu nuo isot kulut sopivasti aina eri kuukausille jolloin palkkaakin on tullut. :D

Joskus kyllä ihmettelen itsekin että miten nuo rahat riittävät (poikaystävä ihmettelee useammin), olen nyt reilun vuoden asunut omillani (muuttanut välissä kerran) ja tähän asti Kela on maksanut vuokrani ja rahaa on jäänyt vielä vähän käteenkin. Nyt kun lopetin koulut niin tukia ei tule, 4 viikkoa sitten hain yleistä asumistukea mutta saa nähdä miten sen kanssa käy. Mikäli en tukea saa, niin minulla on silti varaa maksaa vuokra omasta pussista, teen kuitenkin opiskelijaksi suht hyvää tiliä. :) Ja rahaa jää hyvin vielä muuhun elämiseenkin sekä tietty frettiharrastukseen.

Kolmiomme vuokra menee siis puoliksi, armeija maksaa avokin osuuden kun hän nyt kerran on tuola sotaa leikkimässä, vuokramme vesineen, autopaikkoineen ym on noin 750 euroa kuukaudessa. Suurin osa rahoistani menee siis noihin elukoihin, mutta silloin tällöin saa itsellekin osteltua jotain. :D Ja viikonloppuyöt kun tuppaan yleensä olemaan töissä niin ei sitten pääse baariinkaan hussaamaan niitä rahoja. :)

Fretteihin saa siis menemään ihan sikapaljon rahaa, ja uskaltaisin kyllä väittää että siihen enemmän rahaa menee kuin koiraan. Fretin ruuat ovat niin paljon kalliimpia, ne voivat sairastua äkisti tai muuten vain loukata itsensä jossakin kun ovat niin kovia tutkimaan paikkoja ja ne haluavat päästä ihan kaikkialle. Eipä se raha tee hyvää fretinomistajaa, mutta siitä on vain ja ainoastaan plussaa. :)

Anonyymi kirjoitti...

frettikasvattajat ja fretteihin erikoistuneet eläinlääkärit on vaan helsingissä ja ihan sen vieressä.. taitaa olla lapissa asuvalle melko mahdotonta hankkia frettejä ja pitää niistä hyvää huolta.. :(

mantu kirjoitti...

Niinhän nuo tuppaavat olemaan, ei täällä Seinäjoellakaan ei ole ainuttakaan oikeasti frettitietoista eläinlääkäriä. Lapissa asuvalle ihmiselle fretin hankkiminen ei tosiaan ole mahdotonta, ellei koe liian suureksi esteeksi sitä että joutuu sen yhden päivän uhraamaan fretin hakuun esimerkiksi pääkaupunkiseudulta, huolenpitokin on ihan ihmisestä kiinni. Jos fretti saa kaikkea mitä se tarvitsee, laadukasta ruokaa, tilaa, paljon luonnonvaloa ja asianmukaista hoitoa, voi olla ettei osaavaa eläinlääkäriä edes tarvittaisi muutamaan vuoteen. Itse ainakin toivon niin, sillä jos meille sattuu joskus tulemaan jokin kriittinen tilanne jonkun fretin kanssa, niin olemme suoraan sanottuna kusessa, sillä lähimmät frettitietoiset eläinlääkärit ovat Tampereella.

janika kirjoitti...

Mutta manta, mites sitten frettien rokottamiset? Joka vuosi pitää rokotukset hoitaa ja voi olla että Lapissa asuva joutuu lähtemään pitkälle matkalle joka vuosi frettejään rokottamaan. Mutta eihän se toki mahdottomuus ole ;)

Ei täällä Keski-Suomessa ole kanssa yhtään frettejä hoitavaa eläinlääkäriä, käytän meidän fretit aina rokotuksessa Keski-Suomen Eläinklinikalla. Mutta jos joku suurempi hätä sattuu niin en tiedä miten käy.. :(

mantu kirjoitti...

Tänä vuonna ei Seinäjoella onnistunut frettien rokottaminen, sillä eläinlääkäreillä ei ollut voimassa rokoteaineen vaatimia lupia. Me kävimme siis Porissa joukkorokotuksessa Veetin, Taavin ja Hatin kanssa. Eelin kanssa mennään todennäköisesti Tampereelle.

Anonyymi kirjoitti...

Upea postaus. Itse haaveilen fretistä. Mutta elämäntilanteeseen ei fretti nyt oikein sovi. Ehkä muutaman vuoden päästä? Jos kipukynnys olisi korkeammalla ja hermot vähän paremmat ;D

mantu kirjoitti...

Fretin hankintaa tosiaan kannattaa harkita tarkkaan, ja kannattaa myös käydä tutustumassa niihin livenä frettikodeissa, mieluusti sellaisissa mistä frettejä löytyisi enemmänkin. :) Kipukynnystä tosiaan fretin kanssa tarvitaan jonkin verran, etenkin pentujen, ja kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa _todella_ paljon. :D

Nette kirjoitti...

Heissan! Super hyvä blogi sulla, paljon hyvää tietoa frettiä aikovalle! :)
Itse hrkitsen Fretin ottamista ja mietin, että mistä tilaat frettisi ruuat ja millä hinnalla?

mantu kirjoitti...

Heipsan, ja paljon kiitoksia! :)
Me olemme tilanneet Totallyn Babya sekä Hill'sin Kitten Chikeniä yleensä Hollannista kun olemme samalla tilanneet sieltä tavaraa, mutta suosittelisin ostamaan sitä esimerkiksi SulkaDesignista. :) Saa hyvällä hinnalla ja ihan Suomesta. Lisäksi olemme voittaneet muutama kerran näyttelyissä kuivaruokia niin ei niitä ole tarvnut hetkeen ostella. Vähän vajaa 2kg säkki Totallya maksaa yleensä noin 20 euroa.
Raakaruuat tilaamme Vauhti-Raksusta, sitä voin kyllä suositella erittäin lämpimästi. :) Raakaruokiin menee meillä kuukaudessa noin 50 euroa.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan mielenkiinnosta kysyisin, että onko sinulla ollut koiraa jonka kuluista huolehdit itse? Monessa kohdassa vertaat koiraan varsinkin näissä kommenteissa, esim ohessa suora lainaus;

"uskaltaisin kyllä väittää että siihen enemmän rahaa menee kuin koiraan. Fretin ruuat ovat niin paljon kalliimpia, ne voivat sairastua äkisti tai muuten vain loukata itsensä jossakin kun ovat niin kovia tutkimaan paikkoja ja ne haluavat päästä ihan kaikkialle--"

Koiran kuten fretinkin tai minkä tahansa muun eläimen ruokintaan saa uppoamaan joko vähän tai paljon rahaa. Kun oletat että fretin ruuat ovat paljon kalliimpia, oletat ilmeisesti samalla että koira ruokitaan esim X-tran koiranruualla. Jos kuitenkin ajatellaan että koira syö laadukasta ruokaa esim raakaruoka tai laadukas nappula n. 70e/13kg (esim. Orijen), niin voit varmaan itsekin laskea että fretin ruokkiminen on halvempaa, koska kyseessä on niin pieni eläin. Itse raakaruokin sekä koirani (6kg ja 7kg) että kissat (n.4kg ja 5kg), ja tulevan fretinkin, ja voin lyödä vetoa että fretin ruokkimiseen menee vähiten rahaa jo pelkästään siksi että se on kooltaan pienin. Esim kokonaiset tiput maksavat eläinkaupassa euron luokkaa, kanankaulat n. 5e/1,5kg, hiiret koosta riippuen pari euroa kpl, broilerin jauheliha n. 4e/kg, kalkkuna n. 4,5e/kg jne. Netistä saa vielä edullisemmin.

Myös koira voi sairastua äkisti tai loukata itsensä vaikka ihan tavallisella metsälenkillä. Koirankaan sairastuminen ei valitettavasti katso aikaa eikä paikkaa, joten päivystykseen on nekin vietävä. Toki esim. ripulissa pieni eläin kuivuu vielä nopeammin, mutta ymmärtänet pointin.

Muuten hyvä blogi ja kivoja kuvia :)

mantu kirjoitti...

Anonyymi: Kyllä on. :) Toki riippuu paljon esim. koiran koostakin, tietenkin tanskandoggi vetää enemmän ruokaa kuin jackrussel, mutta suhteessa fretin ruoka on kuitenkin kalliimpaa. Mislalle ei syötetä xtraa tai muutakaan shaibaa, vaan 12kg säkkejä juurikin tuossa hintaluokassa 60-80e. Frettien laadukas kuivamuona maksaa 50-80e kahdelta kilolta, suhteessa ruoka on siis kalliimpaa. Riippuu myös fretin sukupuolesta paljonko ruokaa menee, urokset vetävät tietty enemmän kun ovat naaraita tuplasti isompia. Frettien rokotukset ovat kalliimpia kuin koirien, kiimankatkaisu on välttämätöntä ja mikäli aikoo pelata fretin terveyden mukaan ja valitsee implantin, on se kallis toimenpide. :) Mutta koska sinulla on jo noin monta muuta eläintä, niin voi hyvinkin olla että esim. fretin ruokkimiseen menee vähiten rahaa. Tosin vaikka meillä Misla saa laadukasta ruokaa, syö välillä myös raakaa jne. niin en ole saanut kulumaan siihen vielä niin paljoa rahaa kuin frettiin, kaikki on paljon helpommin saatavilla koirille.

Kiitoksia. :)

Anonyymi kirjoitti...

Sama anonyymi taas täällä kuin äsken; Mikä on se fretin kuivamuona mikä maksaa 50-80e per kaksi kiloa??

mantu kirjoitti...

Anonyymi: Näköjään tullut pieni ajatuskatkos (ei oo noita nappuloita tullut pitkään aikaan osteltua), 7,5kg Totally Ferret pussi siis maksaa sen 50e ja esim. 5kg Carnia Lynx pussi 60e, 400g ZiwiPeak pussi 14e..

Empzu:3 kirjoitti...

VAU! Todella hyvää tietoa freteistä! KIITOS.

mantu kirjoitti...

Kiitos Empzu:3! Hieno juttu että pidit. :)

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Todella hyvä postaus :) Itse olen pian yläasteen aloittava, ja freteistä kauan jo kiinnostunut :D Harkitaan kahden fretin ottamista ensi vuonna.. Mutta päntättävää on aika paljon jos ne saadaan hankkia, jos voit kertoa niin mitkä on tärkeimmät asiat fretin hankkimisessa ja hoitamisessa...? :o

mantu kirjoitti...

Natalie Pinknight: Kiitos. Oma mielipiteeni on se, että kun olet vielä itse noin nuori, kannattaisi fretin hankintaa siirtää myöhemmäksi. Fretti EI ole lapsen lemmikki, petoeläimenä se omaa petoeläimen hampaat ja saa niillä halutessaan todella rumaa jälkeä aikaan. Kunnolliset kasvattajat eivät edes myy frettiä alaikäisen lemmikiksi, elleivät vanhemmat lupaa ottaa vastuuta lemmikistä. Fretin kouluttamisessa täytyy olla johdonmukainen ja määrätietoinen, lemmikkinä se on vähintään yhtä vaativa kuin koira.

Olen mielestäni koostanut tähän blogiin tuonne "Fretti-info" gadgetin alle kaikki oleellisesti hyödylliset postaukset jotka sisältävät hyvin tietoa siitä millaisia fretit lemmikkeinä ovat. Jos lemmikin hankintaa aidosti suunnitellaan, tulee silloin olla myös itsellä valmiuksia etsiä itse tietoa - etenkin kun se on jo näin helposti saatavilla.

Emilija Zharkombaeva kirjoitti...

Viihtyykö fretti kissan ja koiran kanssa vai hyökkääjö se kimppuun

Anonyymi kirjoitti...

Ai pappa betalar...Oisko kumminkin parempi olla sen verran vakavarainen, että pystyy myös hätätilanteessa huolehtimaan itse lemmikeistään? Kummaa.

Claaruska kirjoitti...

Me ollaan mietitty että hankittaisiin fretti. Niin meiltä kuoli pari vuotta sitten marsu joka oli kanin häkissä niin voiko fretin poikanen asustaa edes vähän aikaa kanin häkissä? Tietysti pääsisi leikkimään valvonnan kanssa vapaasti :)

Lähetä kommentti