perjantai 13. tammikuuta 2012

Sopisiko fretti sinun lemmikiksesi?

HUOM! Tämä postaus sisältää kuvia jotka saattavat järkyttää herkempiä ihmisiä! 

Niinkuin vaikka koira, ei frettikään ole ihan jokaiselle ihmiselle sopiva lemmikki. Vaikka fretti onkin periaatteessa helppohoitoisempi eläin kuin koira, on niillä omat hyvät ja huonot puolensa, niinkuin jokaisella eläimellä. Fretin omistajalta vaaditaan päivittäin pitkää pinnaa, rautaisia hermoja, kärsivällisyyttä sekä todella hyvää huumorintajua! Vaikka nämä otukset välillä osaavatkin raivostuttaa ja saavat omistajansa manaamaan ja repimään hiuksia päästään, olisi arki silti kovin tylsää ilman näitä keppostelijoita! ;) Yritän nyt kertoa ehkä ihmisiä eniten askarruttavista asioista, tai ainakin sellaisista mitkä tulisi ottaa vakavasti huomioon ennenkuin fretin hankkimista lähdetään suunnittelemaan.


Kuvasta kiitos Satu-Sofialle.

Sisäsiisteys herättää usein kysymyksiä. On hyvä huomioida fretin hankintaa suunnitellessa, että fretti ei opi välttämättä koskaan sisäsiistiksi. Todella harva fretti on 100% laatikkovarma, ja on hyvin pieni todennäköisyys että juuri sellainen yksilö osuisi sinun kohdallesi, eli mikäli et ole valmis siivoamaan lemmikkisi jätöksiä lattialta lähes päivittäin, ei fretti välttämättä ole sinulle sopiva lemmikki. Hiekkalaatikko-opetus alkaa jo kasvattajalla kun pennut saavat jalat alleen ja alkavat sinkoilla sinne sun tänne ja tutkia ympäristöään, mutta kouluttaminen jatkuu uudessa kodissa ja se voi jatkua pitkään, jopa koko fretin eliniän ajan. Hiekkalaatikolla asioimiseen vaikuttaa moni asia, jotkin fretit eivät mene laatikkoon jos siellä on liikaa jätöksiä, hiekka/pellettilaatu ei miellytä frettiä, laatikon reuna on liian korkealla, laatikko on liian pieni, laatikko sijaitsee fretin mielestä väärässä paikassa, tai sitten näätää vaan ei huvita käydä laatikossa asioillaan. Meillä Veeti käy laatikolla lähes aina, Taavi taas on se jolla lipsuu useammin laatikollakäynti. Joskus on päiviä kun ei tarvitse siivota ainuttakaan läjää lattialta, mutta joskus niitä saa taas siivota monta kertaa päivässä. Mikäli fretti on tulossa taloon, kannattaa ostaa jo etukäteen paljon talouspaperia ja omat pesuaineet frettihuoneen lattioita varten, sillä jos lattiamateriaalina on esimerkiksi laminaatti, se voi mennä nopeasti huonoon kuntoon kun sitä joudutaan pesemään ja hinkkaamaan puhtaaksi usein. (vähän niinkuin meillä, heh. :) 


Tuttu näky fretinomistajille.

Siivotessa löytynyt yllätys hiekkalaatikon takaa..


Fretit ovat innokkaita osallistumaan joka ikiseen askareeseen mitä kodista löytyy.

 Kun pentu tulee taloon, saa myös ruveta tekemään ahkerasti töitä puremiskoulutuksen suhteen. Niinkuin koiranpennuillakin, on freteilläkin tapana testata hampaitaan vähän mihin sattuu ja leikin mentyä turhan rajuksi saattaa pentu napata lujaakin kiinni esimerkiksi sormesta. Jokainen fretti on yksilö, jotkut eivät välttämättä pure ollenkaan ja toiset taas pureksivat niiden muidenkin pentujen edestä. Puremiskoulutus on tärkeää toteuttaa oikein, jos frettiä ruvetaan pelottelemaan, alistamaan tai kurittamaan, siitä voi tulla erittäin epävarma ja jopa pelokas jolloin se puolustautuu, mitenkäs muutenkaan kuin puremalla. Ja varmasti entistä kovempaa. Moni fretti vaihtaa vuosittain kotia sen takia että uudessa kodissa ei ole varauduttu siihen että se fretti ei välttämättä olekaan lupsakka sylissä nukkuva otus, vaan sillä on myös suussa ne neulanterävät hampaat joilla se puolustautuu esimerkiksi säikähtäessään. Harmittavan usein tällaiset fretit leimataan luonnevikaisiksi ja ne lähtevät kiertoon jolloin fretti menettää täysin luottamuksensa ihmisiin. Kun fretti viimein pääsee mahdollisesti kokeneeseen frettikotiin, sen kanssa saa tehdä äärettömän paljon töitä jotta sen luottamus ihmisiin saadaan rakennettua uudestaan ja pureminen loppumaan tai edes vähenemään. Kylmä fakta on kuitenkin se että fretti ei välttämättä opi koskaan 100% puremattomaksi, voi olla ettei näätä pure omistajiaan, mutta lähes jokaisella fretillä on tapana vähän maistella vieraita. :) Jokainen eläin on yksilö ja jokainen täytyy opettaa sille sopivilla koulutusmetodeilla, mutta pointti on se että fretti on eläin joka saattaa purra. Kipukynnyksen olisi siis syytä olla edes hieman korkea. ;)

Veetin purukalusto.

Frettiä ei kannata myöskään lähteä ostamaan sillä ajatuksella että se on "halpa eläin". Fretti ei ehkä maksa yhtä paljon kuin rotukoira, mutta hankinnan jälkeen siihen voi saada menemään helposti tuhansia euroja. Freteillä on harmittavan paljon sairauksia ja varsinkin kun fretti tulee vanhempaan ikään, saattaa eläinlääkärikuluihin upota satanen poikineen, usein. Fretin omistajan taloudellisen tilanteen tulee siis olla kunnossa, sillä jos fretti saa vaikka suolitukoksen viikonloppuna pyhäyönä, voivat leikkauskustannukset kohota helposti yli 500 euroon. Suomessa freteille ei ole olemassa vakuutusta niinkuin koirilla tai kissoilla, jotkut vakuutusyhtiöt kuitenkin ilmeisesti myyvät freteille kissojen vakuutuksia.
Frettien ruoka on myös paljon kalliimpaa kuin esimerkiksi koirien kuivaruoka. Alle kahden kilon säkki laadukasta frettien kuivamuonaa maksaa 20-25 euroa, riippuen vähän ostopaikasta. Freteille voidaan syöttää myös laadukkaita kissanpentujen kuivaruokia, jotka maksavat samanverran tai jopa enemmän kuin freteille suunnatut nappelot. Meillä annetaan Totally Ferret baby formulaa, sekä Hill's kitten chickeniä. Kuivaruokaa olemme tähän mennessä tilanneet n. 15 kiloa. Listasin tähänastiset kulut fretteihini jotta ihmiset voisivat saada edes suurinpiirteistä käsitystä siitä miten sitä rahaa oikeasti kuluukin;

Veeti 350e
Taavi 300e
Suprelorin implantit yht. 190e
Rabiesrokotteet ja EU-passit yht. 100e
Penikkatautirokotukset yht. 90e
Kuivaruoat n. 300e
Raakaruoat n. 300e
Valjaat ja flexit yht. 60e
Pedit, peitot jne. n. 200e
Korvapunkkihäädöt n. 50e
Playpen, matto ja kantokassi n. 130e

Lisäksi rahaa on kulunut bensoihin kun ollaan ajeltu edestakaisin helsinkiin tapaamaan kasvattajia ja katsomaan pentuja ja hakemaan vauvoja kotiin, sekä näyttelymatkoihin ilmoittautumismaksujen verran ja jälleen kerran bensat pääkaupunkiseudulle päin. Fretin kanssa ei tietenkään ole pakko käydä näyttelyissä mutta ne ovat oivia tilaisuuksia päästä tutustumaan muihin fretti-ihmisiin. :) Rahaa on uponnut myös mukavasti frettien leluihin, niiden huoneen sisustamiseen, hiekkalaatikoihin, pelletteihin, harjoihin, shampoisiin, namupaloihin, lääkkeisiin, kantokoppiin ja muuhun roinaan. Näistä toisin karkeasti kuluja lisää vähän reilun 300e. Otetaan kuitenkin huomioon se että poikaystäväni osti Veetin minulle lahjaksi, joten sen hintaa ei tarvitse laskea minun pulittamiini kuluihin. :) Silti olen kahdeksan kuukauden aikana siis onnistuneesti saanut kulutettua näätiini vähintään 2000 euroa, eikä poikien kanssa ole tarvinnut edes käydä eläinlääkärillä muutakuin rokotuttamassa ja asentamassa implantit. Halvemmallakin varmaan pääsisi, mutta minä haluan hemmotella poikiani.. Sukulaisiani vähän järkyttää kun ostelen näädille enemmän juttuja kuin itselleni, mutta sellainen tyyli tässä taloudessa, pojille vain ja ainoastaan parasta! :)Kuvasta kiitos Satu-Sofialle.

 Kuvasta kiitos Satu-Sofialle.

 Halusin palata vielä tarkemmin frettien ruokavalioon, koska sen pitäisi olla yksi ensimmäisistä asioista mistä otetaan selvää kun jonkin eläimen hankintaa ruvetaan harkitsemaan. Frettien ruokavalio myös herättää puistatuksia monissa ihmisissä. Fretti siis ei ole jyrsijä, vaan lihansyöjä. Vaikka freteille onkin olemassa niille suunniteltua kuivaruokaa, on enemmän kuin suositeltavaa että fretti saa myös säännöllisesti raakaruokaa. Monet ihmiset ruokkivat frettejään pelkästään raakaruualla, meillä ei ole vielä ryhdytty siihen koska se vaatii niin paljon perehtymistä aiheeseen jotta fretti saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, mutta ehkä vielä joku päivä. Annamme silti raakaruokaa lähes päivittäin kuivaruuan lisänä, riippuen aina siitä miten freteille maistuu. Meillä frettien ruokavalioon kuuluvat broilerin siivet, sydämet, maksa, jauheliha, selkäranka, kaulat, kivipiirat ja rasva. Frettimme saavat myös kalkkunaa, tipuja sekä satunnaisesti strutsin rasvaa. Monet fretit tykkäävät myös eri ikäisistä hiiristä sekä rotista, meillä ne eivät ikävä kyllä kelpaa. Freteille syötetään myös esimerkiksi jäniksiä, pupuja, hamstereita, marsuja ja sammakoita. Yksi hyvä syy antaa usein raakaruokaa on se, että se pitää fretin hampaat todella hyvässä kunnossa. Kuivaruoasta fretti saa ajan myötä helposti hammaskiveä, mutta luisen raakaruoan avulla (esim. kanankaulat) hammaskivi saadaan pysymään poissa. Hammaskiven poistattaminen on muutenkin ikävä operaatio kun eläin pitää nukuttaa toimenpidettä varten, joten miksi ottaa turhia riskejä kun voi ruokavalion avulla pitää fretin suun hyvässä kunnossa? Fretit myös nauttivat raa'an syömisestä äärettömän paljon, on täysin erilaista seurata frettiä joka syö kuivaruokaa kuin frettiä joka syö raakaa lihaa. Raakaa syödessään ne ummistavat silmänsä silkasta nautinnosta ja käyttävät aivan eri lihaksia ruoan pilppuamiseen ja syömiseen. Itse en voisi ikinä riistää tuota iloa ja nautintoa näädiltäni!


Veetin ja Taavin taistelu tipusta päätyi pään katkeamiseen. Veeti kävi myöhemmin syömässä pikku pään.

 Veetin yritti viedä Taavin tipun, tuloksetta..

Veeti ja tipu.

Tipulaisen sisin olemus.

Veeti ja tipu.

Meillä äiti ei opettanut että ruualla ei saa leikkiä. :)


Fretin tullessa, oletko myös valmis uhraamaan sen sapuskoille pakastintilaa niin että itse et todennäköisesti enää pysty säilömään pakastimeesi jätskituutteja tai muuta itseäsi varten? Oletko valmis luopumaan viherkasveista, hienoista koriste-esineistä, mahdollisesti jopa matoista? Oletko valmis sisustamaan asuntosi uudelleen niin, että se ei ehkä miellytä silmää mutta on ainakin turvallinen eläimen kannalta? Itse olen menettänyt frettien iskujen kohteena kannettavan tietokoneeni, toisaalta, oma vika kun jätin sen yöpöydälle. Fretin tullessa taloon joudutaan kuitenkin tekemään paljon uhrauksia, ja kaikkia noita asioita tulisi miettiä todella tarkkaan ettei fretti sitten joudu vaihtamaan kotia kun siihen ei ole osattu varautua millainen lemmikkieläin se on. Ehdottomasti paras ja suositeltavin vaihtoehto frettiä harkitsevalle ihmiselle on mennä tutustumaan fretteihin livenä kotiin, jossa niitä asustaa. Näin pääsee näkemään millaista arki fretin kanssa on, ja miten ne käyttäytyvät normaalisti ja vieraita kohtaan. Todella moni fretti-ihminen ottaa mieluusti ihmisiä koteihinsa vierailulle tutustumaan fretteihin, meillekin saa tulla mikäli haluaa, kunhan laittaa ensin vaikka sähköpostia että kerkeää oikoa paikkoja.. ;)

Tuttu näky kotiin saapuessa. Tämä ei ole edes järin kaoottinen. :)

 Hmm, meidän pakastin näyttää tässä kuvassa kauheen pieneltä..

 Mutta, mikäli olet valmis jättämään sosiaalisen elämän vähemmälle jotta voit viihdyttää frettiäsi, varautumaan siihen että kaverit eivät enää pidä sinusta koska haiset jatkuvasti näätäeläimelle (he todennäköisesti myös välttelevät kyläilyä luonasi), olet valmis luopumaan hienoista sisustuselementeistä, täyttämään pakastimesi hiirenraadoilla, noukkimaan lämpimiä ja tuoreita jätöksiä lattialta pa(r)h(a)impina päivinä noin parin tunnin välein, olet valmis tekemään lähempää tuttavuutta luudun ja pesuaineiden kanssa, tuhlaamaan rahaa hirveät määrät jotta saat pidettyä eläimesi tyytyväisenä, olet valmis kohtelemaan pientä karvamakkaraa kuin prinsessaa (sillä muuten se loukkaantuu, ja kosto todellakin elää! (tai ainakin haisee)), olet valmis tahrimaan kätesi ja todennäköisesti myös naamasi ja vaatteesi vereen jotta saat pienittyä lihat arvon frettineidin/herran suuhun sopiviksi paloiksi, omistat erittäin rautaiset hermot ja mahtavan huumorintajun ja tunnet jonkinlaista sielukasta vetovoimaa näitä närppiä kohtaan niin ei muutakuin muiden hyvällä tavalla hullujen ihmisten sekaan vaan! ;) 

♥ Manta

33 kommenttia:

sanna kirjoitti...

Loistava postaus :D. Itse mietin lähinnä hajua ja sisäsiisteyttä, huonekasvit aion sijoitella sen verran korkealle, että fretti ei niihin käsiksi pääse ;). Onhan tässä nyt vielä aikaa harkitakin frettiä, mutta vierailulla olleet pari pojankoltiaista kyllä aika tehokkaasti veivät sydämen mukanaan. Ja onhan se elämä kolmen koiran kanssa pitkälti saman kuuloista; aina saa olla luuttu kädessä, kaikkien muiden mielestä (ja omastakin joskus) koti haisee, aikaa ei ole nimeksikään mihinkään muuhun paitsi koiriin ja porukka ei halua kylään tänne, kun "sulla on niitä koiria".

Eiköhän tässä yksi näätäkin siis menisi :D

Jertsu kirjoitti...

Aivan loistava ja täyttä totta kertova postaus! Meilläkin kaikki ne jutut joista kerroit ovat hyvin tuttuja. Varsinkin tipun kuvat olivat aivan ihania, sellaisia on minunkin sängyn alla ollut :) ja hiiriä, kanansydämmiä/kauloja ja vaikka mitä... Video oli myös kiva. Meille on tulossa pakastin kun asunnossammme ei sitä perusvarusteena ollut, sinne on sitten kiva varastoida noita "ruhoja" enemmänkin, kun nyt ei ole vielä voinut niin paljon raakaruokaa antaa. Meille myös kakit lattialla ovat hyvin yleinen näky. Kertakaikkiaan todenmukainen postaus ja kaikki nuo asiat pätee meillä. Huomasin myös että meillä on samanlainen hiekkalaatikko ja sininen juomapullo kuin teilläkin :)

Jonna kirjoitti...

Todella hyvä ja nappiin osuva tämä postaus :) Minä pidän freteistä todella paljon, kunhan ne eivät asu meillä ;) Tuonkin sanon kaikella rakkaudella noita riiviöita kohtaan!! Olen nähnyt hyvin läheltä mitä kaikkea ne voivat saada aikaan. Tiedän miten siskoni joutuu välillä uhrautumaan -ja kyllä vain kärsimään- kahden oman näätänsä takia, vaikkakin rakastaa niitä ihan suunnattomasti :D Ja omaankin kotiini nuo otukset saavat tullä kyläilemään milloin vain..ainakin on silloin päivässä paljon touhua ja jännitystä ;)

Sellainen kysymys, että miten nuo sinun fretit tulevat toimeen muiden eläinten esim. koirien ja kissojen kanssa? Siskoni fretit rakastavat koiraani (blogista taitaakin löytyä fretit sanan alta muutama tarina) ja leikkisivät (lue. kiusaisivat ja pöllisivät vinkulelut) mielellään sen kanssa :)

Emilia kirjoitti...

Meillä ei ole viellä ollenkaan annettu Pallerolle raakaruokaa...
sillä emme tiedä mistä sitä oikein saisi :O
Mistä te itse hankitte tiput?

Todella hyvä tuo sinun postauksesi :) ja kaikki oli ihan totta :D

mantu kirjoitti...

sanna: Kiitos! Mietin että olisin voinut vielä puhua frettien ominaishajusta mutta postauksesta olisi tullut (taas) niin pitkä etten sitten viitsinyt siihen ruveta, mutta tosiaan jokaisella elukalla on omanlaisensa ominaistuoksu ja mielestäni ainakin fretit tuoksuvat paremmalle kuin esim. juuri pihalta tullut koira. :D Kiimassa hajut ovat tosi erilaiset, mutta eivät nekään ole sellaiset että niihin kuolisi. ;) Sen verran voisi sanoa että kyllä se fretti kolahtaa ja kunnolla jos on niin tehdäkseen! :)

Jertsu: Kiitokset sinullekin! Jep, kaikki tuo on varmasti enemmän kuin tuttua frettikodeissa. :) Sekä näädältä haisevat vaatteet jne.. Pakastin on todella kätevä! Itse en voisi elää ilman sitä, ihan omastakin puolesta kun joskus tulee heräteostoksina osteltua esim. hornet-siipiä joita ei sitten jaksakaan syödä niin on helppoa heittää ne pakkaseen odottamaan oikeaa hetkeä. ;D Noi hiekkalaatikot on kyllä hyviä, mutta tuo vesipullo on mielestäni ihan p**ka.. Se vuotaa hirveästi. :(

Jonna: Kiitos paljon! Jep, voisin melkeimpä sanoa että tuo on vähän sama asia kuin jotkin koirarodut minulle, esimerkiksi englanninbulldogit, mopsit jne. ovat sellaisia koiria mitkä ovat mielestäni tosi ihania ja on kivaa päästä joskus rapsuttelemaan sellaisia, mutta itselleni en ottaisi moisia koskaan! Tietty ero koiran ja fretin välillä on suuri, mutta idea tässä sama! ;)

Emilia: Suosittelen todella tilaamaan Pallerolle raakaa, esimerkiksi kanankauloja niin se saa pidettyä hampaansa kunnossa niiden avulla! Vauhti-Raksulla on varmasti pysäkkikierros myös teidän lähellänne, sieltä on todella helppoa tilata ruokaa eikä ole mielestäni kovin kalliskaan. :) Teilläkin kun on vain yksi fretti niin ei tarvitse edes kauheasti tilata sitä ruokaa. Tiput tilaamme myös Vauhti-Raksusta, ovat itseasiassa juuri nyt alennuksessa. :D Kiitos paljon sinulle! :)

Emilia kirjoitti...

No.. juu ollaan kyllä mietitty.. mutta Vauhti raksun pysäkki ei ole meidän lähelläkään lähin pon turussa

mantu kirjoitti...

Uskon että Vauhti-Raksulla voisi olla kotiinkuljetusmahdollisuus sinne teillepäin. :) Teidän kannattaa laittaa sähköpostia sinne. Tai sitten tilaatte ison satsin ruokaa kerralla ja haette ne Turusta, se ei ole suuri vaiva Palleron hyvinvoinnin kannalta. :)

eDmond kirjoitti...

En oo lukenu tätä ennen! Täähän on ihan mahtava! Kaikkien frettiä harkitsevien pitäs tää lukea, niin ei varmasti tulisi kiertolaisia.
Ihana tuo tiputappelu-video, suhina ja kähinä vaan käy. :D

-Nata joka on Eetun tunnuksilla näköjään

Nette kirjoitti...

Todella hyvä ja valaiseva postaus! Itse olen Frettiä harkinnut ja tästä sain monta vastausta kysymyksiini.. Mietin vain, tuleeko Fretti toimeen muiden eläinten, kuten koirien kanssa?

mantu kirjoitti...

:') <3

mantu kirjoitti...

Kiitos paljon! Hienoa kuulla että blogistani on ollut sinulle apua. :)

Frettejä on paljon perheissä joissa on muitakin lemmikkejä, juurikin esimerkiksi koiria tai kissoja, eli kyllä tulevat toimeen kunhan pennusta asti totutellaan. Tietysti helpointa olisi jos kumpikin osapuoli olisi pentuja. Meillä Veeti tykkää ihan hirveästi koirista, se on ollut pentuna koiran seurassa joten se on hyvin itsevarma niiden suhteen. Tässä meidän lähellä asuu yksi mies jolla on saksanpaimenkoira, ja Veeti leikkii sen kanssa aivan tohkeissaan. :) Taavi taasen pelkää koiria ja jos ne tulevat liian lähelle sitä niin se sitten puree koiraa, todennäköisesti nenästä koska se yleensä tuppaa olemaan lähimpänä. :D

Niina-V kirjoitti...

Tämä oli kyllä tosi kattava ja mielenkiintoinen teksti! :) Tällä hetkellä fretin ottaminen ei tosin olisi mahdollista ajanpuutteen ja muiden lemmikkien (koira ja kaksi talvikkoa) vuoksi, mutta mietin että ehkä joskus fretti voisi olla juuri minulle sopiva eläin =) Tosin se tuli tässä mieleen, että ei kai fretin raakaruokinnan ole pakko olla ihan niin monipuolista, että noita kaikkia mainitsemiasi eläimiä (etenkin hamstereita) tulisi syöttää? Tiput, kanankaulat, jauheliha, rasvat yms. eivät olisi mikään ongelma, mutta tuntuisi aika kamalalta antaa fretille ruuaksi sellaisia eläimiä, jollaisia on itse aikanaan pitänyt lemmikkinä... :D

Tv: Niina-V Petsiestä :)

mantu kirjoitti...

Hei Niina-V ja kiitoksia paljon! :) Fretille ei ole pakko syöttää noita kokonaisia pieniä eläimiä, tipujakaan, mutta suuri osa freteistä pitää eniten juurikin näistä kokonaisista pienistä eläimistä, joilla on karvat ja kaikki tallella. Kuitenkin kaikista parasta raakaruokaa esimerkiksi hampaiden kannalta ovat juurikin nuo kanankaulat. :)

Mikäli fretin hankkiminen ei nyt ihan vielä ole ajankohtaista niin voihan sitä pikkuhiljaa opiskella freteistä ja suunnitella mahdollista hankintaa, tai käydä vaikka tutustumassa frettikodissa näihin elukoihin. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hellow !! Oisin saamassa ehkä tänkuun puolel fretin, tietoa tullu kerättyä pari kuukautta ja rahaakin säästetty : ) Tuttuni sai vauvan eikä enää uskalla/halua pitää frettiä, vaikka se ystävällinen onkin. Aikakaan ei fretille hänellä riitä.
Mietin, että onko fretille sopiva tila, jos se saa minun poissaollessani (koulu) olla vapaana huoneessani ? Häkki olisi avoinna fretille aina, mutta frettia ei suljettaisi sinne.
Neliöitä en osaa laskea, mutta pituutta huoneella on noin 6.80m ja leveyttä 4m. Koulusta tullessani fretti saisi vapaasti liikuskella yläkerrassa (jossa minun huoneeni on) jossa neliöitä äidin mukaan on 55, plus mun huone. Alakertaan fretti ei pääsisi, koska pikkusiskoni (13v) jättää oven todella usein auki ''vahingossa'' ja alakerrassa on kultainennoutajamme, joka saattaisi innostua leikkimään vähän liian rajusti.
Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta freteistä, mutta nyt kotona on kolmas koira (kaksi muuta kuolivat vanhuuteen), ja kotona on ollut yhteensä ainakin 10 hamsteria, kolme marsua, kaloja ja chinchillakin elinaikanani, eli tässä 15v sisällä. Ja tuttuni kyllä auttaisi hoidossa jos tarvitsen : )

mantu kirjoitti...

Heipsan! Huoneesi on varmasti oikein riittävän kokoinen fretille päivien ajaksi, mielestäni se onkin hyvä ratkaisu että frettiä pidetään ennemmin huoneessa kun ollaan itse poissa, kuin häkissä. Kaikki vaihtoehdot ovat häkkiä parempia, tosin aina täytyy ajatella myös fretin turvallisuutta. Huone on kyllä oikein sopivan kokoinen. :)

Vaikkei sinulla omaa frettiä vielä ole ollutkaan niin olet kuitenkin varmaan ollut tekemisissä tuttavasi fretin kanssa? Jotta siis tiedät millaiselle eläimelle olet kotia tarjoamassa. Jos fretti vähänkin epäilyttää niin sitten se kannattaa jättää hankkimatta ja pyytää tuttavaasi etsimään fretille toinen koti, mutta jos uskot että pystyt antamaan fretille loppuelämänkodin ja oikeanlaista hoivaa ja ravintoa, niin sitten ei pitäisi mitään olla esteenä kun tilatkin ovat hyvän kuuloiset fretille. :) Sinulla on paljon kokemusta erilaisista lemmikeistä, joten uskon että pärjäät fretille kun vain asenne on kohdillaan. Fretti on oikeastaan verrattavissa koiraan, sitä ei tarvitse lenkittää, mutta sen hiekkalaatikot täytyy siivota (tai paskat lattialta..). Täältäkin saa kyllä tulla kysymään apua jos siltä tuntuu, tai laittaa vaikka sähköpostia. Mutta kunhan kaikki perustiedot ovat hallussa ja kaikki perheenjäsenet frettiä haluavat, niin mikäs siinä. :)

sneck kirjoitti...

Jumalauta, tää postaus oli täyttä kultaa ( lol myöhässä suomi24 kautta tänne eksyin ). Itse olen suunnitellut hankkivani tämmöistä pötkylää, olin jo - as always - 100 % varma asiasta, mutta tämän postauksen luettuani huomaan kaipaavani tuumaustaukoa. En tietenkään halua kotiini lemmikkiä jota en välttämättä pystyisi hoitamaan. Mutta kiitos tästä postingista :D olen huomannut että liian monet fretin omistajat/esittelijät kaunistelevat frettien aiheuttamia sotkuja ja varsinkin noi kuvat oli hyvä juttu. Kiitos !

mantu kirjoitti...

Heh, tuolta Suomi24 kautta eksyy ihan päivittäin porukkaa tänne kun tätä on siellä linkitelty lähes jokaiseen frettitopaan. :D Tosiaan, tästä onkin ollut todella paljon väittelyä, siis siitä että miten realistisesti fretistä lemmikkinä tulisi kertoa. Moni pitää sitä liioitteluna kun kerrotaan että fretti puree, paskoo lattialle, "järjestelee" paikkoja uudelleen, omaa vahvan ominaishajun ja että se voi viedä tuhottomasti rahaa. Muttakun ne ovat kylmiä faktoja, ja vaikka se ei ehkä järkevin tapa olekaan niin jos joku minulta freteistä kyselee, kerron yleensä aina ensimmäisenä fretin huonoista puolista sillä ne ovat arkipäiväisiä, ja jokapäiväisiä juttuja. Jos ihminen kavahtaa heti vaikka päivittäistä paskojen siivoamista, niin ei fretti todennäköisesti hänen lemmikikseen sovi. :) Kiitoksia itsellesi, hieno homma että olet saanut blogistani jotain hyödyllistäkin irti! :)

Anonyymi kirjoitti...

Varsin kiva ja hyödyllinen blogi, toisinaan paikotellen aika valistus/paasaavasävyinen... Toisaalta, ehkä se on tarpeenkin kun ei aina ihmisiltä löydy lemmikkiasioissa edes sitä maalaisjärkeä :D Tää postaus ois silti saanu olla enemmän ehkä otsikkonsa mukainen eikä niinkään "millaiselle ihmiselle fretti ei sovi" -tyyppinen. Hyvää syksyä ja kiitos hienosta blogista :)

mantu kirjoitti...

Kiitoksia! Ja juu, on ihan tarkoituksenakin valistaa ja paasata asioista, itse koen sen paremmaksi vaihtoehdoksi kuin taputella hellästi päätä ja pitää frettien huonoja puolia pimennossa.

Tänä aikana kun blogini on ollut pystyssä, niin on tosiaan tullut huomattua että niitäkin ihmisiä on joilla ei sitä maalaisjärkeä ole. Joten jos tästä blogista on joillekin hyötyä, niin se on helve hyvä ja siihen olen pyrkinytkin. :) Jos siis saan edes yhden ihmisen tajuaamaan että fretti kannattaa hankkia ennemmin viralliselta kuin pimeältä kasvattajalta, tai että pentu kannattaa implantoida leikkauttamisen sijaan, niin olen onnistunut "tehtävässäni".

Kiitos paljon sinulle kommentistasi ja mukavaa syksyä myös sinne! :---)

Anonyymi kirjoitti...

Heips!
Kannattaako samaan talouteen hankkia frettiä, kun meillä on jo kani ja koira?
Poikaystäväni haluaisi fretin, mutta ite oon miettiny että jos se hankitaan niin tosiaankin vasta kanin kuoleman jälkeen, jos silloinkaan.
Tämä postaus tosiaan pisti miettimään,kiitos tästä! :D

mantu kirjoitti...

Itse en hankkisi frettiä ainakana ennenkuin kanista on aika jättänyt. Fretti ja kani stressaisivat toistensa läsnäolosta, joka voi pahimmillaan vaikuttaa eläinten terveydentilaan.
Jos fretti yhtään epäilyttää, suosittelisin itse ainakin lykkäämään hankintaa. On tullut todistettua vähän turhan läheltä miten siinä käy kun ihminen, jolle fretti ei ole sopiva lemmikki, sellaisen hankkii. Kannattaa käydä poikakaverin kanssa jossain frettikodissa tutustumassa näihin ihan livenä, ovat kuitenkin aivan erilaisia näin luonnossa kuin mitä kuvista ja teksteistä voisi ajatella. :)

Anonyymi kirjoitti...

teen itse esitelmää. hyvää tietoa saa tältä sivulta

mantu kirjoitti...

Anonyymi: Kiva että blogistani on hyötyä. :) Muistathan mainita lähteet esitelmässäsi. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Ihana ja hyödyllinen postaus:) Aion ehkä isompana hankkia fretin,mutta mua askarruttaa että tuleeko fretti toimeen kanien tai marsujen kanssa:/ Siis sillä tavalla että noi kanit ja marsut tulisi sitä frettiä ennen.Ja voihan koirat ja kissatkin asua samassa talossa jyrsijöiden kanssa. Kiitos jos vastaat:)

mantu kirjoitti...

Anonyymi: Hyvä juttu että tykkäsit. :) Ei tule toimeen kanien eikä marsujen kanssa, vaikka tulisivatkin ennen frettiä. Freteillä on jäljellä todella vahva saalistusvietti, joten voin luvata että fretti tekisi kanista/marsusta verisen nahanretaleläjän mikäli pääsisi siihen käsiksi.
Frettien ominaishaju on sen verran voimakas että se leviää koko asuntoon, vaatteiden mukana etenkin. Tämän vuoksi jyrsijöitä ei voi hankkia samaan talouteen fretin kanssa, sillä molemmat osapuolet stressaantuvat suuresti toistensa hajuista. On joitakin ihmisiä joilla on myös jyrsijöitä samassa taloudessa frettien kanssa, mutta itse miellän sen jonkinasteiseksi eläinrääkkäykseksi kun eläimille tuotetaan turhaa stressiä vaikka faktat ovat ihan julkisessa tiedossa.

Reettuli kirjoitti...

Tosi kiva ja todenmukainen postaus !!! :3 Itsekin olen harkinnu että kahden rotan jälkeen voisi fretin hankkia :) itse pidän freteissä siitä että niissä on jotain hommaakin! Tietoa on kerätty jo reilusti sillä rotat on jo kaksi ja puoli vuotiaita ja joka päivä vain miettii että kohta mulla ei ole niitä enää... :'( Mutta onnea ja hyviä jatkoja noiden ihanuuksien kanssa!! :)

mantu kirjoitti...

Reettuli: Kiitoksia! :--) Rotat ovat oikein mielenkiintoisia lemmikkejä, harmi tosiaan että ovat niin lyhytikäisiä kaiffareita. :/ Toivotaan että sinua myöhemmin onnistaa fretinhankinnassa! :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hyvästä ja rehellisestä kirjoituksesta! Harkitsen fretin hankkimista, mutta näin köyhänä opiskelijana ja pienessä epäfrettimäisessä asunnossa asuvana tämä postaus palautti jalat maan pinnalle. Sitten joskus minäkin sitten ehkä saan oman fretin, mutta nyt ei kannata. Kunpa tällaisia olisi kaikista muistakin lemmikeistä, voisivat vaikka eläinkaupassa jakaa kuvien kanssa. Säästyttäisiin monelta vahingolta.

mantu kirjoitti...

Anonyymi: Kiitokset itsellesi hyvästä kommentistasi. :) On tosiaan harmillista että kuka tahansa voi ostaa lemmikin eläinkaupasta, onneksi viralliset frettikasvattajat tekevät kaikkensa löytääkseen kasvateilleen juuri ne parhaat kodit. Toivotaan että sinunkin raha- ja elämäntilanteesi sallii tulevaisuudessa oman pötkylän hankinnan!

Anonyymi kirjoitti...

Olisin Kiinostunu Freteistä:) minulla oli ennen kani mutta se kuoi:( kuitenkin veljelleni tuli alergia heiästä sekä koivusta.. haittaako jos hänellä on allergia? :)

mantu kirjoitti...

Anonyymi: Fretti voi myös allergisoida siinä missä kanikin. Heinä ja koivu eivät liity fretin hoitamiseen tai pitämiseen millään tavalla, sillä a) ne eivät ole häkkieläimiä joten b) ne eivät tarvitse puruja.

Anonyymi kirjoitti...

oltais äitin kanssa otettu fretti mutta äiti pisti hanttiin. pitäis hänen mukaan kokoajan olla kotona ja se tarttee kauheesti likkimätilaa. päädyttiin kääpiöhamsteriin joka on nyt jo 2,3v eli tosivanha. nää jutut ku luin nii voi olla etten aikuisena ihan ainakaan tolleinvaan harkitse sellasen ottoa. ( äiti sitäpaitsi vihaa: sammakoita, kuolleita lintuja, hiiria yms.) ja nyt kun omistan kääpiöhamsterin olin kauhuissani kun luin että noi syö hamstereita. eikä KUKAAN MEILLÄ TYKKÄÄ SIIVOOMISESTA, tai saatikka tollasesta sotkusta. onkohan koirassa tollanen huoli. toivottavasti ei. ja äiti on oikee remonttihullu että en kyllä kaikestahuolimatta vaarantais pohoisen henkeä naulapyssyillä mittanauhoilla vasaroilla enhä sellasella valtavalla hahalla. lisäks rahaa jos menee noin järettömasti nii meijän lopakko kuolis totamenoo! :S

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä, tyhjentävä kirjoitus. Ei frettiä! Ei löydy tarpeeksi huumoria ja kärsivällisyytt
.

Lähetä kommentti