keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Mieti mistä hankit frettisi!

Haluan painottaa asian tärkeyttä, sillä se ei todellakaan ole ihan sama mistä lemmikki hankitaan, oli se sitten koira, fretti, kissa tai marsu. Tarkoituksenani ei ole loukata ketään, vaan kertoa oma kantani asiasta.

Omat frettini ovat siis Suomen Frettiliitto ry:n hyväksymiltä, virallisilta kasvattajilta. Missään vaiheessa en harkinnut muuta kuin SFL ry:n hyväksymää kasvattajaa, sillä kasvattajat jotka ovat liiton hyväksynnän saaneet, ovat myös sitoutuneet noudattamaan tiettyjä säännöksiä joten pentua hankkiva voi olla varma siitä että pentu on kasvatettu oikeanlaisissa puitteissa, saanut oikeanlaista ravintoa, jo jonkinverran tapakasvatusta ja mikä tärkeintä, on emosta pidetty todella hyvä huoli ja sille annettu kaikki mitä se kantoaikanaan tarvitsee, sillä emon hyvinvointi on ensimmäinen askel terveiden pentujen syntymiseen ja kasvamiseen.

En väitä etteikö eläinkaupasta tai epäviralliselta kasvattajalta hankittu fretti voisi olla omistajalleen yhtä tärkeä ja rakas kuin viralliselta kasvattajalta hankittu fretti, kyse on lähinnä siitä että minkälaista toimintaa haluaa tukea lemmikkiä hankkiessaan. On totta että epävirallisilta kasvattajilta saat fretin 100-200 euroa halvemmalla, lisäksi tällainen "puskakasvattaja" saattaa asua lähempänä kuin viralliset kasvattajat. Silti, rahan ei pitäisi koskaan olla ratkaiseva asia eläintä hankkiessa, koska eläin itsessään ei todellakaan ole ainoa mihin joutuu sen eliniän aikana investoimaan. Rokotukset, ruoat, tarvikkeet, eläinlääkärinkulut, lääkkeet.. Itse olen laskenut että tähän mennessä fretteihini on mennyt rahaa (eläimen hinta, tarvikkeet, ruoat, eläinlääkärikäynnit, näyttelymatkat jne.) ehkä 2000 euroa? Se on villi veikkaus, määrä saattaa olla isompi tai pienempi, mutta ymmärrätte varmasti pointin, 2000 euroa puolen vuoden aikana. Itseäni summa ei kauheasti järkytä, frettini ovat olleet terveitä eikä niille ole sattunut mitään tapaturmia, niitä ei ole tarvinnut leikata tai mitään vastaavaa. Itselleni rahalla ei ole järin suurta merkitystä, frettini ansaitsevat parasta ja koska raha on se jolla saan laadukkaat ruuat ja turvallisia leluja, niin sitten sitä myös saa mennä. Rahaa kun tulee aina lisää, sitä varten niitä töitä tehdään. :)

Epäviralliset kasvattajat voidaan jakaa kahteen eri luokkaan. Pimeät kasvattajat/pentutehtailijat, sekä niinsanotut harrastelijakasvattajat jotka eivät tavoittele pentuja teettäessään välttämättä taloudellista hyötyä, vaan haluavat vain teettää pentuja freteillään. Sinänsä, harrastelijakasvattajissa ei ole mitään vikaa koska heillä kuitenkin usein on puitteet kunnossa ja asioista on otettu selvää, mutta on silti omituista että jos kaikki kerran ovat hyvin, niin miksi ei voisi hakea liitolta kasvattajanimeä? Yhden lapun täyttämisen ja lähettämisen liitolle ei pitäisi olla kovin raskas homma, kun ottaa huomioon sen miten paljon virallisesta kasvattajanimestä hyötyy. Suomessa liiton hyväksymiä kasvattajia ei ole järin montaa (8kpl), tämä kuitenkin on hyvä asia koska se mahdollistaa sen että kasvattajat pystyvät pitämään tiiviisti yhtä, auttamaan toisiaan ja tekemään yhteistyötä keskenään. Jos jonkun kasvattajan frettiemolta vaikka ehtyy maidontulo, voidaan pennut siirtää toisella kasvattajalla olevalle emolle jolloin fretinpentujen henki saadaan pelastettua. Tämä oli vain yksi monista esimerkeistä, mutta kenelle ne epäviralliset kasvattajat jotka toimivat täysin yksin, vievät pentunsa jos emolle käy näin? Kuka heitä auttaa jos emon tai pentueen kanssa tulee ongelmia? Mielestäni suomessa ei kuitenkaan ole liikaa tarjontaa freteistä, vaan virallisia kasvattajia mahtuisi mukaan vielä hyvin. Olisi hienoa jos tällaiset harrastelijakasvattajat hakisivat kasvattajanimeä, siitä kun on vain ja ainoastaan hyötyä. Sitten voi taas olla syitä minkä vuoksi kasvattajanimeä ei myönnetä. Freteillä saattaa olla vääränlaiset/huonot puitteet tai ne eivät sovellu kasvatusyksilöiksi. Kuitenkin, jos fretin päätyykin ottamaan epäviralliselta kasvattajalta, olisi pennusta hyvä ottaa selville mahdollisimman paljon asioita. Esimerkiksi sukutaulu, onko taustalla fancy-värejä, perinnöllisiä sairauksia tai virolaisten pentutehtaiden tuotoksia, pentujen olot, mitä ruokaa pennut saavat, minkä ikäisenä ne luovutetaan, koska ne vieroitetaan emostaan, millaisia vanhemmat ovat ja niin edelleen.

Sitten ovat pimeät kasvattajat sekä pentutehtailijat. Pimeiden kasvattajien pennuissa ovat varmasti houkuttavia erikoiset värit, joita myös fancy -väreiksi kutsutaan. Näitä ovat esimerkiksi dark eyed white (DEW), blaze (mäyräkuvio) ja panda -väriset fretit. Lisäksi hyviä houkuttimia ovat halpa hinta, ja pentu voidaan tarjoutua jopa tuomaan jonnekin, kuten vaikka rautatieasemalle. Sen pitäisi viimeistään olla todella hälyyttävää, että kasvattaja ei halua vieraita kotiinsa. Pimeät kasvattajat tavoittelevat vain taloudellista voittoa, on hyvin todennäköistä että pennuille syötetään marketeista saatavaa halpaa kissanruokaa, raakaruuasta ei ole tietoakaan ja pennut vieroitetaan emostaan ihan liian aikaisin ja myydään uusiin koteihin ennenkuin ne ovat 8 viikkoisia. Moni pimeistä kasvattajista voi vaikuttaa päällepäin hyvin asiansa osaavalta ja vastuuntuntoiselta ihmiseltä, mutta harmittavan usein totuus on aivan toisenlainen. Kasvatusyksilöt ovat halvalla hinnalla ulkomailta/eläinkaupasta ostettuja, huonokuntoisia frettejä. Kun pennusta on saatu rahat käteen, autojen perävalot kaikonneet ja pentu lähtenyt uuteen kotiin, ei kasvattajaa enää kiinnostakaan mitä kasvatille kuuluu. Usein tässä tilanteessa uusi kokematon fretinomistaja jää täysin yksin pahimmassa tapauksessa rajusti purevan pennun kanssa jota ei ole käsitelty juuri lainkaan, minkä seurauksena fretti joko lähtee kiertoon tai viedään piikille kun lemmikki ei ollutkaan semmoinen söpö karvapallo mitä luultiin.

Eläinkaupat. Suomessa onneksi ei ole montaa eläinkauppaa joissa myydään frettejä, mutta jos jokin niin se on fakta että fretit eivät kuulu eläinkauppoihin. Yksikään eläinkauppa ei pysty tarjoamaan fretille sen vaatimia oloja. Eläinkaupoissa frettejä pidetään pienissä häkeissä, joskus jopa samassa tilassa missä ovat myös myytävänä olevat marsut, hiiret, kesyrotat, chinchillat ja linnut. Frettejä ja jyrsijöitä ei voi pitää samassa tilassa hyvin yksinkertaisen syyn takia; fretti on saalistaja ja jyrsijä saaliseläin. Kumpikin osapuoli stressaantuu kun fretti haistaa saaliin mutta ei pääse siihen käsiksi, ja jyrsijä haistaa saalistajan eikä tiedä miten paeta sitä. Eläinkaupoissa freteillä pidetään alusina puruja mitkä aiheuttavat hengitysvaikeuksia kun fretti hengittää niitä. Eläinkaupoissa frettejä ei myöskään käsitellä paljoa, välttämättä ei ollenkaan koska myyjät pelkäävät purevia pentuja. Eläinkauppoihin fretit tulevat todella usein suurilta ulkomaisilta pentutehtailta esimerkiksi Hollannista, alla olevassa linkissä on surullista mutta todenmukaista kuvaa siitä millaisissa oloissa nämä eläinkauppoihin tulevat fretit syntyvät ja elävät ensimmäiset viikkonsa.


HUOM! En suosittele tämän videon katsomista herkille ihmisille.


Kodinvaihtajat ovat taas täysin asia erikseen. Mielestäni sillä ei ole mitään väliä onko kodinvaihtaja peräisin pimeältä vai liiton hyväksymältä kasvattajalta, ainoa mikä merkitsee on se että fretti pääsee loppuelämänkotiin jossa siitä osataan huolehtia oikein ja sille tarjotaan kaikkea sitä, mitä se ei kodissa jossa siitä jouduttiin luopumaan, saanut. Esimerkiksi riittävästi huomiota, oikeanlaista ravintoa jne. Olen todella iloinen että on ihmisiä jotka tarjoavat jopa hankalillekin kodinvaihtajille uuden mahdollisuuden, sillä jokainen fretti ansaitsee rakastavan kodin. Frettiä ei koskaan tulisi hankkia hetken mielijohteesta vaan lajiin tulee tutustua hyvin etukäteen, niin teoriassa kuin käytännössäkin.

Kun hankit frettisi liiton hyväksymältä kasvattajalta, voit olla varma siitä että kasvatusyksilöt on valittu huolellisesti ja tarkasti, kasvatukseen ei käytetä yksilöitä joilla on sairauksia tai epämääräisiä yksilöitä suvussa, pentu saa laadukasta kuivaruokaa ja pääsee tutustumaan myös raakaruokaan ennen luovutusikää, pentua ei vieroiteta emostaan liian aikaisin ja emoa on hoidettu oikein kantoajan aikana ja synnytyksen jälkeen, emolla ei tehdä kuin maksimissaan yhdet pennut vuodessa, pentujen kasvua ja painoa seurataan tarkasti koko sen ajan kun ne ovat kasvattajalla, pennut pääsevät tutustumaan ihmisten arkeen ja pääsevät itsekin "osallistumaan" kodin askareisiin, pennut käytetään eläinlääkärillä tarkastettavana ja sirutettavana ennen luovutusta, pennut rekisteröidään, saat mukaasi todella kattavat kirjalliset hoito-ohjeet, pennulle tutun lelun, ruokaa johon pentu on tottunut, viralliset myyntipaperit, pennun terveyskortin ja paljon muuta. Kaikista mahtavinta siinä että hankkii fretin viralliselta kasvattajalta on se, että samalla saat kasvattajan elinikäisen tuen. Minulle se on iso asia, ja tiedän myös että se on monelle muullekin yhtä tärkeä edellytys.

Ehkä olen tilittänyt tarpeeksi tälle iltaa, olen tehnyt kantani selväksi ja toivottavasti myös perustellut sen hyvin. Lisään vielä, että tarkoitukseni ei ole ollut loukata ketään, mielestäni suomessa frettien pimeä kasvatus ja eläinkauppamyynti ei rehota vielä niin pahasti etteikö sitä voitaisi saada loppumaan, tai ainakin vähenemään. Kaikki on kiinni ihmisistä jotka fretin aikovat hankkia, jos he ostavat pennun eläinkaupasta tai pimeältä kasvattajalta, he tukevat tätä toimintaa ja ainakin omasta mielestäni loukkaavat samalla kasvattajien tekemää työtä. Mainittakoot että viralliset kasvattajat harvemmin jäävät itse taloudellisesti plussalle pentueiden jälkeen, yleensä vain miinuksille. Heidän ainoa tavoitteensa on parantaa lajin terveyttä ja kasvattaa ihmisille mahdollisimman terveitä ja hyväluonteisia frettejä, joten jos haluaa edistää hyvää toimintaa niin miksi ei kannattaisi kääntyä virallisen kasvattajan puoleen?

Toivottavasti ihmiset osaavat ajatella tämän jollain tapaa rakentavasti ja ajattelevat asioita. Ainoa asia mikä täällä vaikuttaa, on meidän toimintamme, mitä teemme, ja millaista toimintaa tuemme. Itse lähden sunnuntaina viikoksi Lanzarotelle (ensimmäinen ulkomaanmatka, apua!) joten palaillaan sen jälkeen. :)

Tahdon toivottaa kaikille hyvää joulua ja ratkiriemukasta uutta vuotta jo näin etukäteen! Sekä fretti- että fretittömiin koteihin. Nauttikaa joka hetkestä rakkaiden lemmikkienne kanssa ja tarjotkaa niille vain ja ainoastaan parasta - ne todellakin ansaitsevat sen ja ovat sen arvoisia. :) 

♥ Manta

16 kommenttia:

Sara kirjoitti...

voi eii toi video, muistin vasta nyt kattoa ;( noi joutuu kyl elämään kauheissa oloissa.. kauheeta et jotkut tekee noin.. :(

tavella ja veetillä on kyllä paras mamma joka huolehtii et pojilla on kaikkea prinsessalinnasta lähtien :D! <3

mantu kirjoitti...

Jep se on ihan kauhee.. :( mut niin vaan tollasistaki oloista lähtee frettejä eteenpäin, eläinkauppamyyntiin tai koe-eläimiksi. Siis ne jotka jää henkiin... Mun pojat ansaitsee vaan parasta <3 kauhee ikävä niitä, onneks maanantaina pääsen taas näkemään mun vauvat! <3

sanna kirjoitti...

Blogi on ollut ihan mahtavaa luettavaa ihmiselle, jolle se eka fretti on tulossa toivottavasti kesällä. Ennestään on kokemusta koirista ja nytkin kotona whippet, afgaaninvinttikoira ja villakoira. Vipukan kun saisi tajuamaan, että fretti ei ole saalis, niin hyvä olisi...

Hyvää asiaa erityisesti pentutehtaista, rahastajakasvattajista ja fancy-väreistä. Harrastelijakasvattajat ovat usein koirien kohdalla välillä jopa "parempi" valinta, kuin viralliset kennelnimellä kasvattavat (erittäin poikkeustapaus), mutta freteissä kun jalostus- ja lemmikkieläimet rekisteröidään erikseen, minäkin tosiaan kallistun ihan virallisen kasvattajan puoleen.

mantu kirjoitti...

Hei Sanna!

On todella ihanaa kuulla että blogistani on jotain apua tuleville fretinomistajille!

Vinttikoirilla tosiaan on se omanlaisensa saalistusvietti, mutta mikäli on mahdollista järjestää esimerkiksi oma huone fretille/freteille niin huolta ei ole. :) Itse olen kokenut oman huoneen näädille muutenkin parhaaksi vaihtoehdoksi, se on helppo pitää siistinä ja sinun ei tarvitse pelätä poissaollessasi että fretit pääsisivät satuttamaan itseään johonkin, sillä yksi huone on todella helppo frettiturvallistaa. Meillä fretit pääsevät kuitenkin valvotusti vipeltämään joka päivä myös muualle asuntoon. :)

On hienoa että olet päättänyt suosia virallista kasvattajaa, fretti- ja koirapiireissä näitä asioita ei voi oikein verrata mitenkään toisiinsa sillä koira on moninverroin yleisempi lemmikkieläin Suomessa kuin fretti. Omat koirani ovat kennelliiton hyväksymiltä kasvattajilta, mutta en tuomitse ihmisiä jotka ottavat koiran "harrastelijalta", sillä yksityiset henkilöt joilla ei kennelnimeä ole, saavat silti rekisteröityä koiranpennut asianmukaisesti. :) Sitäpaitsi, jotkut ihmiset voivat haluta vain tavallisen kotikoiran ja tällöin esimerkiksi sekarotuinen on oiva vaihtoehto. Ja sitähän sanotaan että sekarotuiset ovat terveempiä kuin rotukoirat, riippuen toki siitä mitä rotuja sieltä taustalta löytyy. :)

sanna kirjoitti...

Minulla on rotukoiria ja rekattuja, mutta usein se hiukan erikoisempi yhdistelmä löytyy nimenomaan harrastelijalta eikä viralliselta, kennelnimelliseltä kasvattajalta ;). Uskalletaan käyttää myös koiria, joiden terveys on kunnossa mutta joilla ei ole näyttelytulosta. Moni näistä "kotikoirista" on todellisuudessa suoranainen aarre sekä ulkomuodon että terveyden suhteen.

Minulla ei ole mahdollisuutta omaan huoneeseen, talo kun on vain 30 neliötä. Vinttikoirien kanssa samassa huoneessa fretti siis tulee asustelemaan. Sillä on poissaolojeni ajaksi/yöksi oma häkki, ja poissaolojeni ajan vinttarit ovat vielä koiraportin takana, joten ne eivät pääse höirimään frettulaa edes leikkimielessä ;). Villakoiraa ei vaan kiinnosta muutenkaan.

sanna kirjoitti...

Niin siis, tulipa epäselvästi... eli siis, rotukoiran TULEE OLLA rekisteröity. Rekisteröity pentu harrastakjakasvattajalta, mikä tuntee vanhempien sukupuut, voi olla koiranottajalle todellinen aarre. Kenneleissä liian usein tuijotetaan tiettyjä linjoja, harrastelijat uskaltavat tehdä erikoisempiakin valintoja ja usein painottavat luonnetta enemmän kuin ulkonäköä. En yleistä.

mantu kirjoitti...

Tsih, oon näköjään ollut laiskana jossain välissä elämää kun en ollut huomannut näitä. :) Mutta joo, toinen koirani on kennelistä jossa on ollut todella useita pentueita. Ja tuntuu että on tuijotettu vain koiran ulkonäköä eikä luonnetta ollenkaan.. Voisit vaikka lisätä minut facebookissa kaveriksi tai jotain vastaavaa kun en näistä asioista ihan julkisesti viitsi puhua? :)

Anonyymi kirjoitti...

Kasvattajanimen tekeminen maksaa kylläkin, siinä kestää, ja joutuu laittamaan monta vaihtoehtoa, jotka katsotaan läpi onko ne varattuja. Sinänsä siis, kaikki eivät vain ns. jaksa alkaa siihen paperisotaan joka siihen tulee, joten se ei ole mikään peace of cake tuo kasvatti nimen hankinta.. Itselläni 2 frettiä, Saluki, 2 siamilais kissaa, Sakemanni(hyväselkäinen, A/A lonkat), 2 berninpaimenkoiraa sekä Afgaaninvinttikoira. kavsattaja nimen olen hankkinut, kissoille ja koirille, ja itse aisassa näille freteillekkin paraikaa.

mantu kirjoitti...

Hei Anonyymi! Kasvattajanimi ei kuitenkaan kovin kallis investointi ole, jos ei ole 50 euroa laittaa siihen että saa virallisen kasvattajanimen, niin kuinka sitten olisi varaa huolehtia emon ja pentujen hyvinvoinnista, niin ruuan kuin eläinlääkärikulujenkaan suhteen? Frettiliitosta nimen hakeminen on kuitenkin monin verroin nopeampaa ja varmasti helpompaakin, kuin esimerkiksi nimen hakeminen Kennelliitolta, josta nimihakemukset lähetetään ensin ulkomaille ja vastausta voi joutua odottamaan moniakin kuukausia. Frettien kasvinimien suhteen viivästyminen ei yleensä johdu nimestä, vaan siitä että liiton hallitus käsittelee hakemuksen ja keskustelee siitä. On selvää että jokainen joka kasvattajanimeä hakee, ei sitä välttämättä saa sillä tietysti nimeä hakevalla henkilöllä täytyy olla tarpeeksi tietoa niin kasvatuksesta kuin itse lajistakin, frettien elinolojen täytyy olla kunnossa, kasvatukseen käytettävien frettien tulee täyttää kasvatuseläimen kriteerit jne. Vaikka itse en olekaan kasvattajanimeä hakenut, niin uskon että tuo paperisota-asia on liioiteltua, ja että se toimii monella puskakasvattajana tekosyynä sille että nimeä ei ole haettu. Liiton hyväksymästä kasvattajanimestä on kuitenkin todella paljon hyötyä, joten uskoisi sen olevan sen pienen summan ja vaivannäön arvoista. On kuitenkin todella hienoa kuulla että on kaltaisiasi ihmisiä, jotka kasvattajanimen hakevat, vaikka se sitten olisikin pienen vaivannäön takana. Mukavaa kesää ja onnea nimen hankintaan, sekä tietty tulevalle kasvatusurallesi. :)

Anonyymi kirjoitti...

Milloin pitäisi alkaa kasvattajilta ensi kevään pentuja varailemaan, onkos siellä kovaakin ruuhkaa?

mantu kirjoitti...

Itse en oikein voi kasvattajien puolesta mitään sanoa, mutta nyt voi olla vähän turhan aikaista kysellä ensivuoden pennuista kun kaikilla kasvattajilla ei ole edes pentuesuunnitelmia vielä ensivuodelle. Sanoisin että tuossa loppusyksystä/alkutalvesta voisi olla hyvä aika ruveta kyselemään kasvattajilta enemmän. :)

sneck kirjoitti...

Tää pisti mut ainakin ajattelemaan ( anteeks, tosi ihanaa ku väijyn näitä vanhoja postauksia :DD ). Olin harkinnut ite että ostaisin mahdollisen uuden tulokkaan mahdollisesti jostakin perheestä ( myydään allergian/ajanpuutteen/et vuoksi ), mutta nyt oon kallistunut yhä enemmän kasvattajan puoleen. Kuitenkaan se perhe/tyyppi jolta fretin ostan, ei välttämättä pysty tarjoamaan mahdollista tukea fretin koulutuksessa tai muussakaan :|

mantu kirjoitti...

Mukava huomata että näitä vanhoja asiapostauksiakin joku lueskelee! Tosiaan kodinvaihtajissa en itse näe mitään pahaa, mutta täytyy myöntää (vaikka ehkä vähän hävettääkin) että itse olen kuitenkin sen verran itsekäs, etten pystyisi tälläiselle fretille kotia tarjoamaan. PAITSI jos fretti olisi liiton hyväksymältä kasvattajalta, hyvästä yhdistelmästä ja muutenkin terve.

Kovin moni liiton hyväksymän kasvattajan pentu ei vuosittain vaihda kotia, vaan suurin osa kodinvaihtajista ovat juurikin näiden puskakasvattajien, trokareiden ja eläinkauppojen pentuja. Ja kaikkien edellämainittujen taustat ovat yleensä hämärän peitossa, tai sukutaulut tekaistu, joten itse en ottaisi sitä riskiä että ottaisin kodinvaihtajan josta en teidä mitään -> kiintyisin frettiin -> se kuolisikin parin vuoden päästä johonkin vakavaan (perinnölliseen?) sairauteen. Koen sen niin että tekisin siinä vain itselleni hallaa.

Mielestäni on kuitenkin hienoa että on ihmisiä jotka kodinvaihtajille kodin tarjoavat, itse vain en siihen kykene. Ja ymmärrän kyllä juurikin tuon pointtisi takia miksi olet kallistumassa kunnon kasvattajan puoleen, itse ainakin tarvitsin Veetin ja Taavin kanssa usein kasvattajien apua, ja heiltä pystyi kysymään ihan mitä vain. Tyhmiä kysymyksiä kun ei ole, ja pennun kylkiäisenä sain myös kasvattajien elinikäisen tuen itselleni. :)

Anonyymi kirjoitti...

Juuri katsoin suomi24:n frettikeskusteluja. Siellä joku oli kauppaamassa frettiä 150 eurolla. Ja tavaraoiden kanssa 250 euroa. Tavaroihin sisältyi myös PURUJA! Ja jotkut ***** menee sanomaan, että haluaisin ostaa mukana ainakin nuo purut! Onneksi jotkut edes vaivautuivat sanomaan, että purut aiheuttavat fretille hengitysvaikeuksia. Niin, ja häkki tuli myös mukana! Paasasin sinne toden teolla, että fretti ei ole häkkieläin! Mutta ennen kaikkea loistava postaus!

mantu kirjoitti...

Voi hitto.. :( Just tuon takia välttelen Suomi24:sta viimeiseen asti, siellä vain aina pahoittaa mielensä ja tulee surulliseksi kun joutuu kohtaamaan se tosiasian että täällä Suomessakin on oikeasti tosi paskoja ja piittaamattomia kasvattajia ja fretinomistajia. :( Hirveää, hieno homma kuitenkin että sinä ja muut olette käyneet siellä vähän kertomassa faktoja! Toivottavasti edes yksi ihminen on herännyt todellisuuteen sen ansiosta. :/
Kiitos! :)

Anonyymi kirjoitti...

Toi video oli ihan kamala...En pystynyt kattoo edes loppun asti.

Olet täysin oikeassa! Pitää hankkia liiton hyväksymältä kasvattajlta se oma pentu. Oli se sitten koira, kissa tai marsu. Niin kuin jo sanoitkin). Itse hankin aina hamsterini hamsuyhdistyksen hyväksymiltä kasvattajilta. He lähettävät kuvia pennuista ja kertovat muutenkin miten pentuja on hoidettu ensimmäisten viikkojen aikana. Minullekin tuo elinikäinentuki on iso asia.

Jotkut ostavat eläimensä kaupasta sen takia, että yksi eläin edes saisi sen ansaitseman elämän. Mutta jos tuolla lailla toimii, tekee vain tilaa yhdelle uudelle onnettomalle.

Sinä sopisit minusta erinomaisesti frettikasvattajaksi ;)
Kiitos, että taot ihmisille järkeä päähän!

Lähetä kommentti